• 瀏覽: 16,527
  • 回覆: 21
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 米飛柔2 於 2018-12-6 05:11 PM 發表
孟晚舟原來係加拿大人??
加拿大藉持美國護照? 噏乜春?

引用:
原帖由 index3650 於 2018-12-6 05:39 PM 發表

英國藉,持香港特區護照都有成百萬人以上。

因為加拿大與美國好近,呢種事都常有。一些人成日來往經商,有加藉(例如另一半是加國本土人),但用美國護照。 ...
TN簽證唔係美國護照喎。

“北美自由貿易協定”為美國,加拿大,墨西哥三國間的經濟貿易創造了特殊的機會。非移民“北美自由貿易協定”專業人員(TN)簽證允許加拿大和墨西哥公民來到美國從事預先安排的商業活動。

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-12-6 06:15 PM 發表

其實,我真係好唔明白,為何兩父女會不同姓氏?

而她的國籍又是如何呢?
中國法律男女平等,子女可隨母姓。

國藉如何不知,有香港永久居民身份證外交部就有權出聲。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 08:47 PM 發表

佢同邊個家庭團聚要問政府高層先知—》....家庭團聚來....
無知香港人? 每年以投資移民和專材計劃形式移居香港的大陸人數量和家庭團聚形式一樣多。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 09:47 PM 發表

無知內地人? 炒樓股專才香港多的是。
哈哈,你有本錢炒股? 係都輸既多啦。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 09:57 PM 發表

無知內地人?  香港人炒仍家常便飯,香港資金進出自由,贏錢亦無需要同你講。
你知就唔會吹炒股專才啦,香港股民輸多贏少,專個屁才。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 10:36 PM 發表

無知內地人? 香港就資訉流通一項,不用翻牆獲得資訊已經贏你們股民九條街。—》...今日公布報告指,本港去年人口中,擁有1,000萬或以上流動資產的「千萬富翁」達6.8萬人,較2016年增加15%......該批「千萬富翁」的流動資產分布主要在現金及「股市」,分別佔36%及27%財富,.......

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6% ...
哈哈,你真無知,果班人贏樓輸股唔俾呀? 事實樓市幾年有升冇跌,有渣樓一定贏。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 10:46 PM 發表

無知內地人?香港過去幾年係樓丶股階升—》...事實樓市幾年有升冇跌,有渣樓一定贏...
哈哈,你真無知,你報條數而家仲有渣股既都係坐緊艇,贏條毛。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 11:11 PM 發表

無知內地人? 你真無知連股市可以炒「落」都唔知。
嘩,無知得你,炒落會長渣計入流動資產? 都係按金當cash。

引用:
原帖由 Donaldjump 於 2018-12-6 11:09 PM 發表
就係呢d粉腸炒高香港樓
咁鍾意買返大陸買啦
咪亂吹,人地買俾員工做宿舍唔俾呀? 華為屬下響香港有幾間上市公司。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-6 11:31 PM 發表

如果未炒過股丶未讀過會計就無謂班門弄爺。—》....流動資產包括現金或銀行存款、短期投資、應收帳款、應收票據、存貨、預付費用等。 ...

16  May
恒生:買入xxx萬股 21039,成交價 HKD0.189,共買入 xxx萬股,未買入 0股。Pxxxxx ...
哈哈,原來乜叫炒落都唔識,炒落係沽空股票,沽期指,買認沽期權呀,識唔識點入帳呀?

引用:
原帖由 猩猩老闆 於 2018-12-6 11:27 PM 發表

簡單,佢係一個擁有香港身分證嘅加拿大籍中國人。
中國外交部證實係中國公民。

中國駐加拿大大使館發言人表示,加拿大警方應美方要求逮捕一個沒有違反任何美、加法律的中國公民,是「嚴重侵犯人權」,中國已向兩國提出嚴正交涉,「要求它們立即糾正錯誤做法,恢復孟晚舟女士的人身自由」

引用:
原帖由 異域雀躍的水樽 於 2018-12-7 12:36 AM 發表

唔識想請教 ... 加拿大籍點解唔係加拿大公民?反而會係中國公民呢?定係呢d係人地講既雙重國籍啊?
加藉來源?你原來對網傳信到十足?

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2018-12-7 12:47 AM 發表

剛睇過國內人用咩計劃理由來港入藉都係15O名額中分中來?以前只有團聚理由才可伸請。你睇野睇一半?
單程證香港冇審批權,投資移民同專才計劃香港有審批權,點會撈埋一齊?

引用:
原帖由 discuzz-me-la 於 2018-12-7 01:10 AM 發表

有又幾奇?香港都幾十萬人揸老加護照啦
而家係中國外交部譴責美加胡亂拉中國公民,唔信佢信你?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]