• 瀏覽: 20,368
  • 回覆: 184
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 chan198999 於 2018-12-10 01:20 PM 發表

咁我們附近就日本 韓國和大陸,唔通加左我們到時候每次都要去日本韓國大陸消費???
去唔去你自己決定
我未L見過已發展城市最低工資未夠食一餐飯
社會既錢係流動,你地覺得出街食飯貴左,但錢唔係流去足已支付一個人基本生活,即係大家比多左既錢流去其他地方,只能解釋有人因為加價而賺更多錢但唔係打工仔

引用:
原帖由 出得黎行 於 2018-12-10 01:37 PM 發表

去唔去你自己決定
我未L見過已發展城市最低工資未夠食一餐飯
社會既錢係流動,你地覺得出街食飯貴左,但錢唔係流去足已支付一個人基本生活,即係大家比多左既錢流去其他地方,只能解釋有人因為加價而賺更多錢但唔係打工仔 ...
這和租金過高有關。。。發展旅遊業帶出來的惡果。。。

時薪加到54.7, 其他野自然會調整到相同水平

引用:
原帖由 chan198999 於 2018-12-10 01:34 PM 發表

其實現時餐飲已到55時薪,只係長期缺人。。。
呢樣我當然知,集團式經營者要面對人手短缺問題!我講嘅係小本經營者除咗人手短缺問題仲要面對成本增加嘅問題!最終就係等執!

引用:
原帖由 erectdick 於 2018-12-9 03:48 PM 發表
廢話連篇,將最低工資不停推上去都於事無補的。所謂最低工資的一羣如果你無能力往上爬只可以維持生活已很幸運了。再加的最低工資都是浮雲。如果有十年不加工資及物價,你快d去投佢一票。
...
我以前都好似你咁諗,但其實係忽略左其他地方都會𣎴斷加,除非全無界都唔加,否則只有香港唔加就大件事

一帖五毫果D
係咪要要加至一帖五元?

有樓收租唔使打工,人工照最低工資出比自己得啦

向上流嘅話一係揸樓,一係揸學歷

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-12-9 03:33 PM 發表
9090367 9090368
去年全港非綜援在職貧窮人口達45.9萬人再創新高,樂施會年初進行研究,了解市民衣食住行各項生活開支,計算出香港的「生活工資」水平應達每小時54.7港元,促請港府及有能力的僱主支付足夠的生活工資,彌補現時法定最低工資落後於通脹、未有保障基層基本生活需要的不足。

研究於去年11月至今年2月進行,樂施會與中大香港亞太研究所生活質素研究中心合作進行5次聚焦小組訪問,主要 ...
基層人工加,d 食市超市管理費租金 一樣跟著加, 到時一樣唔夠洗唔夠用⋯⋯

呢類報告根本係廢話連篇,最低工資加左,物價又加番,低下層生活沒改變,但中至低層因為沒人工加但又要面對加價壓力,長期下去貧窮人人只價再越來越多,所謂調查真係害人不淺,我已決定取消樂施會捐款

引用:
原帖由 chan198999 於 2018-12-10 01:24 PM 發表

現在環境可能打唔成,甚至加幅成可能,因為現時多了新形態購物,可以網購。。。

你市面上物價高漲,可能會導致市民開始學習網上購物。。。
你講既網購基層用唔著, 基層只會睇柴米油鹽 大家樂大快活幾錢一餐

禾刀在職...巧7窮

錢多到咁,政府推樓價推到咁,無$100蚊都唔公義啦~~~~
你要食人民唔L洗食既咩

咪信政府個離地通漲數字啦~~玩你班友既啫

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-12-10 02:19 PM 發表

基層人工加,d 食市超市管理費租金 一樣跟著加, 到時一樣唔夠洗唔夠用⋯⋯
最終咪害死嗰班退休長者囉!加人工無佢份!物價漲佢哋都要受!真慘!