• 瀏覽: 4,731
  • 回覆: 43
+15
賀你活嘅土壤當然同月表嘅唔同啦

引用:
原帖由 KIDD00132 於 2018-12-11 07:51 AM 發表

人地重點放係月球"背面" 吖,比正面登陸,難度高好多架😅
其他國家無去係因為價值問題,自阿波羅 8 號開始月背已不是什麼秘密地方,大量衛星用不同儀器探測月背分析成份也知道兩面的物質基本上都係差唔多 (同樣技術一樣用在地球上作資源探測和監控)。至於難度嘛,其他國家已成功登陸更遠的天體,例如歐太的羅塔號飛行十幾年登陸彗星、日本隼鳥2號登陸小行星、美國更有惠更斯號登陸土星的衛星泰坦,火星更不止一次,好似好奇號有接近一噸而因距離問題一定要全自動下降登陸,複雜和多變的大氣環境令登陸難度倍增,比起咩登陸月背可以靠中續導引難度高 N 倍,今次中國所謂登月背,真係俾媒體吹到大晒硬要灌上什麼"第一"的稱號。還有很多人以為月背無陽光所以好神秘,其實月背一樣會被陽光照射,基本上和正面一樣,不過因為潮汐鎖定令月球永遠只有一面對住地球,令月背檔晒所有隕石撞擊而有更多隕石坑和塵埃,這在太陽系極之常見,行星之一的水星己是一例。

引用:
原帖由 大林林 於 2018-12-11 11:46 AM 發表

無錯,登月對我黎講一d都無難度,我每晚都登月同嫦娥見面撐檯腳!只係我驚老婆跟埋去,所以我無對外發表
唔係嗎?夜晚梗係去太陽啦,又唔熱,日間就話去唔到啫,呃老婆都唔識

登月應該不假,但放出來嘅照片同送俾人嘅土樣可能就假啦。都唔出奇嘅,戰忽局嘛~

登月都假1a,雖然是尾國,有最重科技。但說緊二,三十年前的科技喎,哪事的Ram,cpu,你試個Dos3

試個當時的系統,要運算咁多數據和復雜程度,根本冇可能。

引用:
原帖由 X-David 於 2018-12-11 10:45 PM 發表
登月都假1a,雖然是尾國,有最重科技。但說緊二,三十年前的科技喎,哪事的Ram,cpu,你試個Dos3
好心啦,仲話係假.....

有時無知真係好可怕,用一堆自己唔識的觀點就說人地係假,1945 年電腦都未有已經可以用紙筆 + 人腦計算到核爆方程式,當然對你來說核彈係用螺絲批整出來,有幾難呀嘛。

引用:
原帖由 X-David 於 2018-12-11 10:50 PM 發表
試個當時的系統,要運算咁多數據和復雜程度,根本冇可能。
無可能?整個阿波羅計畫由 1962 - 1974 由一號至十七號,一號到十號係試驗一步一步堆出來的,好明顯你又係那些連土星五和雙子星係乜都未知的人,用自己唔識的東西去話人係假。無可能只係你觀點,事實係美蘇 1950 年代開始的太空任務都係用紙筆和人腦計算出來,好似你呢類只識google唔肯用腦去理解的人點會明白當時係點做丫。

引用:
原帖由 X-David 於 2018-12-11 10:45 PM 發表
扮專家???登月時有DOS3???唔知就唔好發咁多言露馬腳

引用:
原帖由 p2plover 於 2018-12-11 09:38 PM 發表
登月應該不假,但放出來嘅照片同送俾人嘅土樣可能就假啦。都唔出奇嘅,戰忽局嘛~
可能?又係靠估?你信唔信中國的探月工程總設計師歐陽志陽?定係你覺得自己比歐陽志陽知識更廣闊?你研究過由阿波羅任務的月球石?

引用:
原帖由 jjcbx 於 2018-12-11 05:44 發表
原來第一個登月嘅探測器係中國嘅,中國先係第一
蘇聯先啱

Luna 3 嚇到甘乃迪搞登月

引用:
原帖由 機龍 於 2018-12-11 11:33 PM 發表

蘇聯先啱

Luna 3 嚇到甘乃迪搞登月
蘇聯其實在 1967 年都仲領先緊,係阿波羅八號的成功俾美國搏贏左。

引用:
原帖由 X-David 於 2018-12-11 22:45 發表
係五十年前,2MB RAM、36MB ROM 電腦已經上到太空

造假論者係根本無科學背景,觀點唔受世界上科學界承認

可笑在 21 世紀呢班人用太空科技成果,響網上散佈陰謀論

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]