• 瀏覽: 16,153
  • 回覆: 153
  • 追帖: 3
+12
引用:
原帖由 觀察者一號 於 2018-12-7 01:00 AM 發表

冇錯,真係好驚,北韓核技術又進步你驚唔驚?我相信全人類都好驚,共產黨你驚唔驚,你可能唔單止唔驚,仲要愛添。而家美國拉到佢,當然有証有據,貿易戰習大大驚唔驚?唔驚就一早唔駛傾啦!90日休戰換來即時購買美國入口,你唔會話中國又贏嘛?天真無知那一個可能是你! ...
好心你喇,美國佬夠膽死加到25一早加。實情係大豆補貼十二月到期,大豆再唔賣就爛。中國買就買但買得幾多係按自己需求。特朗普話之你中國買幾多總之對農民有個交代。你估特朗普對國內眾多反對聲音真係可以無動於衷咩

事實只有一個:
華爲5G同菱鏡不能兼容。
所以美國要一腳踢開華爲。

而屬美帝附庸的國家會一一用各種理由拒絕華爲5G。

事實上,反華爲的國家/美國的鷹犬亦一一顯露。
有些歐盟嘅成員國還在爭扎中,但美帝勢力的滲透,非歐盟呢盤散沙所能抵抗。

引用:
原帖由 觀察者一號 於 2018-12-7 01:00 AM 發表

冇錯,真係好驚,北韓核技術又進步你驚唔驚?我相信全人類都好驚,共產黨你驚唔驚,你可能唔單止唔驚,仲要愛添。而家美國拉到佢,當然有証有據,貿易戰習大大驚唔驚?唔驚就一早唔駛傾啦!90日休戰換來即時購買美國入口,你唔會話中國又贏嘛?天真無知那一個可能是你! ...
美國拉人要有証據架咩?一句有大殺傷力武器,在伊拉克殺人無數,要負責咩?正是:誰大誰惡誰正確。

早幾日search孟晚舟事件嘅動態無意間見到依個topic,已經發覺啲內容斷章取義到呢…😅
奈何到依刻先得閒掃盲。

首先呢我唔反對華為,甚至成個大陸業界,對土耳其極化碼(Polar)嘅投資非常多,所以華為持有嘅Polar代碼相關專利都唔會方會小,不過咁就話華為已經超過美國喇喎,絕對係誤導無知婦孺。😄

首先有四樣嘢一定要知道,否則根本討論唔到:

5G主要講嘅有三大場景:eMMB、mMTC同埋URLLC。
以上三個應用場景,都需要用到編碼方案。當中包括華為同大陸政府投資咗極多錢嘅Polar代碼。同Polar代碼競爭嘅,仲有法國主導嘅Turbo II、同埋歷史已經好耐、發展已經好成熟嘅LDPC代碼。
5G嘅專利都係圍繞依三種代碼而發展出嚟,當中有分「必要專利」同「非必要專利」。
決定啲專利係「必要」定係「非必要」,係由多間國家嘅通訊技術機構組成嘅3GPP審批,同時畀旗下嘅成員、分多次開會、逐批專利、逐小集體投票決定。

不過我睇到嘅資料,同某啲媒體嘅「解讀」係好大出入,以下描述係講我自己考証嘅實情:

3GPP投票確定eMMB場景入面其中一個訊號傳輸編碼方法,會用到華為有份投票嘅Polar代碼。
結果被好事者誇大成中國主導5G標準,華為擁有一半專利所以美國佬要怕中國,但對其他代碼全部用LDPC就隻字不提。
承上題,另外兩個場景:其他場景編碼,經5月尾3GPP大會決定咗會用LDPC代碼、依件事係鮮有華文主流媒體提及,普通人唔會特登考究,所以亦永遠都唔會知實情係之前啲新聞吹嘅第二件事嚟。
有媒體(多數係內容農場)聲稱華為佔有超過一半Polar代碼相關嘅專利,所以中國又主導咗5G技術,來源不明姑且唔理住。但係計埋Tubro同LDPC代碼、華為又佔到幾多呢?華為之前同外國電訊商做嘅5G測試實驗,係假設所有場景都係用Polar代碼,對另外嗰兩種代碼投資肯定唔方會多,大陸啲媒體都認咗,不過始終唔肯正面提佢喺LDPC代碼相關嘅專利佔比。
又承接上個問題,再經3GPP大會final咗嘅Release 15標準規范,中國仲剩底幾多%「必要專利」呢?大陸有報導指全國加埋得10%、25到30都有,不過我覺得10%嘅版本比較可信,因為佢講明係3GPP Rel.15之後剩低嘅,而唔係啲講到唔清嘅唔楚、又或者將兩個根本唔同基準嘅數嘅混為一談,搬龍門式嘅計法。

仲有幾點我喺其他地方已經提過幾次:

華為號稱自行研製嘅數據機IC,其實係美國CEVA-X嘅特種DSP,連入面啲「基帶」驅動開發包都係。
高通同聯發科好早就展示過用自製5G基帶IC、而且真係用到嘅手機工程機。而華為到Mate 20發貨佈為止,佢嘅Balong 5000仲係喺得個名嘅階段。
以真係通過3GPP Rev.15預商用最final規范標准所剩底嘅「必要專利」計,高通佔15% 、三星唔小過12%,Nokia係11%、大陸幾間大廠加埋10%,Ellison係8%,其他未得閒查。
最早出符合3GPP Rev.15標準基帶IC嘅公司係三星。

如果想反駁的話,唔該睇清楚:

啲資料係寫明符合「3GPP release 15」規範嘅必要專利,而唔係:
一邊提人地廠符合3GPP R.15專利嘅百份比,那邊廂又攞就連啲自己啲非必要嘅專利都溝埋入去,仲要係全中國加埋咁多間加埋去贏一間公司就當自己贏晒嘅精神勝利法。又或者:
剩係計polar代碼、又唔講有幾多係必要專利計算出嚟先好引用。
我就暫時諗唔到有乜要補充喇,我補兩張圖上嚟,你哋自己睇完又諗吓發生緊乜事喇!

附件

2AEC6F89-3411-46BD-B202-D346ED18E9AB.jpeg(49.32 KB)

8A57047C-9669-4E7C-88BF-18745AF13EAC.jpeg(119.08 KB)

B867D14E-3D28-4EA5-9C4E-98B6568AA84A.jpeg(125.05 KB)

8D3606D5-95BD-4AE1-9195-DF60FCA91E75.jpeg(174.45 KB)

8F103910-207B-4B4F-A383-D5DB92EF25CD.jpeg(210.98 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]