• 瀏覽: 2,545
  • 回覆: 6
+2
一名前教練涉嫌於約8年前藉詞為女學生按摩,把她帶到自己家中非禮。案件今在粉嶺裁判法院裁決,前教練被裁定非禮罪名不成立。

傳媒會日日追訪
包括訪問埋教練的屋企人
務求搵出真相

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181116/s00001/1542334136221

引用:
原帖由 hkspirit 於 2018-11-16 10:36 AM 發表
天地有正氣,可憐教練呢一兩年黎要承受咁多野,好彩天有眼
天有眼都無用
幾十歲,比人屈非禮:家庭、生活、社交、名譽,乜都無晒。
到咗今日,都未係清白,係告唔入!

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-11-16 11:06 AM 發表

咁肉酸刀有價?
運動員身形,玩法唔同

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-11-16 12:35 PM 發表

惟裁判官亦指,事主勇敢及無私的行為,會令社會變得越來越公平;無論裁決是否如事主所願,她無懼社會大眾的注意,挺身公開事件,是極為值得讚揚的行為。 ...

"天有眼都無用
幾十歲,比人屈非禮:家庭、生活、社交、名譽,乜都無晒。
到咗今日,都未係清白,係告唔入!"

嗱,係咪呀,問你信未?

引用:
原帖由 chilawytk 於 2018-11-16 01:49 PM 發表
香港田徑隊,請不要再藏污納垢啦!請驅逐呂麗瑤出香港隊!!!
麗瑤 Lui LaiYiu2017 年 11 月 30 日 · #metoo
我被我的前教練性侵犯。
今年暑假,我看到台灣女作家林奕含案件,我很有衝動我小時候的不愉快經歷,但我沒有勇氣。
數個月前,倫奧體操金牌女將 McKayla Maroney 於社交媒體自白被隊醫性侵犯的經歷,這念頭再次萌起。

呂麗搖

希望呂麗搖能夠繼續勇敢地站出來
呂麗搖,香港人不會忘記你。
支持#Me Too

請大家重溫當日BBC支持呂麗搖的報導:
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-42194531
香港女性喊「#metoo」 要跨過什麼欄?

引用:
原帖由 獷妖彤摸胸呻吟 於 2018-11-16 04:33 PM 發表

比大話精玩,阿伯最慘!
咁個教練又有無反省過,點解呂麗搖要玩佢?