• 瀏覽: 7,862
  • 回覆: 74
引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-12-11 08:12 AM 發表
新一代D 人已唔用 disc player, 要Wifi 少玩HiFi

唔直接摺就奇
耳機貴過HiFi

引用:
原帖由 三級警司 於 2018-12-11 08:19 AM 發表

搵山水收購
香港山水集團電器部只有家電無音響

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-12-11 09:10 AM 發表
山水已經被大陸收購咗啦
香港山水集團收購海外資產

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-12-11 11:19 AM 發表

咪害香港小朋友,日本奶粉成分欠缺了iodine..以至幾樣其他物質,只配合日本人的生活配方。日本以外方的小朋友長吃會欠均衡營養。
因為日本人兒童食鯨魚肉補充能量

日本後生嗰批,被上一輩壓迫到抖唔到氣,睇唔到前景,點會有創意,有心機去發展新産品丫。衣家佢d電子産品都係食老本,又或者跟大陸嘅創新科技去改,唔捱得幾耐咋!

引用:
原帖由 maxixidada 於 2018-12-11 12:10 PM 發表

耳機貴過HiFi
曾經擁有過先鋒嘅耳機😍

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-12-11 08:13 發表

國內人送$給敵人戰犯國小日本?
口講反日,買呀食呀就梗係日本貨啦!唔通有得揀重用中共貨呀。

引用:
原帖由 zxcvv 於 2018-12-11 08:47 發表
日本玩制度,玩階級,打壓新生代,工作唔係能力卦帥,梗係會落後。
日本不單止嵌制思想,住任何人有新諗頭即會被老翻,而且日本一向靠山寨,優之良品就係抄無創優品,所以日本無創意,產品求其是旦。日本人大量外逃,因為日本政府專制獨裁,但外逃日本人被外國收留之後仍然日日唱日本國家唔溶入當地,於是被人排擠,但竟然又夠膽投訴人地違反人權,因為日本人於自己國內被政府打從來唔敢提人權。外國人終於睇清日本人真面目,先鋒受挫只係第一步,下一步就係豐田汽車。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2018-12-11 09:38 發表
做得老美隻狗就預咗窮一世是常識吧
最近好多中共狗蒙難。

引用:
原帖由 lung_block 於 2018-12-11 09:38 發表

日本仲有好多化工,機械係做得好好..
基本材料,光學仍有不少世界頂尖公司..

但由於並不在於直接成為消費者產品,所以好多人唔知...
其中一項錯誤認知係日本被美帝揸死,以為自八十年代尾日經一沈不起衰到今日。
事實大家經歷,日本一向民用科技產品執牛耳,GTR、playstation、單反、文娛等等係愈來愈旺。
今日先鋒受挫,又成班低端人口出嚟搖旗吶喊打飛機,映衰哂。

可惜呀

引用:
原帖由 judylam651 於 2018-12-11 10:47 發表

日本影音產品多年前早已往下坡走......
大陸名牌OPPO早在十多年前,已在美國矽谷設立子公司OPPO Digital,主打高階發燒友級影音機...
獲得過 歐洲影音協會--歐洲家庭影院最佳播放機大獎..
至今年4月,OPPO先至宣佈因為串流媒體大行其道,而停止研發更高階的影音產品...
我當年4,000幾港元買OPPO藍光碟機,技術質素等同日本以至美國的Hi-End機.. ...
山寨機得獎,之後就派水軍去影音論壇落廣告出鱔稿。根本奧布係組合山寨機,超多bug,竟然官方要出月肉版!
識貨梗唔買佢,留返畀中共人打飛機啦。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-12-11 11:19 發表

咪害香港小朋友,日本奶粉成分欠缺了iodine..以至幾樣其他物質,只配合日本人的生活配方。日本以外方的小朋友長吃會欠均衡營養。
贊成香港家長盲目支持日貨,正如中共人盲目搶日本厠板一樣,好野自己多人爭住用。
但支持中共B B勿食用日本奶粉,中共B B體質係寧舍適合飲用由中共官方頒發優質奬嘅中共奶粉。

多年前早已走下坡

總算苦撐左幾十年了,安息吧.... RIP 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]