• 瀏覽: 3,063
  • 回覆: 45
(北美通訊)美國航空新聞網站「航空業界」(Aviationist)上周報導,喬治亞州薩凡納空軍基地的機場,出現一架中國設計的殲-20戰鬥機,更有照片為證。美國空軍周日證實,這是美軍製造的仿製機,將用來進行訓練,顯示美軍認真看待中國軍事發展。

殲-20是中國引以為傲的第五代隱形戰機,自稱可與美軍的F-22猛禽和F-35閃電II戰機一較高下;上周美軍基地出現殲-20,令人匪夷所思,有人認為是電影道具。
薩凡納航空優勢中心(Savannah Air Dominance Center)指揮官Emmanuel Haldopoulos上校回覆指,這是一架仿製的「山寨機」,作訓練用途,由美國海軍陸戰隊贊助並指導訓練。

中國研發的新一代殲-20,上月在廣東珠海首次亮相,飛行過程中展示了彈艙及搭載飛彈,在開啟彈艙的狀態下,展示了高速飛行能力,但推進動力引擎仍受質疑。

睇黎美國真巧驚中國啲黑科技喎!😄

https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20181212/59020311

尾國考勁勁,係世上唯一擁有三款隱形戰雞嘅國家

引用:
原帖由 自行車專用 於 2018-12-13 07:02 AM 發表
尾國考勁勁,係世上唯一擁有三款隱形戰雞嘅國家
F117 B2 F22 YF23 F35 係咪應該屬於五種? 如果唔計 YF23 當四種都得

引用:
原帖由 Simon好開心 於 2018-12-13 07:15 AM 發表

F117 B2 F22 YF23 F35 係咪應該屬於五種? 如果唔計 YF23 當四種都得
我漏咗 [ 同時 ]兩個字潻

香討軍盲話殲20連F16都不如,不值一提.

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2018-12-13 03:59 發表
(北美通訊)美國航空新聞網站「航空業界」(Aviationist)上周報導,喬治亞州薩凡納空軍基地的機場,出現一架中國設計的殲-20戰鬥機,更有照片為證。美國空軍周日證實,這是美軍製造的仿製機,將用來進行訓練,顯示美軍認真看待中國軍事發展。

殲-20是中國引以為傲的第五代隱形戰機,自稱可與美軍的F-22猛禽和F-35閃電II戰機一較高下;上周美軍基地出現殲-20,令人匪夷所思,有人認為是電影 ...
係度見到占兄
中國加油!

引用:
原帖由 @海東青 於 2018-12-13 12:32 PM 發表

係度見到占兄
中國加油!
海兄好!睇到毒果呢段新聞覺得好好笑咪貼上黎囉!

引用:
原帖由 輪皇 於 2018-12-13 11:39 AM 發表
香討軍盲話殲20連F16都不如,不值一提.
如果真係連F16都不如嘅話!駛乜山寨兩架出黎做練習假想敵啫!完全唔合邏輯!

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2018-12-13 02:50 PM 發表

如果真係連F16都不如嘅話!駛乜山寨兩架出黎做練習假想敵啫!完全唔合邏輯!
所以他們叫“軍盲”。

其實我一 D 都唔覺搞笑,應該更嚴肅地正視,美軍係用實際行動去訓練去面對新出現的挑戰去確保自己的空優地位。J-20 外型設計不難模仿,而本身 J-20 構形和匿藏外表機面角度都係參考 F-22 而來,以美國設計戰機之經驗要造一架可以飛的 J-20 應該唔難 (是指外型和大致的氣動性能),引擎更是強過中國甚多,可能美國在呢架山寨版上裝了 F110 系統發動機 (即是 F-15E 的) 或更強的,推力比現在 J-20 的正版好都唔出奇。美國一向有專業的假想敵中隊,由以前的 MiG-17 到 MiG-29、Su-27 都有,用作單對單和多機訓練,更會在 RED FLAG 和 TOP GUN 訓練中出現,實際去摸熟敵方戰機之優點缺點再搵針對性的戰法,那是為何美空權力量那麼強的原因。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-12-13 02:57 PM 發表
其實我一 D 都唔覺搞笑,應該更嚴肅地正視,美軍係用實際行動去訓練去面對新出現的挑戰去確保自己的空優地位。J-20 外型設計不難模仿,而本身 J-20 構形和匿藏外表機面角度都係參考 F-22 而來,以美國設計戰機之經驗要造一架可以飛的 J-20 應該唔難 (是指外型和大致的氣動性能),引擎更是強過中國甚多,可能美國在呢架山寨版上裝了 F110 系統發動機 (即是 F-15E 的) 或更強的,推力 ...
其實已有先例,二戰時佢執左架零式返摸佢嘅性優劣作出針對性戰略,從而反販為勝。但當時日本係作出侵略,有必要了解敵方軍力。但現在大平盛世你做這個動作...是否要話比人聽我要挑起戰爭呢?

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2018-12-13 03:12 PM 發表

其實已有先例,二戰時佢執左架零式返摸佢嘅性優劣作出針對性戰略,從而反販為勝。但當時日本係作出侵略,有必要了解敵方軍力。但現在大平盛世你做這個動作...是否要話比人聽我要挑起戰爭呢? ...
唔會,美軍一直有咁做,現在美國有架 Su-27 keep 得好好用作飛官單對單訓練用的。

撐中者以為執到啦,大陸一向山寨人地武器,而家仲捉唔到老美山寨大陸嘢?見到d人發文真好笑,如果老美山寨j20嚟當自己常規戰機就真係可以笑狗佢,但而家部假嘢根本大家估估下,可能係荷里活拍戲用,可能係做靶機訓練用,又或者測試雷達反射面

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-12-13 03:21 PM 發表
撐中者以為執到啦,大陸一向山寨人地武器,而家仲捉唔到老美山寨大陸嘢?見到d人發文真好笑,如果老美山寨j20嚟當自己常規戰機就真係可以笑狗佢,但而家部假嘢根本大家估估下,可能係荷里活拍戲用,可能係做靶機訓練用,又或者測試雷達反射面 ...
唔係撐唔中問題,事實係老尾山寨山j20出黎。姑勿論拍戲練習靶機都好啦!點解佢要山寨j20呢?點解佢又唔山寨心神呢?據聞心神有變形能力喎!😆唔通老尾無能力做到飛機變機械人?!😆如果真係咁...日本嘅戰機製造技術絕對係世界身第一啦!👻
下圖只作參考!😆

附件

4582482820193-1.jpg(51.69 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]