• 瀏覽: 11,075
  • 回覆: 127
+7
引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 04:19 PM 發表

好明顯就唔會制裁嗰啲對美國無威脅嘅公司,例如小米。
今天唔制裁小米, 唔代表將來唔會制裁, 好明顯美國唔想中國超越, 只有用制裁呢種手法

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-12-10 04:23 PM 發表

可以轉型,改為研發基因大豆或其他食物
隨著時間流逝,有些行業是會消失的
大力推「基因編輯生育」,保證西方跟唔上~

不堪一擊
做咩要綁架人地太子女

引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 04:12 PM 發表

5G標準係經國際會議定立嘅,華為唔可以唔授權,只可以收專利費,而5G最多專利嗰間唔係華為而係高通, 你唔授權,人哋國際會議就會踢你走,cpu架構唔係國際會議定立嘅,人哋arm可授權可以不授權。 ...
你真係以為華為係一間手機廠?佢賣既野大部份都唔用ARM

引用:
原帖由 七個永恆的馬 於 2018-12-10 04:21 PM 發表
目前,中國已經傷元氣了,看看國內經濟,百姓的生活,中央政府的派系鬥爭,中國很快就要發生改變,通貨膨漲,引發內亂,個個市場都在走向衰退
你講呢d問題, 外國已經發生咁

引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 03:43 PM 發表
即係全部手機生產商,祇有蘋果係自己架構嘅cpu。華為cpu都係用其他人嘅架構。人哋唔授權,華為cpu就玩完。

另外祇有cpu係做唔到一部電話嘅,因為一部電話有各式各樣晶片,基本上所有國產手機都係靠外國零件。 ...
蘋果的架構都係arm之前蘋果gpu都係別人提供,然後佢講那家提供gpu的廠商收購了

引用:
原帖由 ncream 於 2018-12-10 03:56 PM 發表

早兩個月睇過美國政策,剔走華為、中興產品進入五眼國家後,順便剔走華為專利。

即係美國會自行研發5G,用埋華為專利當係自己。係宣布人地專利無效再當公家用。 ...
美國當然可以自己再研發新5G

但係要全球5G標準已經選左華為果套

美國研發完唔可以成為全球標準

只可以自己關門慢慢玩

引用:
原帖由 sman070707 於 2018-12-10 04:00 PM 發表
華為唔入流,等睇港人自主研發手機威威罷啦
港人研發房地產???

產品必須要有市場!究竟市場在那裏?誰不要賺錢!中國最有力的武器,就是十億人口的市場!

有冇留意中美貿易focus?就是要開放中國市場!

有就算出什麼招,只要中國人說不就可以!

第一日美英未能破5g技術玩捉人。第二cpu玩到5g速有幾多間廠,玩到開發左啦。

其實華為唔係靠賣手機,只係手機比較多人接觸到,所以先以為佢係手機公司

引用:
原帖由 CHS1 於 2018-12-10 04:13 PM 發表

一雞死一雞鳴,一間手機商倒閉,其他手機商就可以增產,所以長遠對於零件供應商,影響不大。
已截圖,1年後,5年後得閒回顧下,睇下邊個死

以前笑人窮,人地有錢又笑人無,有之後笑人抄,抄之後笑人無創意,自主研發之後又笑人無核心技術,好呀,咁睇下過幾年又點樣?

快d叫老美打殘中國啦,如果唔係班假西洋奴真係無路走,自己逼到自己癲左呀

引用:
原帖由 sman070707 於 2018-12-10 04:00 PM 發表
華為唔入流,等睇港人自主研發手機威威罷啦
港產手機算了吧!

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-12-10 04:27 PM 發表

你真係以為華為係一間手機廠?佢賣既野大部份都唔用ARM
我知華為最主要做網絡設備,所以美國先要搞佢。而網路設備嘅零件咪又係多數靠美國。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]