• 瀏覽: 71,764
  • 回覆: 5
  • 追帖: 11
+11
做護士當然唔失望啦,超高人工,做看護、幼兒護理都勁高薪

係香港人工先咁仆街咋

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-12-4 01:07 PM 發表
澳洲天氣溫和??一月份經常都有40度喎
濕度唔同,香港三十頭仲辛苦過個邊四十度

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-12-4 01:36 PM 發表

無出外過既然好難解析到佢聽。
我朋友係澳洲讀左兩年書,而家做埋農場工,今年同去呀媽講唔想再返香港住,係0個邊定居,佢都比較過香港其實濕度太高,就算三十度都會熱又濕,但澳洲就算相同溫度甚至高過都好,唔濕既話皮膚舒服好多。
另外佢係有濕疹既,係香港成日醫唔好,而家佢過左去那邊,已經無再發作了,有此皮膚病而且有錢移民既人可以考慮一下 ...
可能同經緯度有關係,美國應該都有咁既天氣,住過先知岩唔岩自己,英國個d地方又凍又濕真係咪搞,試過有年夏天,頂佢一個星期就過完夏天,又開始陰陰濕濕

澳洲只要唔住低過canberra,天氣同香港相似但唔濕,非常正,真係少病好多

引用:
原帖由 iis2000 於 2018-12-4 11:12 PM 發表

澳洲搽少一陣護膚品都乾到爆呢
冬天女人就覺,男人頂盡咪沖完涼擦凡士林

引用:
原帖由 CocaCola_08 於 2018-12-5 02:12 PM 發表
哈哈……澳洲歧視問題唔嚴重?
世界每處都有,每日都發生
只係新聞播開一個地方,一不離二咁解

普遍係當地年輕人搞事,其次就係窮西覺得外來人搶工作

再高層次就校內本土覺得海外學生搶學位,因為學校要盈利,本土窮西係靠獎學金資助考入去,但學校傾向收海外比全費用既學生

留學生帶旺房價租金,兩、三個學生整租成間Apartment,資金來源係三個海外家庭,本土窮西租金邊及三個家庭財政

引用:
原帖由 CocaCola_08 於 2018-12-5 04:41 PM 發表

C hing, 我好細個就俾父母送去國外讀書,亦都住過好多國家,加拿大、美國、澳洲、台灣、南美洲,歧視最嚴重,非“澳洲”莫屬!
我覺得英國仆街過澳洲,我都住左好多年,可能際遇唔同

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]