• 瀏覽: 20,369
  • 回覆: 184
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-12-9 03:53 PM 發表
加到100蚊粒鐘出面市場又加價有Q用咩
無問題,出去旅遊輕鬆d
德國高人工,但老左去隔近國家生活
總好過千鳩幾萬一個單位,時薪34.5
香港做一粒鐘仲未夠食一餐飯,衰過好多已發展城市
所以你話加到100,其它又加係唔成立,連基本生活水平都未達到

最低工資根本是一美麗的口號,人工上升物價上漲,根本不會追到,這根本末倒置,現在反而苦了一班中產,小康,給低下層美麗的希望,肥了老闆,還不明,成本上升,只會繼續加價,你們不要傻!

人工邊有夠ga,時薪100蚊時又會話200蚊先夠使,永無止境.

社會不公!
咁一個「外賣仔」,每個鐘要送幾多個餐,才搵得到呢個價?
而一個「洗頭妹」,每個鐘要洗幾多個頭,才搵得到呢個價?
只要香港的消費者覺得應該要比幾多「外賣仔」和「洗頭妹」,才可以達到時薪$54.7 的話,係咪咁就可以叫做「公平」呢?

到時食餐M記最平$60,上車盤3萬一呎

到時午餐加到$80,,,

做兩份工/兼職咪有$54.7 囉,咁簡單,香港法例無禁止架!

通脹加劇

引用:
原帖由 camell 於 2018-12-9 05:50 PM 發表
最低工資根本是一美麗的口號,人工上升物價上漲,根本不會追到,這根本末倒置,現在反而苦了一班中產,小康,給低下層美麗的希望,肥了老闆,還不明,成本上升,只會繼續加價,你們不要傻! ...
最低工資會拉高基層生活質素,同中下產一樣,貼近中產!此所謂拉近貧富懸殊,唉!

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-12-9 04:54 PM 發表

到時市面食個早餐買個包要幾錢
Agree x 2
好似瑞士....

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-12-9 03:33 PM 發表
9090367 9090368
去年全港非綜援在職貧窮人口達45.9萬人再創新高,樂施會年初進行研究,了解市民衣食住行各項生活開支,計算出香港的「生活工資」水平應達每小時54.7港元,促請港府及有能力的僱主支付足夠的生活工資,彌補現時法定最低工資落後於通脹、未有保障基層基本生活需要的不足。

研究於去年11月至今年2月進行,樂施會與中大香港亞太研究所生活質素研究中心合作進行5次聚焦小組訪問,主要 ...
加人工都係促進地產為罪魁嘅通脹。經濟體系嘅不平衡是某些人事物所有意的吧!

一個社會,有富人,有窮人好正常
你少年時唔努力,又唔學理財,又大花筒,將來咪註定窮咯!
監粗將最低工資不斷提升,咁又對其他好努力既人公平咩?
你以為係咁不斷加最低工資,餐廳不會加價?管理費不會加?物價只會加返突!

咩數學?一人食飯開支2300,3人食飯開支8xxx ???咁不如你地分開啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]