• 瀏覽: 2,613
  • 回覆: 21
+2
11月17日《南華早報》報道,中國向比利時國防承包商Luciad買了美國和北約使用的同一種作戰室軟件,它有"作戰室軟件的法拉利"之稱,能在大型屏幕上實時顯示戰場的形勢,讓指揮官加以分析。

據報道,它比最接近的對手快75倍,也準確得多。在美國刺殺拉登的行動中使用了這種軟件。

中國法律規定,外國廠商向中國政府供應軟件,必須全面透露源代碼(即寫成軟件的電腦語言指令,是人類可以閱讀的),以便作安全檢查,但Luciad是否向中國透露了源代碼,不得而知。

如果沒透露源代碼,軟件中可能隱藏了有害的部分。

如果透露了源代碼,中國能加以研究,加深對西方作戰室操作的了解。

來源:
https://www.scmp.com/news/china/military/article/2173593/china-matches-nato-information-arms-race-deal-ferrari-war-room

哩啲嘢都有得賣?

莫非比利時遇到財困?

引用:
原帖由 tam_n 於 2018-11-18 03:09 PM 發表
11月17日《南華早報》報道,中國向比利時國防承包商Luciad買了美國和北約使用的同一種作戰室軟件,它有"作戰室軟件的法拉利"之稱,能在大型屏幕上實時顯示戰場的形勢,讓指揮官加以分析。
據報道,它比最接近的對手快75倍,也準確得多。在美國刺殺拉登的行動中使用了這種軟件。

中國法律規定,外國廠商向中國政府供應軟件,必須全面透露源代碼(即寫成軟件的電腦語言指令,是人類可以閱 ...
過兩年改咗個logo又變成全面國產自主研發嘅軟件囉。例子:redcore 國產browser kernel 圈錢過億。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-11-18 07:09 PM 發表

過兩年改咗個logo又變成全面國產自主研發嘅軟件囉。例子:redcore 國產browser kernel 圈錢過億。
喂~ 你唔好咁癲啦~~ 街市買蘿白咩,你話買就買呀

你唔好咁啦,我好擔心你受唔住傻左呀

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-18 07:11 PM 發表

喂~ 你唔好咁癲啦~~ 街市買蘿白咩,你話買就買呀

你唔好咁啦,我好擔心你受唔住傻左呀
你自己睇下 曾經"中國人的 驕傲" redcore做過什麼先啦。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-11-18 07:14 PM 發表

你自己睇下 曾經"中國人的 驕傲" redcore做過什麼先啦。
都話中國好的所有野都係假ga, 中國無可能做出黎ga, 你估抄唔使技術咩,中國抄都無能力ga

你唔好杞憂天啦,小心身體呀

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-18 07:22 PM 發表

都話中國好的所有野都係假ga, 中國無可能做出黎ga, 你估抄唔使技術咩,中國抄都無能力ga

Redcore都仲有能力copyand paste既,連原先chrome所有files都copy埋去。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-11-18 07:26 PM 發表

Redcore都仲有能力copyand paste既,連原先chrome所有files都copy埋去。
假架,中國邊有能力做呢d野姐,你唔好擔心呢d無謂野啦

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-18 07:28 PM 發表

假架,中國邊有能力做呢d野姐,你唔好擔心呢d無謂野啦
一個六歲小朋友都識得做嘅嘢我又唔信中國無能力做呀。 你知唔知唔應該妄自菲薄呢句說話點解? 即係話唔好自大亦都唔好自卑喎。 當然啦你要揀是但一樣或者兩樣揀曬其他人阻你唔到。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-11-18 07:32 PM 發表

一個六歲小朋友都識得做嘅嘢我又唔信中國無能力做呀。 你知唔知唔應該妄自菲薄呢句說話點解? 即係話唔好自大亦都唔好自卑喎。 當然啦你要揀是但一樣或者兩樣揀曬其他人阻你唔到。 ...
你唔好咁執著呢d幻象啦,中國邊有能力做呢d野Ge je....

喂,我無聽錯呀嘛,你話中國有能力做野架?!我無聽錯呀嘛,唔會真係傻左呀嘛

引用:
原帖由 laurex 於 2018-11-18 07:22 PM 發表

乜你咁清楚中國啲嘢係假嘅?
噉我肯定你係百分百嘅大陸人。
嚟咗香港幾耐呀大陸阿燦新香港人。

引用:
原帖由 東敏期權 於 2018-11-19 08:46 AM 發表

乜你咁清楚中國啲嘢係假嘅?
噉我肯定你係百分百嘅大陸人。
嚟咗香港幾耐呀大陸阿燦新香港人。
夷?我啱啱睇到你隔離貼既回覆,立場相同的,我咁講係針對佢地幾個假西而已,並不真是我的立場,我當然力挺國家

..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]