• 瀏覽: 22,205
  • 回覆: 124
  • 追帖: 4
不如直接判劏房犯法啦

不是大地產商所以先釘

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-19 02:42 PM 發表
不如直接判劏房犯法啦
應立法實行最低房間準則

引用:
原帖由 潮水西流 於 2018-11-19 02:48 PM 發表

應立法實行最低房間準則
都可以, 點解唔做呢

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-19 02:50 PM 發表

都可以, 點解唔做呢
這個釘契只係大發展商壓迫競爭者做法, 大發展商140呎劏房都起得, 只係小發展商唔可以爭飯食, 唔好睇得政府咁認真執法, 大地產商巳放幾百自己人入左政府

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2018-11-19 02:53 PM 發表

這個釘契只係大發展商壓迫競爭者做法, 大發展商140呎劏房都起得, 只係小發展商唔可以爭飯食, 唔好睇得政府咁認真執發, 大地產商巳放幾百自己人入左政府 ...
問題係,做咩唔先入則屋宇署等批才開工呢?
先斬後奏咁儍仔,人地屋宇署咪斬你囉!

引用:
原帖由 潮水西流 於 2018-11-19 02:48 PM 發表

應立法實行最低房間準則
我怕政府攞籠屋黎做標準,細過床位

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-19 02:42 PM 發表
不如直接判劏房犯法啦
波叔個位...............

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-11-19 03:04 PM 發表

問題係,做咩唔先入則屋宇署等批才開工呢?
先斬後奏咁儍仔,人地屋宇署咪斬你囉!
其實大把僭建政府都無理, 因為D村屋價值不高, 又影響唔到大地產商利益,仲可以霸住個天空唔起高!  呢500個劏房如無違消防條件, 補交圖給屋宇署, 最多罰錢其實無問題, 問題係影響到屋宇署背後人士利益而搞佢, 山頂一個劏房都千萬計

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2018-11-19 02:53 PM 發表

這個釘契只係大發展商壓迫競爭者做法, 大發展商140呎劏房都起得, 只係小發展商唔可以爭飯食, 唔好睇得政府咁認真執法, 大地產商巳放幾百自己人入左政府 ...
梗係啦
唉政府可唔可以公平d, 同真係為自己既人民著想呀

引用:
原帖由 出得黎行 於 2018-11-19 03:05 PM 發表

我怕政府攞籠屋黎做標準,細過床位
咁樣咪全香港都睇倒政府幾咁賤格囉

引用:
原帖由 powah小女人 於 2018-11-19 03:07 PM 發表

波叔個位...............
所以你話政府邊有心搞好房屋, 自己帶頭做埋d咁既野
要我劏間房咁細比人地一家大細住我真係做唔出

主題標籤 #地政總署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]