• 瀏覽: 3,128
  • 回覆: 63
反正窮人唔可以住大D

引用:
原帖由 反町隆屎 於 2018-12-15 09:01 AM 發表
香港大學社會工作及社會行政學系榮休教授周永新撰文,批評「明日大嶼」計劃,並指特首林鄭月娥推該計劃犯下三大錯:未能回應對增加房屋供應的期望、未有尊重土地供應專責小組、願景空洞無物。周永新又憂慮,「明日大嶼」將香港人推向「更大的分化和撕裂」。
周永新今日在《明報》撰文,點評林鄭月娥及其早前推出的「明日大嶼」造地計劃。他指林鄭犯下三個錯誤:首先,計劃只是願景,首批居民要 2032 年才入住,未能滿足市 ...
泛民唔引入雙非就無事

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-12-15 09:34 AM 發表
周永新?

邊位?

完全未聽過!
我都唔識佢乜水!而家專出埋呢啲陳大文李小明言論,搏乜?

現今世界,做社工都係city planning專家!做過天文台,就識土木工程!

說真,我都睇過有關外科手術的書,我都可以劏人!

我有個朋友响政總做清潔,佢話佢自己係政府內部人士

引用:
原帖由 反町隆屎 於 2018-12-15 09:01 AM 發表
香港大學社會工作及社會行政學系榮休教授周永新撰文,批評「明日大嶼」計劃,並指特首林鄭月娥推該計劃犯下三大錯:未能回應對增加房屋供應的期望、未有尊重土地供應專責小組、願景空洞無物。周永新又憂慮,「明日大嶼」將香港人推向「更大的分化和撕裂」。
周永新今日在《明報》撰文,點評林鄭月娥及其早前推出的「明日大嶼」造地計劃。他指林鄭犯下三個錯誤:首先,計劃只是願景,首批居民要 2032 年才入住,未能滿足市 ...
成日都話每日150,到底每日係咪真係有150個人黎?
冇證據係度亂講真係好容易
我都可以話全港人都贊成明日大嶼呢個方案架,吹之嘛邊個唔識

最大問題係
周教授只識反對
不能提出代替方案

引用:
不贊同此學者意見!點樣撕裂港人呢? 政府推每一個政策都有人支持, 有人反對, 是否每個政策都撕裂港人呢?

一個連黑社工的人都用
佢講的野有多少可信性

根本係垃圾意見

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2018-12-15 11:05 AM 發表
不用憂了,倒錢落海已分清誰是香港人!
我拒絕交稅倒錢落海養班共蝗蟈淫民
我領願倒錢填海…
死都唔益班鄉紳!
(隨時被坐地起價)

大西北…
來回返工四個鐘!

大嶼島…
返工迪迪尼都近!

教授

阿教授請問政府有咩政策唔涉及新價值觀,利益同黨派架?你最推崇嘅全民退保唔新咩?唔涉及利益分配咩?為反對就九up

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-12-15 10:47 AM 發表

香港緊有的少數學者之一
其餘兩位是
張達明 蔡子強
點緊法?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]