• 瀏覽: 6,511
  • 回覆: 112
香港財政司司長與國家商務部國際貿易談判代表兼副部長傅自應今日(14日)簽署了《貨物貿易協議》。《協議》是...

只係"原產"港貨,即係話老美大豆經香港入口大陸要付關稅,看看國家多麼小心,所以有些傻仔說老美大豆經墨西哥或者巴西進口可以省下關稅,全是胡說八道。

新聞來源連結:
http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.913526/2

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2018-12-14 02:38 PM 發表
香港財政司司長與國家商務部國際貿易談判代表兼副部長傅自應今日(14日)簽署了《貨物貿易協議》。《協議》是...

只係"原產"港貨,即係話老美大豆經香港入口大陸要付關稅,看看國家多麼小心,所以有些傻仔說老美大豆經墨西哥或者巴西進口可以省下關稅,全是胡說 ...
我剛剛發明左月產百萬大豆的方法,已經在香港建立農場登記港產大豆。

香港有L出產??港女呀?!

背靠香港萬無一失,又大大力摑左仔—巴

鍵盤戢士,怪獸家長,公審傻魔

唔使等美國撤銷香港政策法,大陸已經先下手為強。

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2018-12-14 02:48 PM 發表
香港有L出產??港女呀?!
仲有少少, 中成藥>黃道益,保濟丸.......... 唐餅>恆香, 奇華....之類

香港有幾多原產港貨

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-12-14 02:59 PM 發表

仲有少少, 中成藥>黃道益,保濟丸.......... 唐餅>恆香, 奇華....之類
大陸妹都識既天喜丸

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-12-14 02:59 PM 發表

最成功是維他奶,江南地北都有

以香港嘅招牌,整個奶粉牌子在香港生產都應該有得做

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2018-12-14 03:26 PM 發表
以香港嘅招牌,整個奶粉牌子在香港生產都應該有得做
香港99%進口

香港仲有製造業嗎?

80年代唔係上晒強國?

引用:
原帖由 zpeter4 於 2018-12-14 03:23 PM 發表

最成功是維他奶,江南地北都有
維他奶在90年代已開始在大陸生產牛奶及果汁, 最早的生產廠房在深圳光明農場, 維他牛奶就係呢度做,反銷香港, 仲有一間廠在上海(當時我有同維他奶做生意)
...牛奶及果汁大陸就一定有生產, 但維他奶本身, 是否100%在香港做再賣上大陸就唔肯定, 但表面睇不符經濟效益, 而維他奶屯門廠既規模, 應該供應唔到國內咁大市場

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]