• 瀏覽: 47,877
  • 回覆: 285
  • 追帖: 4
+18
引用:
原帖由 st105 於 2018-11-23 08:52 AM 發表
問題不在於條片。所謂的designer 留言在IG 先系問題。  有啲報張報啲吾報啲
D&G 唔炒個 designer,等執笠。

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 08:44 AM 發表
11月21日深夜,深陷“辱華”風波的意大利品牌杜嘉班納(D&G)在官方社交媒體上發表聲明,稱對中國“懷有愛與熱情”,大秀取消對品牌和所有工作人員來說“都很不幸”。

但是,這條聲明的留言區,已經被憤怒聲討的評論淹沒。很多網友認為,該聲明既沒有道歉的字眼,也沒有流露出歉意。

參考視頻注意到,在D&G社交媒體賬號的留言區里,聲援中國文化的可不只是中國網友。不論國籍,各國網友說得最多的一句話是 ...
一對筷子篤爆十三億小中國鬼子玻璃心!!!

真相令人難以接受

抵死啦,玩得咁大

罷買!

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2018-11-23 12:14 PM 發表

D&G 唔炒個 designer,等執笠。
那個口出狂言是老細

你好愛國

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2018-11-23 11:45 AM 發表

岩岩睇左啲資料2016年d&g就賺左大陸人千幾萬美金
就係認為太少錢,所要唔高興,如果多個零就態度唔同晒囉。

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 09:26 AM 發表

香港有一群人,忘記自己係中國人、忘記自己都用筷子食飯
佢地只要見到有人詆毀中國就奮不顧身表達仰慕之情
香港圈養著一大班假西,專長食碗面反碗底,以此為樂

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2018-11-23 12:11 PM 發表

哇呢份表既第一係LV佢成20000幾咪過百億?
冇錯,網上搵嘅資料:LV年銷售額90幾億歐元,Gucci年售60幾億歐元,DG年售12.9億歐元。

引用:
原帖由 六一居士 於 2018-11-23 10:30 AM 發表

自已睇
無用架
現在d人一點兒也不覺得侮辱。
就好似 經常將 “慰安婦” 帶在咀邊,
就 等於平時講 DLLM 一樣, 好閒咋。

引用:
原帖由 st105 於 2018-11-23 08:52 AM 發表
問題不在於條片。所謂的designer 留言在IG 先系問題。  有啲報張報啲吾報啲
係,條片係刻板印象加開玩笑,其實容易處理

最大問題係段對話,先天性睇唔起亞洲,華人,歐洲先係至上嗰種PK意識出晒嚟

引用:
原帖由 starr 於 2018-11-23 09:20 AM 發表

中國市場應該唔係D&G主要收入來源吧
不過肯定失去增長動力
係好大既收入 d&g 上升既速度 我諗除左巴黎世 佢最勁 我都覺得佢既products好靚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]