• 瀏覽: 16,378
  • 回覆: 138
  • 追帖: 1
+2
在食品安全問題日益嚴重的中國,民眾似乎已經對相關現象麻木不仁,因此,香港出現的歧視性聲明,不會引發中國人的不滿。

喺香港你話用本地菜本地雞蛋本地雞都係賣點
就係冇人會用中國產食材做賣點,除非 嫌命長!
中國人口不對心;就好似中共黨員口說愛國,但一早將家屬移民外國,子女在歐美留學,最怕中共就是中共黨員,因為佢地了解中共本質,所謂中國夢就是逃離中國,夠晒諷刺!

新聞來源連結:
http://news.dwnews.com/global/big5/news/2018-11-15/60098521.html

又係喎

城邦傑青又有得打 JJ

幾時日本餐廳會聲明:本餐廳只用福島食材

引用:
原帖由 getmerambo 於 2018-11-16 12:59 PM 發表
在食品安全問題日益嚴重的中國,民眾似乎已經對相關現象麻木不仁,因此,香港出現的歧視性聲明,不會引發中國人的不滿。

喺香港你話用本地菜本地雞蛋本地雞都係賣點
就係冇人會用中國產食材做賣點,除非 嫌命長!
中國人口不對心;就好似中共黨員口說愛國,但一早將 ...
食咁多大陸野,又長命過日本人,比日本人葡萄。

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-11-16 01:02 PM 發表
may be already

有邊間餐廳推介用本地食材?

日本番薯(中國產)
富士蘋果(中國產)
巨峰提子(中國產)
香印提子(中國產)

香港有幾多間餐廳流行咁樣貼張告示話自己用邊度食材呀?又係搵嘢嚟拗的白痴報導!係貼都唔會貼日本蛋啦,死路一條,人地貪你有多幅射,食左變哥斯拉咩?係呃人都貼其他國家啦!

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-11-16 01:02 PM 發表
你即係問中共亡黨時間?

菜名加上了地名就貴了,波士頓龍蝦,安格斯牛排。
本土開乜價呢?

攞威三文魚好貴

引用:
我曾經見過吉野家貼出告示,稱本店不會用福島食材。

禾只食大日本米,卵同水

引用:
原帖由 鍾震唇 於 2018-11-16 02:24 PM 發表
禾只食大日本米,卵同水
見到好多香港餐廳話只用大日本米同卵

唔G 真定假

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]