• 瀏覽: 28,533
  • 回覆: 298
+2
遇到這種坐霸,必需強制移送高鐵公安單位,拍照存檔,輸入高鐵或鐵路終身拒絕永久黑名單

新增無遮無格版本
https://www.youtube.com/watch?v=81Ia9eYI31I

https://www.youtube.com/watch?v=pNmGZYohWos

內地再現霸座惡客,一名劉姓男子周日(18日)下午在微博爆料稱,當天乘火車時遇到一名「霸座男」,對方不但不肯歸還座位,更狂言「找人打我啊」,劉男於是拍攝影片並公開事件。遼寧瀋陽鐵路局警方周二(20日)表示,已關注到此片段,相關情況正在調查。
劉男拍攝的片段顯示,霸座的黑衣男子在座位上邊吃東西邊喝啤酒,言語含糊,並稱「找人打我啊」。劉男稱,他當天從河北的滄州站乘坐K76次列車前往唐山站,剛上車就發現自己的69號座位被黑衣男子霸佔,並拒絕歸還座位。

劉男稱,黑衣男子霸座後,自己只好先坐在68號座位,後來68號座位的乘客也上車,他再次與黑衣男子交涉要求歸還座位。對方藉着酒勁,謾罵近7分鐘後,一名身穿制服的列車工作人員趕到。經列車工作人員驗票,劉男得知黑衣男子拿的是無座票。由於多次勸阻未果,列車人員將劉男和該男子鄰座的兩名乘客安排至餐車

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20181121/bkn-20181121082350668-1121_00952_001.html

人民質素太低,國內既人都接受唔到,更何況國外既人

反咉罰則未能解決問題

國家有社會信用制度,呢條 on9 仔唔怕被 blacklist? 

不用找人打你... 搵公安上車招呼你就是了...

醉咗
罰佢終身禁酒

引用:
原帖由 fb3960fb6037a9 於 2018-11-21 10:42 AM 發表
人民質素太低,國內既人都接受唔到,更何況國外既人
又歧視喇

引用:
原帖由 beyondcool 於 2018-11-21 11:52 AM 發表

又歧視喇
咁你去支持下佢啦

引用:
原帖由 fb3960fb6037a9 於 2018-11-21 12:14 PM 發表

咁你去支持下佢啦
話你歧視唔等於支持佢,你識唔識字?

引用:
原帖由 beyondcool 於 2018-11-21 12:16 PM 發表

話你歧視唔等於支持佢,你識唔識字?
咁你點解話人歧視佢先,係咪佢做得好岩你覺得唔應該咁睇佢呀?

引用:
原帖由 fb3960fb6037a9 於 2018-11-21 12:20 PM 發表

咁你點解話人歧視佢先,係咪佢做得好岩你覺得唔應該咁睇佢呀?
你話人民質素低咪係歧視囉。你考慮霸座男既差劣,咁班火車上其他人都係霸座?全中國人都係霸座?

引用:
原帖由 beyondcool 於 2018-11-21 12:23 PM 發表

你話人民質素低咪係歧視囉。你考慮霸座男既差劣,咁班火車上其他人都係霸座?全中國人都係霸座?
咁我話曬所有人咩?咁佢係人民之一話佢質素低有咩問題?同埋中國旅客質素世界公認架啦,你認為哩一單只係單一個別事件咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]