• 瀏覽: 4,019
  • 回覆: 51
引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 10:19 AM 發表

咁即係邊樣快點啫?你去地鐵站唔係搭車?係睇人入閘架?乜我d中文又咁難理解咩?
我正話咪話針你講個句:快過八達通。先叫你去睇下先講。
估計你都無搭地鐵個二維碼,先叫你去深圳地鐵站睇下人點用。

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 09:39 發表

仲有人話香港好落後,好多唔用支付寶交易,又話八達通唔方便,方唔方便好似佢地定義咁。
微信支付又要㩒電話乜乜77,八達通一拍就係都話唔方便,如果電話冇電就真係行路返屋企囉!唔怪得咁多大陸借錢黨來左香港,佢地係咪電話冇電,用唔到微信支付呀? ...
而家唔係講道理架,在商而論地鐵提供wechat alipay有乜benefit

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 09:42 發表

要排晒長龍,㩒電話㩒十尻幾野先叫方便,我地呢d係毛腦人士口中既野人,都係用返八達通好
話你知呢單野冇得攪,到時係閘前矛盾頻生,打曬交,就會收皮

八達通用耐咗好唔穩定
搭巴士都嘟到
但買嘢同搭小巴就要拎張卡出嚟

引用:
原帖由 swerner 於 2018-11-23 11:06 AM 發表

而家唔係講道理架,在商而論地鐵提供wechat alipay有乜benefit
當全面用信用卡,gpay, apay,alipay 等電子錢包,加埋原有八達通,咁單程票正式收皮。

管理單程票,包括銷售票機,維修,人工等,都幾係嘢。

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 12:47 PM 發表

我知點用,但即係你覺得邊個方便點啫?好難答咩?
如果你知點用,咁就唔駛我多講。

首先快慢問題,入閘果下計,有人話 深圳通 vs 乘車碼 係 0.1" vs 0.4",但實際上,睇唔到有乜分別,都係行一下,停一停,再走。至於你話開 app,磨袋之類,係人嘅問題,唔係使用方法問題。

D人成日將佢係七仔買嘢嘅經驗套係地鐵度,以為掃完之後,要等一陣(時快時慢,快時一秒唔駛,慢時成十秒都未得)先搞掂,所以我成日叫人去睇一睇,掃碼入閘,係離綫。

係深圳,我用深圳通,先唔計優惠,主要原因係我已經買咗深圳通,乘車碼係貪過癮先用下。同埋,用微信可以用有 nfc 手機為深圳充值。

但係如果我無深圳通,喺而家咁嘅情況,咪用乘車碼囉,唔通走去買單程票咩。用乜用物,係人習慣嘅問題,鍾意用乜就用乜,有乜好拗。

D人見掃碼大陸用得多,就有晒偏見,就以去電費單水費單為例,去七仔交都係掃碼啦,其實都可以用 nfc 貼,不過,請考慮設備成本等等。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-11-23 08:01 AM 發表
廣州用二維碼入閘勁慢, 都唔知邊個想出黎? 而家仲要不同供應商一齊用.弱智的

繼AlipayHK月中公佈,與港鐵(066)就提供新的二維碼付費乘車服務簽約後,港鐵昨日再批出合約予本地電子錢包TNG、銀聯國際及WeChat Pay Hong Kong。該三間服務供應商將於AlipayHK在2020年中開始在港鐵車站出入閘機提供二維碼付費乘車服務後十二個月,於2021年年中起投入服務。

新 ...
廣州係因為人多入閘慢,並非係因為用Code。相反,我去過幾次廣州,勁快,秒開閘喔,樓主係咪有咩誤會呢?

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 12:45 發表

講真,多樣野多個選擇,其實係好事,我最睇唔過眼點69識用微信支付就打晒飛機,吹到自己世界第一最方便啫
多樣野好,london 已係用credit card過閘,重點係唔好阻住人地,你掃碼,唔関WeChat alipay事,一日三百幾萬人次點都有人係會慢D,一慢阻住,攞嚟嘈,制造冇必要予盾

WeChat alipay知道要入市場就要攻搭車,要大家習慣用,個business case根本justify晤到,你證明到掃碼會多D人搭車?

所以係有hidden agenda,我以後用掃碼阻住一定吊佢,唔理WeChat alipay oepay定achar bchat

根本攞嚟嘈,睇住點嘈啦

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 12:42 發表

我在大陸由搭車、派利是、淘寶、食飯夾錢俾錢都係用微信支付,就唔係好似你咁睇人用既,用落事實某d功能八達通係比佢方便,好簡單,如果有客人打電話俾我,我又要入閘,我要叫人等我按幾個制入左閘先咩?聰明人,你其實唔好成日齋睇唔用實踐下啦!好唔好? ...
係冇乜人地方你都係阻自己,但你去地鐵睇下出閘條龍,一人吊你一句你都唔好意思

引用:
原帖由 神級對手 於 2018-11-23 02:20 PM 發表

我對微信支付有咩偏見,何來見我對佢有偏見,我都有用。問你邊樣好用就問我識唔識用,繼續兜繼續撐啦!
我話好用,你實會話乜乜,我話唔好用,你又實會話物物,乜都搵呢拗。咪叫你自己用體驗吓囉,好唔好用,喺各人感受。
我嘅感受同你感受唔同,問我做乜?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]