• 瀏覽: 11,105
  • 回覆: 127
+7
即係全部手機生產商,祇有蘋果係自己架構嘅cpu。華為cpu都係用其他人嘅架構。人哋唔授權,華為cpu就玩完。

另外祇有cpu係做唔到一部電話嘅,因為一部電話有各式各樣晶片,基本上所有國產手機都係靠外國零件。

玩到班傻仔9彩........

附件

SKHR2A6NEBFFBPOR27HKNVWJDY.jpg(96.13 KB)

文不對 link

引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 03:43 PM 發表
即係全部手機生產商,祇有蘋果係自己架構嘅cpu。華為cpu都係用其他人嘅架構。人哋唔授權,華為cpu就玩完。

另外祇有cpu係做唔到一部電話嘅,因為一部電話有各式各樣晶片,基本上所有國產手機都係靠外國零件。 ...
samsung 都有自己架構。蘋果,高通和SAMSUNG一樣,基於ARM

引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 03:43 PM 發表

另外祇有cpu係做唔到一部電話嘅,因為一部電話有各式各樣晶片,基本上所有國產手機都係靠外國零件。 ...
蘋果嘅cpu咪又係用ARM

華為有大量5G專利,人哋唔授權,華為一樣可以唔授權,到時大家攬炒

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-12-10 03:54 PM 發表

華為有大量5G專利,人哋唔授權,華為一樣可以唔授權,到時大家攬炒
早兩個月睇過美國政策,剔走華為、中興產品進入五眼國家後,順便剔走華為專利。

即係美國會自行研發5G,用埋華為專利當係自己。係宣布人地專利無效再當公家用。

華為唔入流,等睇港人自主研發手機威威罷啦

引用:
原帖由 ncream 於 2018-12-10 03:56 PM 發表

早兩個月睇過美國政策,剔走華為、中興產品進入五眼國家後,順便剔走華為專利。

即係美國會自行研發5G,用埋華為專利當係自己。係宣布人地專利無效再當公家用。 ...
如果玩到咁,中國都可以唔使理美國d專利啦

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-12-10 04:03 PM 發表

如果玩到咁,中國都可以唔使理美國d專利啦
我覺得到左個陣,反面反到全面冷戰。咩專利都無人理。

引用:

係架,不過華為唔掂,美國蕊片廠一樣唔掂,搵邊間公司食晒佢啲貨?

唔驚就唔駛出手去擊人喇 仲要搵楓葉契弟捉人老婆仔女

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-12-10 03:54 PM 發表

5G標準係經國際會議定立嘅,華為唔可以唔授權,只可以收專利費,而5G最多專利嗰間唔係華為而係高通, 你唔授權,人哋國際會議就會踢你走,cpu架構唔係國際會議定立嘅,人哋arm可授權可以不授權。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-12-10 04:09 PM 發表

係架,不過華為唔掂,美國蕊片廠一樣唔掂,搵邊間公司食晒佢啲貨?
一雞死一雞鳴,一間手機商倒閉,其他手機商就可以增產,所以長遠對於零件供應商,影響不大。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]