• 瀏覽: 16,154
  • 回覆: 153
  • 追帖: 3
+12
引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-12-6 08:40 PM 發表
看到油管上洛杉磯華人咨詢網下面有一篇回復蠻有趣的。

“cai yuhui:我之前一直懷疑華為技術到底是不是國內媒體吹地那麼強,5G是不是真的領先美國,現在我徹底信了。華為技術世界一流!” ...
我對lT認識不多,想請教5G技術是否好困難,點解美國咁驚華為?自己做不到5G?

引用:
原帖由 116M 於 2018-12-6 10:52 PM 發表
由蘋果7+ 轉用華為p20 pro, 除了劃面比蘋果差少少,其他功能比蘋果更實用。
蘋果手機,並不是萬能無敵,自己國家嘅華為手機,也很實用。

支持華為
話說有日 同事叫我用手機幫佢地

影相 話我手機影相幾好

咁我同事就即時爭位攞出過萬元

既iphone出黎影

同一時間 對比之下

個個人講都話 阿X(我) 果部電話

影相靚D嫁喇

我心諗 我P20pro炸

仲未用老虎部 mate 20 pro同你

地影相

由唔比華為係美國賣時

開始留意華為

咁把炮 美國都驚左佢

到而家 美國真係全方位打壓

就知到堅有料到

美國唔裝5G, 直接用自己研發嘅6G 算啦

引用:
原帖由 sosadnice 於 2018-12-7 08:26 AM 發表
太睇少美國了

係都9G喇 (鳩知)

引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-12-6 08:39 PM 發表
以往發達國家對中國的定位就是世界代工廠,廉價商品提供地。妳給我老老實實做鞋子玩具牛仔褲,承接發達國家高污染低附加值的項目。他們再用高科技產品來收割妳賣血汗的成果,壹架飛機換8億件襯衫。於是他們自由民主大愛無疆,收銀員開小汽車,單親媽媽坐家裡吃福利,壹周工作35小時,環境優美空氣清新。我們是農民工妻離子散,幾千萬留守兒童,勞作壹輩子沒有社保,每天吸霾。

中國當然不甘心給人世世代代做奴才,我們也 ...
承接祖先海盜性格
海盜個性是很難改

引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-12-6 08:39 PM 發表
以往發達國家對中國的定位就是世界代工廠,廉價商品提供地。妳給我老老實實做鞋子玩具牛仔褲,承接發達國家高污染低附加值的項目。他們再用高科技產品來收割妳賣血汗的成果,壹架飛機換8億件襯衫。於是他們自由民主大愛無疆,收銀員開小汽車,單親媽媽坐家裡吃福利,壹周工作35小時,環境優美空氣清新。我們是農民工妻離子散,幾千萬留守兒童,勞作壹輩子沒有社保,每天吸霾。

中國當然不甘心給人世世代代做奴才,我們也 ...
學得幾好,說到痛處!

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-12-6 08:58 PM 發表

毛澤東主席高瞻遠矚

有關中國核發展,可以睇一部電影《橫空出世》
毛澤東搞太多鬥爭,我鍾意鄧小平!

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-12-6 11:36 PM 發表

老尾靠得住?你信就真係低能喇!
人哋係尾狗,主人比屎佢食都話又香又正

中國加油

引用:
原帖由 赤共 於 2018-12-6 10:13 PM 發表
信埋呢啲垃圾新聞真係低能,美國民主正義,司法獨立,你估邪惡獨裁中共咩,用政治手段干預法治咩
懲罰殺記者的沙地皇室等如罸自己!
法治喎!

引用:
原帖由 x747x 於 2018-12-7 12:43 AM 發表

弱智的嗎?高通背後咪又係美國喺度?竊聽呢家嘢,你問吓默克爾嬲完美國未?

無視事實,仲將罪名諉過於人,你喺美國讀書,佢哋興呢套㗎?
講得無錯

引用:
原帖由 洋奴末日 於 2018-12-6 08:35 PM 發表
幫師兄補充一吓 "xx們" 係咩嚟?

"xx們" = "漢奸們",喺中國香港就可以指 "港奸們",或直接指 "泛民們".

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-12-7 08:15 AM 發表

我對lT認識不多,想請教5G技術是否好困難,點解美國咁驚華為?自己做不到5G?
5G 基本既要求,在5G-PPP可以找出...
問題係,各種基本要求點樣去實施,背後技術要求高,
如接收能力和編碼速度..
同一個信號發射功率和背景雜訊,
華為有技術和專利做到上下載速度高3-5倍.反應時間短50%
在市場競爭力下,基本上,各國仍可根據5G-PPP既要求,兼容5G既收發機(手機,車機或機械控制終端)..
但表現差天共地..

香港4G,除數碼通,主要用華為設備..
數碼通用愛立信..
當年3G,數碼通表現不錯,但一上4G,表現劇降,要經過一段長時間先追番少少..
呢個就係核心技術追唔上既限制...

引用:
原帖由 sosadnice 於 2018-12-7 08:26 AM 發表
在無線通訊領域,美國當初有TDMA, 和D-TDMA, CDMA..
即係以前信聯,同和記CDMA..
可惜去到3G,4G,美國忽視話音通訊..
想用WCDMA-DO (DATA ONLY) 同WI-MAX做3G,4G標準..
WCDMA-DO韓國仔玩在數年,死晒..WI-MAX亦走不出世界..
結果係,美國既3G,4G系統實施追不上來,
只係有數碼編程,基帶等優勢.
最後形成無美國公司做4G系統,但QUALCOMM出到4G晶片...

5G情況,系統集成,運作等,中國經過3G追趕,4G超越,而其他公司如NOKIA,SIEMENS,MOTOROLA被打至五勞七傷,
大家合併起來.變成而家既NOKIA NETWORKS (之前叫NSN, NOKIA SIEMENS NETWORKS)..
ERICSSON 好D,仲可生存,
之後就係SAMSUNG靠韓國自家市場頂住...
美國,LUCENT,NORTEL,MOTOROLA,死的,被收購的,已完全失去無線接入系統既公司..
核心交換器上,CISCO亦日漸沒落,但靠寬頻連接支持住...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]