• 瀏覽: 7,969
  • 回覆: 61
+10
我唔反對填海,只係反對填人工島

明日大嶼,錯錯錯,以為學南海造地,起人工島,錯哂,要填既應該係吐露港灣,唔係填過大海!

東京台場OK喎, 填平九龍城搞附近D交通配套因為既得利益咪嗌交多個食飯. Too broken to be fixed

唔洗反對喎!政府講一句等十年都未開波?等明日大嶼啲樓起好,有橋有路,可以入住,大約三十年後啦?所以快去讚成最實際!

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2018-12-1 05:03 PM 發表
我唔反對填海,只係反對填人工島

點解?為反而反?

沿海灣填海會減少寶貴的海岸線,做人工島反而會增加海岸線有利於近岸海洋生物。

很多人唔明白,亦冇想清楚,明日大嶼係填個海,深海,吐露港內有淺水區,面積大,配套建造比較簡單容易,但要捨易取難,浪廢資源,金錢和時間,請三思?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2018-12-29 03:10 PM 發表

點解?為反而反?

沿海灣填海會減少寶貴的海岸線,做人工島反而會增加海岸線有利於近岸海洋生物。
很多人唔明白,亦冇想清楚,明日大嶼係填個海,深海,吐露港內有淺水區,面積大,配套建造比較簡單容易,但要捨易取難,浪廢資源,金錢和時間,請三思?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2018-12-30 10:24 AM 發表

很多人唔明白,亦冇想清楚,明日大嶼係填個海,深海,吐露港內有淺水區,面積大,配套建造比較簡單容易,但要捨易取難,浪廢資源,金錢和時間,請三思? ...
為反而反,是個借口,離島市民,等數十年,改善生活,為錢而反,離島地價,直線上升,樓價颷升,再補地價,千萬富豪,交稅人比,何樂而為!

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2018-12-30 10:24 AM 發表

很多人唔明白,亦冇想清楚,明日大嶼係填個海,深海,吐露港內有淺水區,面積大,配套建造比較簡單容易,但要捨易取難,浪廢資源,金錢和時間,請三思? ...
明日大嶼計劃在交椅洲近填海,乜原來圍繞著交椅洲的海域係深海?

吐露港城門河口填海計劃被強烈反對,其中一個理由就係交通基建超負荷。你仲話配套建造比較簡單容易?相反,因「明日大嶼」配套發展包括幾條新的交通幹線,可以幫助紓緩現有道路的壓力。

引用:
原帖由 kk2964 於 2018-12-30 12:12 PM 發表

為反而反,是個借口,離島市民,等數十年,改善生活,為錢而反,離島地價,直線上升,樓價颷升,再補地價,千萬富豪,交稅人比,何樂而為!
又關離島市民事,交椅洲有好多離島市民?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2018-12-30 03:50 PM 發表

又關離島市民事,交椅洲有好多離島市民?
哂吓張填海圖,佢地係直接受影響及利益関係者!

引用:
原帖由 kk2964 於 2018-12-30 05:32 PM 發表

哂吓張填海圖,佢地係直接受影響及利益関係者!
以離島計,人工島只連接大嶼山,大嶼山一早有公路及鐵路連接市區。

傻咩,將啲人工島用橋連埋,咩工程?唔洗錢?尾島兜一粒鈡先到大嶼!

如果政府而家話唔填,班離島居民作反都似?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]