• 瀏覽: 1,236
  • 回覆: 28
+4
【明報專訊】《國歌法》將進行本地立法工作,消息透露政制及內地事務局近日約見立法會議員,表示草案草擬工作大致完成,草案建議加入特首規定奏唱國歌的重要場合包括行政長官、行政會議成員、法官及立法會議員宣誓儀式,料將於明年初提交立法會首讀。民主派會議召集人毛孟靜批評是政治施壓和威嚇,提醒要「一國」先行,她說原本原則上不反對國歌法,但現加入此「非常富爭議條文」,要再從長計議。

人地美國佬,英國佬響大型運動會,學校畢業禮前都有奏國歌環節,毛婆又會唔會話美國政府同英國政府"政治施壓和威嚇"?

港獨心到咁,下屆等DQ啦......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20181215/s00002/1544812228545/國歌法倡議員宣誓須奏國歌-泛民批政治施壓促解釋

面對壓力,如何減壓?

毛婆唔駛驚,下屈立法會一定冇你份,手執幾佰垃圾票,點當選?到時國歌法又關你乜事? 

引用:
原帖由 so5472 於 2018-12-15 07:17 發表
毛婆唔駛驚,下屈立法會一定冇你份,手執幾佰垃圾票,點當選?到時國歌法又關你乜事? 
冇公民袋個名佢冇可能選到啦
但我好想佢出來選

班人都傻傻地
中共已經夠大方啦,只係要你宣誓效忠香港同中國
英國做議員要效忠女皇一個人架!連法律都唔可以告女皇架。

附件

images(5).jpg(23.24 KB)

images(4).jpg(24.56 KB)

Screenshot_20180331-005641.png(131.69 KB)

Screenshot_20180331-105913.png(209.87 KB)

聽國歌,有好大壓力咩?响美國,打波前都要唱國歌啦!

犯民已完點解唔跟美國標準?!?!

又想做中國香港政府官,但又唔想效忠中國,傻的嗎?

播吓國歌就覺得係施壓,相信係患咗被迫害妄想症。

你班爬銜仲好意思出聲
就係由於你地全國國歌法
內地即刻追溯兩條友改國歌15天行拘

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-12-15 08:20 發表
聽國歌,有好大壓力咩?响美國,打波前都要唱國歌啦!
難唱難聽

連個反對理由都膠質過人、犯民真係冇乜人材啦!!!一國二制呀、毛婆唔係連一國先有二制都唔識呀?冇一國點會有二制呀?點會唔會係一國行先呢?書又唔讀好D剩係識盲反

引用:
原帖由 133331628 於 2018-12-15 11:54 AM 發表

難唱難聽
咁都算政治打壓?

引用:
原帖由 133331628 於 2018-12-15 11:54 AM 發表

難唱難聽
其實真係咁難為嘅,咪唔好做議員囉
唔入立法會咪耳根清靜囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]