• 瀏覽: 22,275
  • 回覆: 292
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 mousehunter 於 2018-12-5 01:34 PM 發表
多謝03年五十萬人上街示威、支持港人子女來港
共產黨偽造歷史至叻,而家派人黎吹到當年示威係支持港人子女來港笑唔笑死人

引用:
原帖由 Jonathanchan007 於 2018-12-5 01:36 PM 發表
過多十年可能我地班港燦都要返大陸搵食 到時候俾人問候返轉頭就無謂啦 而家上高一二線城市既發展好香港好多 地方大樓價平 人才又多 香港優勢無咩架啦 ...
香港優勢無咩架啦,咁唔該班蟲真係唔好再落黎先啦

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2018-12-5 12:40 PM 發表

廢青夠從沒納稅
應該用拖船將呢度d廢青拖出公海由佢地自生自滅,因為呢d先係真正既蝗蟲,唔係新移民,冇國家地方會收留😂😂😂

引用:
原帖由 numan123 於 2018-12-5 01:00 PM 發表
親戚教Band 3(舊制band 5)中學多年,佢話80年代band 5學校學生好多壞學生,而家多新移民學生,但好多都肯讀書。雖然係band 3,今年dse數學都有幾個人m1、m2攞5**,唯獨英文始終唔太惦,令到入大學有困難… ...
我認識一個新移民子女DSE考6科5**,入讀醫學院

引用:
原帖由 運動及營養學系 於 2018-12-5 01:38 PM 發表
衣家公立醫院好多醫生、護士,消防處救護員、救護主任,大專院校講師都係廿年前新移民子女,衣家佢地都係貢獻返社會,眼光放遠啲
客觀

哩家人父母太過執著啦, 咁多個人來港,
又窮又影響子女發展, 故事不斷地延續
下去, 第日亦不斷地一代又一代咁窮,
倒不如在原地發展, 應該仲大機會.

立法每日落150
殺返年滿60以上150
貢先叫有新動力

好慘
我係香港出世都無錢買名牌...
都係要住細屋
好彩既係我有我選擇
無錢唔生仔
依家無錢買名牌 上淘寶買衫著
但我可以決定自己人生
自已搵錢學鋼琴  
自己搵錢去旅行
條路自己選擇 怪邊個?
你捱左幾十年
生個仔同你繼續捱
自私

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-5 12:27 PM 發表

從未納稅遲吓夠七年又申請公屋,醫療丶房屋丶教育已經洗納稅人幾百萬,點自力更新法?
路仔既時候,醫療,教育又洗左納稅人幾多錢呀??

引用:
原帖由 二等公民 於 2018-12-5 01:40 PM 發表

香港優勢無咩架啦,咁唔該班蟲真係唔好再落黎先啦
如果佢地好似梁天琦、羅冠聰咁反中反政府,相信好多香港人都會支持這班新移民的

大陸咁好又多福利,點解仲黎香港做窮人捱苦?

引用:
原帖由 曹木各 於 2018-12-5 12:04 PM 發表
https://vmagimg.next.hk/video/20181205/720pix/1543944145_a3e5.jpg

張太一家四口,兩年多前由東莞移居香港,「本身我的父親數十年前,已經來了香港生活。他早前(16年)以超齡子女申請我來,我再申請丈夫和兒子一起來香港生活,我由16年移民來香港,來了兩年多,差不多三年。」

來港後,住在深水埗。在朋友介紹下,丈夫在建造業訓 ...
真係比香港黃色廢料好太多太多。班仆街個個有後生仔女攞綜援攪亂香港

怎可能 經常幾億 幾萬億(幫助)其他國家 怎會有這些事發生 肯定又係假的

佢知唔知香港係絕子絕孫既地方?

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-12-5 12:27 PM 發表

從未納稅遲吓夠七年又申請公屋,醫療丶房屋丶教育已經洗納稅人幾百萬,點自力更新法?
她父親幾十年前已經來香港了,交多少稅唔係問題,至少為香港貢獻幾十年勞力,如果按妳的羅輯每個香港出世的BB都係一片空白,到他們貢獻社會至少2O年以上,新移民一來就用勞力去賺錢,有何問題,大部分香港人上一代或幾代都是移民,憑咩歧視新移民。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]