• 瀏覽: 18,600
  • 回覆: 28
我老公補兩隻牙,到車好,開始搽藥水,個醫生盞手術燈因為地心吸力而向下滑,照唔到我老公個口,我之前做過幾年牙醫護士,我只係想幫醫生照好d,所以我hand hand力幫佢將盞燈推上小小,就係咁多,跟着個牙醫就即刻破口大罵我,話我“你係咪傻㗎,你搞我d嘢?”好惡講咗兩次,我唔夠膽反駁佢,因為我知道我老公喺病床上面整緊牙,我唔想影響度,所以我同佢講咗聲“唔好意思”,但係我心底入面覺得佢極之過份,如果佢唔鍾意我搞佢嘅嘢,佢只要好好講一聲,我唔會再搞佢d嘢,加上只係將盞燈移上小小,跟本係講唔上個搞字,我只係想個醫生睇得清楚d幫我老公整得好d,佢真係唔需要咁樣鬧人,呢個醫生嘅態度真係好惡劣,好過份。

唔知道可唔可以開名?我一肚火

(嗰位醫生鬧我嘅完整版本係:(高聲)"你係咪傻架!你係咪傻架!你係咪傻架!(超高聲)你搞我啲嘢?"跟住我唯有講唔好意思,佢真係好似想食咗我咁架,第一我嘅出發點係想幫大家(包括我老公),而唔係搞佢啲嘢,第二就算真係我錯,佢咁大聲喝罵係好有問題,第三呢到d人話我會影響到佢做嘢同後果呢d係多餘,都係小事化大搵黎講,我總唔信盞燈一直照下巴,同俾我1秒移上隻牙到會好囉,唔通一直睇唔清楚會更好?我地作為一個普通人都唔應該咁樣隨便鬧人,更何況佢係一位醫生,佢應該禮貌同我講一聲"唔好掂"就已經可以解決啦,大家仔細諗下係邊個有問題啦!!)

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 12

1. 好過份

1 (8.33%)

2. 唔過份

11 (91.67%)

你真系搞左呀,個牙醫無錯。
咁緊張去告佢啦,你老公系証人。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-12-1 04:56 AM 發表
你真系搞左呀,個牙醫無錯。
咁緊張去告佢啦,你老公系証人。
依加係講個醫生冇需要咁衰咁惡,你叫我告佢?告佢咩呀?

但補牙補得好唔好?

引用:
原帖由 sandymama101 於 2018-12-1 11:28 PM 發表
但補牙補得好唔好?
補咗兩隻門牙,返屋企飲凍水同熱水有痛,補兩隻$1700,我都唔知道算點

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2018-12-2 09:47 AM 發表

補咗兩隻門牙,返屋企飲凍水同熱水有痛,補兩隻$1700,我都唔知道算點
下..盡量都係飲番溫水啦...太凍/太熱對牙齒都唔係咁好..

我好似知你講邊間

上報紙未?

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2018-11-29 03:21 PM 發表
我老公補兩隻牙,到車好,開始搽藥水,個醫生盞手術燈因為地心吸力而向下滑,照唔到我老公個口,我之前做過幾年牙醫護士,我只係想幫醫生照好d,所以我hand hand力幫佢將盞燈推上小小,就係咁多,跟着個牙醫就即刻破口大罵我,話我“你係咪傻㗎,你搞我d嘢?”好惡講咗兩次,我唔夠膽反駁佢,因為我知道我老公喺病床上面整緊牙,我唔想影響度,所以我同佢講咗聲“唔好意思”,但係我心底入面覺得佢極之過份,如果佢唔鍾 ...
樓主,晤好話你係咪牙科護士,我本身係註冊護士,做咗20年,我去到人地診所都唔會掂人地d儀器;人地又無叫你幫手,人掂黎做咩!我工作幫病人做化療,我都好憎人哋搞個我的儀器! 就算喺手術室,手術醫生唔叫郁眼瞪,我哋絕對唔敢郁,因為大家角度唔同,你覺得阻住≠人哋覺得阻住

引用:
原帖由 廚房鞋 於 2018-12-15 07:29 PM 發表

樓主,晤好話你係咪牙科護士,我本身係註冊護士,做咗20年,我去到人地診所都唔會掂人地d儀器;人地又無叫你幫手,人掂黎做咩!我工作幫病人做化療,我都好憎人哋搞個我的儀器! 就算喺手術室,手術醫生唔叫郁眼瞪,我哋絕對唔敢郁,因為大家角度唔同,你覺得阻住≠人哋覺得阻住 ...
我冇話我啱,我直情唔啱,但個醫生好誇張咁大嗌,呢樣我先至接受唔到,可能你哋當時唔喺現場,感受唔到,佢唔需要大鬧人痴線掛?

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2018-12-17 11:50 PM 發表

我冇話我啱,我直情唔啱,但個醫生好誇張咁大嗌,呢樣我先至接受唔到,可能你哋當時唔喺現場,感受唔到,佢唔需要大鬧人痴線掛?
都係果句,你唔掂人地儀器就無事!你講得啱,我地當時真係唔係現場!但我好想問閣下一句,你講件事出黎,究竟你係想我地只係評論醫生的態度而不論你做過咩,還是評論成件事呢?

引用:
原帖由 廚房鞋 於 2018-12-18 09:53 AM 發表

都係果句,你唔掂人地儀器就無事!你講得啱,我地當時真係唔係現場!但我好想問閣下一句,你講件事出黎,究竟你係想我地只係評論醫生的態度而不論你做過咩,還是評論成件事呢? ...
我唔係真係搞佢d嘢,我只係用一隻手指take 起盞燈3mm,ok,你覺得個醫生第一句就罵人係正確,但如果一個有禮貌嘅人,我相信唔會咁罵人,好言相勸已經可以

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2018-12-18 11:52 PM 發表

我唔係真係搞佢d嘢,我只係用一隻手指take 起盞燈3mm,ok,你覺得個醫生第一句就罵人係正確,但如果一個有禮貌嘅人,我相信唔會咁罵人,好言相勸已經可以 ...
我都係果句,你真係掂人哋啲嘢!醫生真係叫你郁眼燈!
我自己做醫護咁耐,見過好多醫生護士工作時,俾一個外人搞佢啲嘢,基本等於騷擾佢工作,反應係會好大!因為我哋嘅工作好專注,外人突如其來動作真係會影響我哋!我都希望你明白

引用:
原帖由 廚房鞋 於 2018-12-19 07:32 AM 發表

我都係果句,你真係掂人哋啲嘢!醫生真係叫你郁眼燈!
我自己做醫護咁耐,見過好多醫生護士工作時,俾一個外人搞佢啲嘢,基本等於騷擾佢工作,反應係會好大!因為我哋嘅工作好專注,外人突如其來動作真係會影響我哋!我都希望你明白 ...
其實我想信大家放的重點唔同,你講的重點係醫生態度,我講的重點係你所謂take起燈的動作!我無講Dr.第一句罵人係對,但我會明白點解佢會有咁反應囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]