• 瀏覽: 3,224
  • 回覆: 72
內地傳媒報道,華為創辦人任正非的女兒、華為副董事長兼首席財務官(CFO)孟晚舟在加拿大被捕,中國駐加拿大大使館隨即抗議「

內地傳媒報道,華為創辦人任正非的女兒、華為副董事長兼首席財務官(CFO)孟晚舟在加拿大被捕,中國駐加拿大大使館隨即抗議「侵害人權」,要求立即放人。內地官媒狠批「美國在市場上打不垮華為,請不要採取卑鄙的流氓手段。」

官媒指出,中國面臨的是一場非常複雜的博弈,中方不僅要堅定,更要拼智慧。現在不是中國政府出手與美國鬥「流氓手段」的時候,華為應首先認真與美國打官司,爭取在法律上駁倒美方的所有指控。

當美國對企業家進行綁票勒索
中國繼續保障企家家合法權益

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20181206/bkn-20181206144735661-1206_00842_001.html

美帝「以彼之道,還施彼身」

引用:
原帖由 mib04 於 2018-12-7 09:41 AM 發表
中國唔玩「長臂管轄」

引用:
原帖由 mib04 於 2018-12-7 09:41 AM 發表
如果CFO親身拍片,澄清自己係加國公民,
熱愛美加,完全係自願助查既,外界不要再煩佢喇~~~

咁就相當精采了

跟綁匪談貿易?

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-12-7 09:47 AM 發表

咁就相當精采了
用自已方法偷渡坐洗頭艇自首呢招要好似贏國咁厚面皮先夠膽拍片公諸全球,美國佬好難學

中國可以請馬大律師去幫佢打官司😉😉

講流氓手段,美囯全球一哥啦,幾多個國家嘅國民俾佢搞到家跛人亡、民不聊生。
引用:

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-12-7 09:47 AM 發表

咁就相當精采了
俾我都唔返中國啦,返到去第二日就抑鬱症自殺啦。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-12-7 10:59 AM 發表
講流氓手段,美囯全球一哥啦,幾多個國家嘅國民俾佢搞到家跛人亡、民不聊生。
Sorry.

引用:

咁就相當精采了
CFO自己申請左禁止報導令,一定會進行加國公民應有責任爆料,放心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]