• 瀏覽: 5,034
  • 回覆: 51
引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-11-20 05:10 PM 發表

升力不足

真係外行人睇片都變專家,"需要用較大迎角增升" <------ 痴線,似乎你連飛機點解可以飛都未知,我唔講事實你知住,你自己慢慢 google,或再亂作一堆野出來扮專家,睇你可以吹到幾大。 ...
咁就需要痴線狗解釋較大迎角原因

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-20 05:15 PM 發表

咁又點je, 你咁認真做乜燃野je, 醜字你識寫就夠啦~~ 小心精神健康,唔好咁易激親,呢d日子越來越長,越來越難頂ga, 睇開d呀
以你邏輯,你都有好多個主人喎.......

香討漢奸會選擇性失明.

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-11-20 05:35 PM 發表

以你邏輯,你都有好多個主人喎.......
應該真係激親,開始傻上腦了. 咁隨意去隊你都可以睇得出邏輯,老老實實,唔好咁認真,無野既,肥電22噸推力世界最強Ga la, 人地亂講個d你睇開d, 知嘛

自己精神健康最重要,乖

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-20 05:48 PM 發表

應該真係激親,開始傻上腦了. 咁隨意去隊你都可以睇得出邏輯,老老實實,唔好咁認真,無野既,肥電22噸推力世界最強Ga la, 人地亂講個d你睇開d, 知嘛

自己精神健康最重要,乖 ...
單發、高風阻,發動機一旦死火就失控。

如果我是機師寧揀F-16都唔會要F-35

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-11-20 05:10 PM 發表

升力不足

真係外行人睇片都變專家,"需要用較大迎角增升" <------ 痴線,似乎你連飛機點解可以飛都未知,我唔講事實你知住,你自己慢慢 google,或再亂作一堆野出來扮專家,睇你可以吹到幾大。 ...
有料的話歡迎對題討論,沙Hi.

引用:
原帖由 多啦愛 於 2018-11-20 05:52 PM 發表

所以肥電A同肥電B不可能進入表演中隊,因實在太苯.

引用:
原帖由 多啦愛 於 2018-11-20 17:52 發表

F-16 都係單發喎

引用:
原帖由 機龍 於 2018-11-20 07:48 PM 發表

F-16 都係單發喎
在相同速度下,F-35一旦發動機熄火,會比F-16更快失速,皆因風阻更大。

引用:
原帖由 機龍 於 2018-11-20 07:48 PM 發表

F-16 都係單發喎
F-16約8.5噸,F-35約12至13噸,大家單發,騎牛定騎馬任君選擇.

引用:
原帖由 多啦愛 於 2018-11-20 07:59 PM 發表

在相同速度下,F-35一旦發動機熄火,會比F-16更快失速,皆因風阻更大。
即是快點跌落地和無咁快跌落地的分別?你知唔知 F-35的風阻系數?

引用:
原帖由 KZRTO 於 2018-11-20 08:03 PM 發表

F-16約8.5噸,F-35約12至13噸,大家單發,騎牛定騎馬任君選擇.
賓利都比 Jazz 重好多,你話邊架快 d?

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-11-21 09:02 AM 發表

即是快點跌落地和無咁快跌落地的分別?你知唔知 F-35的風阻系數?
曾經見過F-35的風阻系數(機龍師兄應該會有數據),與F-16比較風阻超巨大,加上單發,是當年美國海軍極力反對單發聯合戰機方案的主因。

引用:
原帖由 多啦愛 於 2018-11-21 09:08 AM 發表

曾經見過F-35的風阻系數(機龍師兄應該會有數據),與F-16比較風阻超巨大,加上單發,是當年美國海軍極力反對單發聯合戰機方案的主因。
風阻系數呢 D 係機密,理論上外界都係估估下;我搵到以下文章,你參考下。如果 F-35 連基本空阻都差過 F-16 等,美軍一早就唔會收貨,大家可根據下面所講討論下。

F-35的超機動能力在巴黎航展上已經展現無疑了,無論是滾轉速度,還是爬升角度以及一切衡量戰機機動性的標準,F-35戰機明顯都有超標。 F-35即使體型增大了空氣阻力橫截面,然而DSI進氣道加圓滑的機身過渡設計很明顯已經解決了F-35的空氣阻力問題,這使得F-35戰機實際遇到的阻力要比外觀上看起來要小很多。而且F-35戰機繼承了要替代的F-16的高靈敏電傳操縱,這使得F-35操縱桿輕微一動就可以完成大幅度的機動動作,在巴黎航展的參展機型中F-35的特技飛行動作明顯是連續性最高的,這足以證明F-35也具備和F-22一樣的超機動能力,只是機動的速度區域不同罷了。

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2018-11-21 09:31 AM 發表

風阻系數呢 D 係機密,理論上外界都係估估下;我搵到以下文章,你參考下。如果 F-35 連基本空阻都差過 F-16 等,美軍一早就唔會收貨,大家可根據下面所講討論下。

F-35的超機動能力在巴黎航展上已經展現無疑了,無論是滾轉速度,還是爬升角度以及一切衡量戰機機動性的標準,F-35戰機明顯都有超標。 F-35即使體型增大了空氣阻力橫截面,然而DSI進氣道加圓滑的機身過渡設計很明顯已經 ...
風阻系數不是機密,曾經見過機龍有QUOTE過。

就算資料數據不可信,不過F-35風阻系數高與低大家還是心中有數。

至於F-35低速性能確是不弱,皆因發動機輸出強大,一定程度彌補了機身設計上的問題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]