• 瀏覽: 48,149
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-12-7 02:49 AM 發表
大陸企業高層都是外國人!

https://cdn.discuss.com.hk/t/786eac/f ...
真的嗎?

引用:
原帖由 gto1234 於 2018-12-7 02:58 AM 發表
原來加拿大係美國一個省嚟架?美國叫引導唔係粗暴干涉別國內政?
你知唔知好多國家之間都有引渡協議㗎?
離開咗就唔拉得嘅,斯洛登就唔駛匿喺人地大使館啦

引用:
原帖由 gto1234 於 2018-12-7 03:16 AM 發表

佢係美國犯罪?美國法=全世界法律?咁我係香港掉煙頭之後去美國旅行除時比人拉,咁咪仲惡過泛民口中既惡法23條惡好多,原來口講民主既國家同ISIS無咩分別 ...
又攞無知出嚟獻醜

再扯得無恥啲吖

九唔搭八

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2018-12-7 03:46 AM 發表
//中華人民共和國駐加拿大大使館網站消息,加拿大警方應美方要求逮捕一個沒有違反任何美、加法律的中國公民,對這嚴重侵犯人權的行為,中方表示堅決反對並強烈抗議。//

--中方抗議加拿大侵犯中國人人權?太好笑了吧 ...
喺泰國捉返嚟嗰個瑞典人放返未?

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2018-12-7 07:23 AM 發表

根據閣下邏輯,那麼香港漢奸全部可拉去大陸審判
香港同大陸有合作協議,但係無引渡法,喺中國範圍內犯法,香港警察都唔拉得,即係好似喺台灣隊冧條女嗰條友咁,香港都只能夠告盜竊,唔告得謀殺,亦都送唔到過台灣,亦因為《基本法》,公安唔可以喺香港做嘢

引用:
原帖由 054D 於 2018-12-7 08:54 AM 發表

似美國唔想見屈人lor

泛民唔係話公眾利益咩?
佢仲可以見到律師咁幸福呀

引用:
原帖由 singch789 於 2018-12-7 08:46 AM 發表

如未曾宣誓脫離中國籍,,一律仍視為中國人。
中國嚴禁雙重國籍,當有外國國藉嘅時候就已經失去中國藉,你問下每日嗰150個,啲社保,戶藉仲喺唔喺度,又話香港係中國密不可分嘅一部份,但樣樣嘢都計得清清楚楚

《國籍法》由第五屆全國人民代表大會第三次會議通過、全國人民代表大會常務委員會委員長令第8號公佈,自1980年9月10日施行。根據《國籍法》取得中國國籍的人,即為中國公民。中華人民共和國不承認中國公民具有雙重國籍。

定居外國的中國公民,自願加入或取得外國國籍的;
具有下列條件之一的,申請退出中國國籍獲得批准的中國公民:
外國人的近親屬;
定居在外國的;
有其它正當理由。

根據上述規定,喪失中國國籍的方式有兩種: (1)自動喪失:定居國外,並且取得外國國籍; (2)主動退出:申請退出中國國籍獲得批准。

連中國法律班盲毛都想搬龍門?係咪想反國?

引用:
原帖由 d8nwyc 於 2018-12-7 08:56 AM 發表
求其一個網民寫嘅流傳就信係真?
你可以想像假如有加拿大公民被要求引渡到美國,加拿大傳媒會唔提咩?
雞毛蒜皮嘅嘢,有乜新聞價值?不過而家戇膠部嘈一嘈,就變到世界觸目大家食花生等睇笑話喇

上次瑞典單嘢啱啱先柒完,戇膠部又衝出嚟柒,次次都係呢條柒爽,真係想知佢有乜感受

引用:
原帖由 054D 於 2018-12-7 09:24 AM 發表

重有,望你你本特區護照,出事係咪中國外交部保護你啊

定係巾部分精神英國人以為拎本BNO等同英國公民?
香港有駐外大使館咩?

引用:
原帖由 kia2005 於 2018-12-7 09:33 AM 發表

中國人鍾意柒出國際
據說第三隻航母就係用柒動力

引用:
原帖由 萬家Cute救星 於 2018-12-7 10:52 AM 發表

有人權就無而家嘅中國
會有個一早超越美國嘅中國

全世界民主國家都唔會俾一個專政政權指指點點,所以然無論美國幾衰,都唔會比機會中國係國際事務上指手畫腳,除非中國嘅係民選政府

引用:
原帖由 s-chris 於 2018-12-7 11:32 AM 發表

加國媒體話孟女士申請咗gag order。
所以大家都唔出得聲。
否則,國藉呢啲咁重要嘅嘢,法庭文件都會有披露
因為唔想俾人知海外公民身份,以便戇膠部膠多次

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]