• 瀏覽: 3,449
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
前教練涉嫌於約8年前藉詞為女學員按摩,把她帶到自己家中猥褻侵犯,今日被裁定非禮罪名不成立。支援性暴力受害人的非政府組織「風雨蘭」表示,法庭裁決案中被告罪名不成立,不等於當事人是誣告,呼籲大眾停止在受害人傷口上灑鹽。

……在疑點利益歸於被告的法律制度下,法庭判決背後有許多考慮因素,法律制度也有自身的限制……

看清楚未,教練只係玩法律甩身咋

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181116/s00001/1542355933260

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-16 05:35 PM 發表
前教練涉嫌於約8年前藉詞為女學員按摩,把她帶到自己家中猥褻侵犯,今日被裁定非禮罪名不成立。支援性暴力受害人的非政府組織「風雨蘭」表示,法庭裁決案中被告罪名不成立,不等於當事人是誣告,呼籲大眾停止在受害人傷口上灑鹽。

https://fs.mingpao.com/ins/20181116/s00001/13f7ed8dd08ae867e95758c76e952114.jpg

…&h ...
冇證據你話強姦都得啦

受害人係邊個,根本冇第3者知

引用:
原帖由 潮水西流 於 2018-11-16 05:40 PM 發表

冇證據你話強姦都得啦
正是,而家就係講緊肯定有,不過法律上告唔入。

亦不等於事主沒有誣告

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2018-11-16 05:44 PM 發表
亦不等於事主沒有誣告
人地無咁講囉

已結案,事主可公開內容,究竟發生麥事

香港法治又成功幫人脫罪

引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-16 05:45 PM 發表

人地無咁講囉
風雨蘭 地位大過所有野? 包括法庭?
佢話有就有  冇就冇?
禁要法庭判決黎做乜?

風雨蘭, 敗類 !!!

天地有正氣。 港女老屈正仆街

個個面對刑事訴訟都一樣
唔係特別優惠呢個教練
仲有,呂小姐做乜連 FB 都刪埋????心照啦

仲有呀,呢個係時評專欄,唔係時事新聞。
引用:
原帖由 atkatk002 於 2018-11-16 05:35 PM 發表

…&h ...

嗅雞!勞資糾紛

引用:

https://fs.mingpao.com/ins/20181116/s00001/13f7ed8dd08ae867e95758c76e952114.jpg

…&h ...
這個當然啦!律政司班檢控官成日都告人唔入啦!唔通話律政司誣告人咩?

其實警方替事主錄那份口供很重要,最好當時有刑事律師在場睇過才簽名作實,因為警方又唔多識法律,所以通常都寫得很差,令到舉證困難,結果告唔入囉!

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-11-16 06:39 PM 發表

這個當然啦!律政司班檢控官成日都告人唔入啦!唔通話律政司誣告人咩?

其實警方替事主錄那份口供很重要,最好當時有刑事律師在場睇過才簽名作實,因為警方又唔多識法律,所以通常都寫得很差,令到舉證困難,結果告唔入囉! ...
不如一人一信比警方,要求佢地重新調查,重提檢控。

鍵盤翻頁
左右