• 瀏覽: 1,822
  • 回覆: 16
+3
律政司昨發聲明,決定不就UGL案檢控前特首梁振英。一直追查梁振英UGL事件的民主黨立法會議員、「天下為公」成員林卓廷今日批評,律政司的聲明未有解釋理據,未能釋除公眾疑慮,要求律政司長鄭若驊到立法會交代,並公開法律意見的全文,及解釋為何不外聘大律師提供獨立法律意見,否則該黨中委梁翊婷會申請法援,提出司法覆核律政司決定。

支持林卓廷!
泛民講得好清楚,梁振英有罪!
任何人或組織/部門嘗試放生梁振英,都必須向泛民解釋,並讓其滿意。
由於今次事件關係公眾利益,林卓廷應該一方面做籌款作為行政支出,另一方面申請法援然後重金委聘黨內律師進行司法覆核。
正義,必須申張。
林卓廷,必須支持。

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20181213/s00001/1544709433579/【ugl事件-短片】民主黨促鄭若驊赴立會交代不起訴梁振英理據-否則提司法覆核

犯民首先要公布去英國,澳洲旅行的結果。

引用:
原帖由 ellentomhk 於 2018-12-14 10:05 AM 發表
犯民首先要公布去英國,澳洲旅行的結果。
結果早已公布:向當地人士提出關注

點解唔自己提覆核? 要梁翊婷提? 

比著我由得佢自己係到鳩鳴

引用:
原帖由 fn20172017 於 2018-12-14 11:03 AM 發表

因為梁翊婷係廢
可以申請法援

ICAC搵唔到證據,反對派可以自己去搵證據麻,反正又係眾籌,三白眼佢地唔係做緊咩.

點解唔叫埋澳洲同英國派人去立會交代不起訴梁振英理據?

引用:
原帖由 fn20172017 於 2018-12-14 11:03 AM 發表

你覺梁翊婷比人利用?

交代?咪交代左啦,扮聽唔到呀?
證據不足丫嘛,仲有是梁任職果間大英帝國仲裁行都冇話唔比CY收錢。
早前大英帝國都一樣咁話架,既然有晒大英帝國的法律意見,點解仲要搵多條茂利提供意見呢?
分明就係政治迫害啦!

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-12-14 11:35 AM 發表
你覺梁翊婷比人利用?
係自甘墮落
有版你睇

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-12-14 11:35 AM 發表

你覺梁翊婷比人利用?
象腳請彈開

民主黨59人退黨    炮轟林卓廷:人格卑劣    毫無政治道德

點解唔告人地誹謗
係咪因為係事實

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-12-14 11:07 AM 發表

因為梁翊婷係廢
可以申請法援
梁翊婷本身係律師喎!

引用:
原帖由 bomdhead 於 2018-12-14 01:24 PM 發表
梁翊婷本身係律師喎!
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181214/00176_021.html
將由民主黨中委梁翊婷作代表申請法援,就事件提司法覆核。

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-12-14 03:34 PM 發表

將由民主黨中委梁翊婷作代表申請法援,就事件提司法覆核。
條傻西近期比白鴿黨力捧上位, 密密見報, 為下屇立選舖路!

【線報直播】律政司決定不檢控梁振英 民主黨擬提司法覆核 20181213 - YouTube
【短片】【不檢控CY「有嫌疑」-?亂噏!】 陳永良KO林卓廷:誤導市民懷疑廉署有不可告人的秘密、言行有政治目的、擺明居馬反對梁振英 - YouTube

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]