• 瀏覽: 6,716
  • 回覆: 107
+2
引用:
原帖由 xesxes 於 2018-12-7 08:46 AM 發表
作為老美走狗梗係要搵啲嘢講
但係整篇嘢不知所謂
貿易戰 嘅重點係美國佬享受完價簾物美嘅產品之後又發覺自己口袋裏面少咗錢 喺度發爛渣
日本仔韓國仔舊有抄襲啦又唔見垃圾陶傑 寫
Piece of crap ...
陶傑當然係賤,個d崇拜佢,仲轉引佢當為自己觀點嘅就更低等,人地陶傑做咁多都係搏美國佬睇中俾d狗餅佢食,你呢d二打六,可悲。

引用:
原帖由 星風月霧 於 2018-12-7 09:57 AM 發表
大媽是公害,陶傑應該係無老母的。
西方係講人權,基本上無一個人係咩野公害,你睇下就算果d萬惡嘅罪犯,西方人都會好包容,陶傑,你識撚!

好似去微博

你老母痴線嘎,被人用戰爭洗禮左幾十年,今日的進展已經好厲害。

樓主乜柒都唔識,小學雞,食屎啦

引用:
原帖由 aizitou 於 2018-12-7 08:28 AM 發表
這就是整個中國的制度上、結構上的盲點。你怎能叫停下面的某間民...

對於了解中國和了解世界,我二十年前就看穿了。現在西方「白左」,政府現在才知道就太遲了。今次忍無可忍,會否太遲?就像我們做KOL的人,一定要得風氣之先,見人所未能見,例如大媽這種現象。上兩個星期已說過了,大媽是公害,結果大陸的網絡上終於有文章,將中國大媽和恐怖分子並列。在這昏亂的時代,作為異見領袖所必須要配有說真話的眼光和勇 ...
陶傑是指鄭宇碩剽竊他人的學術成果

引用:
原帖由 aizitou 於 2018-12-7 08:28 AM 發表
這就是整個中國的制度上、結構上的盲點。你怎能叫停下面的某間民...

對於了解中國和了解世界,我二十年前就看穿了。現在西方「白左」,政府現在才知道就太遲了。今次忍無可忍,會否太遲?就像我們做KOL的人,一定要得風氣之先,見人所未能見,例如大媽這種現象。上兩個星期已說過了,大媽是公害,結果大陸的網絡上終於有文章,將中國大媽和恐怖分子並列。在這昏亂的時代,作為異見領袖所必須要配有說真話的眼光和勇 ...
又係呢個奶西材子。。。

華為5G技術領先全球 咁又點 而家比老美眼紅打壓又話人地犯法 又國家安全 喂 老美有冇問 默克爾仲有冇嬲嬲豬 話人安全問題 美國野咪一樣有 50步笑百步 多舊魚 美帝氣數已盡 強弩之末 等睇好戲

19才子幫侵侵含J含到high晒。日日幻想侵侵拯救世界

引用:

以你邏輯引伸,電飯煲冷氣機唔係中國發明,所以中國無資格生產及使用? 無資格將呢啲工業品改良去造得更好? 人類史上4大發明: 紙張、印刷、火藥及指南針都係中國發明,無4大發明就無現代文明,你會話西方剽竊中國既4大發明去改良嚟建立文明嗎?

實用型蒸氣機由英國人 James Watt喺1698年發明,唔係美國人,唔係日本人,唔係德國人.

Combustion engine 內燃機更係法國人喺 1862年發明,都唔係美國人,唔係日本人,唔係德國人.

但係喺近二百年歷史上,由仿製到掌握,再到改良蒸氣機及內燃機去急速工業化,及造出更精良工業品者,反而係美國、德國及日本,佢哋都係仿製英國及法國發明後,做得更出色去佔據市場,仲要跟原創者英國及法國為敵打仗,原創者自己飲到頭啖湯既優勢下,都會俾人從後趕上擠出市場,除咗抵死嚟形容外,仲可以講咩?

數千年歷史上,中國大多數時間都領先全球,但近4百年就節節墜後,俾西方趕上超越,抵死嗎? 我話抵死. 依加 公元 2000年後,中國國勢復興,一改滿清及國民黨治下既積弱及被入侵,今日中國人既生活跟1980's有天淵之別既改進,由衣衫襤褸變成財大氣粗既暴發戶,中國用30幾年時間改革就國力超越老牌西歐,直迫美國,咩叫 "不招人妒是庸才"?

若果當年喺滿清及國民黨治下既中國俾歐美超越俾抵死的話,咁今日俾中國從後趕上者,又叫咩? 係趕上超越者錯? 還是被趕超者抵死?

睇下1980's 中共治下既中國,跟當年意氣風發既國民黨台灣,1980's 中共大陸抵死嗎? 抵! 睇當年台灣已經做緊歐美各國品牌既 OEM 代工生產喇,中共大陸都未起步工業化.

點知30幾年後既今日,台灣依然OEM,依然無靠自己研發既3rd熱核島、宇航太空站、衛星導航系統、量子通訊等等,唔只台灣無,連西歐都無任何一國修得齊呢啲範疇技術,歐盟早中共大陸廿幾年投資衛星導航,但到今日都未研究完,未射衛星上太空軌道去組網,反而遲投入既中共大陸已經射到第29個北斗系統衛星去組網,中國人用北斗導航都用咗近5年喇!

當年台灣高談濶論自己曉做OEM時,中共大陸仲耕緊田,不過中共大陸今日造完3rd 熱核島時,又上埋太空,華為自研造出麒麟系列晶片,去裝入自己品牌手機賣去歐洲,但台灣仲係如當年1980s一撚樣無長進,可能仲要差咗.

從後趕上者係可恥的話,歐美自己倒退返中世紀嚟仰望中國文明吧.

淘狗因為英國沒落及脫歐,佢知道快失去英國主人,現在只好緊抱美國主人的大腿

盜囯70年又真係冇偉大,文學科技發明喎,才子講得啱

引用:
原帖由 ng.yick 於 2018-12-7 03:46 PM 發表
陶傑,佢知唔知去年中國有幾多專利登記,而家國際認可專利登記係美國嘅倍數,又一個無知扮先知,又唔肯查資料嘅大口九
先生,專利唔係計斗數量,大陸D狗屎拉圾都登記做利,數量上系比老美多。咁有麥用。冇價值,零經濟郊益,為左數量而去註冊專利。做場大戲啤你呢班愛國共匪人士打飛機。

引用:

無錯!陶傑最近同海琪嘅節目都完全抄足康熙來了。