• 瀏覽: 10,871
  • 回覆: 112
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 07:02 PM 發表

搵到上門係上兩個月的事,條友話搵左我兩次都搵唔到,咁當然啦,唔駛do咩?
咁咪去登記下囖,有幾難啫,免得佢成日煩你,街道辦居委會D人閒到只狗咁,你磨唔過佢哋

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 08:09 PM 發表

登記業主可以,但一陣要納大陸稅咪大件事!

咁搞法,我不如交d單俾越南接!因為大陸成本已經越來越高!
你想多了,除非你係度辦咗營業執照,營業稅點都要交噶啦,唔通你係非法經營?至于個稅,你得同呢邊D企業簽咗勞動合同,喺呢邊上班先要交,總之唔會收雙重稅嘅。都唔明你哋港澳台D人點嘅,成日驚大陸收你哋D稅,辦個居民證都話驚被收稅,真係太唔了解大陸喇

提示: 違規內容已被屏蔽
咁憎大陸又返大陸做咩?身體最誠實

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 04:20 PM 發表
擾民政策,由妖人發明!
唔鍾意咪唔好去

on9人咪扮無知啦,國有國法,中國咁多年都係有戶口登記,要外來人到派出所報住所,只係多數經酒店旅館報

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 04:31 PM 發表

大陸咁大,一個城住七日,又下一城,下下去登記,咪好唔得閒?不如戴追縱腳鐐!不如植入晶片呀!
呢個係你個人問題,同例無關

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 08:09 PM 發表

登記業主可以,但一陣要納大陸稅咪大件事!

咁搞法,我不如交d單俾越南接!因為大陸成本已經越來越高!
點解將逃稅變做應份?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 02:06 PM 發表
無啦啦要求去登記,係乜意思?
唔登又如何?
我個仔不用上戶,不用讀大陸學校!
我有保險咭,睇大陸醫院不用交保證金!
我又不要大陸養老金!

無啦啦做乜要登記? ...
樓主可能聽錯了,應該是
香港人連續係大陸柒,先要登記

引用:
原帖由 disclaimer88 於 2018-12-12 04:11 PM 發表

你返大陸就唔使登記,大陸人來港就要去申請
咁又係咩道理同玩法?
大陸人係要申請港澳通行證,等於香港人要申請回鄉證一樣,玩法係一樣。不過大陸人住喺香港連續七天是不需登記的。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 02:06 PM 發表
無啦啦要求去登記,係乜意思?
唔登又如何?
我個仔不用上戶,不用讀大陸學校!
我有保險咭,睇大陸醫院不用交保證金!
我又不要大陸養老金!

無啦啦做乜要登記? ...
你個仔被人盯上, 好危險!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-12 04:15 PM 發表

我返大陸一樣係每十年要申請一次,你估大陸同你有親呀!
呢啲叫去大陸
唔係返

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]