• 瀏覽: 19,737
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+8
當地時間11月7日,特朗普在白宮召開中期選舉后的新聞發布會。記者會上,有一位日本記者用帶有日語口音的英語向特朗普提問,特朗普的回答引發部分現場記者發出“咯咯”的笑聲。
以下為日本記者向特朗普提問的部分內容:

記者:總統先生,你如何關注經濟......
特朗普打斷他的發言問:請問你來自哪裡?
記者:日本。
特朗普:替我向晉三問好。(現場部分記者發出“咯咯”的笑聲)
記者:好的。
特朗普:我相信他對汽車關稅很滿意。請繼續。
記者:我的問題是,你如何關注美國和日本的經濟貿易問題?你會要求日本做更多,還是會改變你的態度?
特朗普:我真的沒有聽懂你在說什么。

努力聽懂日本記者提問的特朗普,當時的表情是這樣的:

不過記者說完之后,他依然很疑惑,“我真沒太聽懂”……

尷尬

新聞來源連結:
https://wenhui.whb.cn/third/jinri/201811/08/223237.html

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-11-9 08:35 PM 發表
個記者寫英文可能好勁,但講一定唔得
日本記者用狗吠聲可能令人明白啲,起碼特朗普會講聲goog boy, hand hand。

香港人的英文
一樣唔見得好

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-11-9 08:51 PM 發表

日本記者用狗吠聲可能令人明白啲,起碼特朗普會講聲goog boy, hand hand。
靚抽

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-11-9 08:35 PM 發表
可能語法結構有問題。

阿三口音再重,美國佬都冇問題。東亞人自以為英文不錯,鬼佬還是迷迷惑惑。

引用:
原帖由 terada 於 2018-11-9 08:59 PM 發表
香港人的英文
一樣唔見得好
老實講,Return Home Card女神D英文高呢條㗎佬幾班。咁嘅英文程度居然可以做駐美國記者,仲要喺大庭廣眾向美國總統發問,日本真係柒出國際。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-11-9 20:51 發表

主人聽唔明日狗吠好正常

已經好過BN括弧O啲英文

記者回國後可能被炒

引用:
原帖由 terada 於 2018-11-9 08:59 PM 發表
香港人的英文
一樣唔見得好
日本主要係發音同英語幾乎完全兩樣野

穿泡冇文化!

引用:
親身經歷 :
小弟遊日
對一位日本店員說英文
他真的手寫回答我

侵侵學精左, 上次丙條 CNN記者, 比人插到仆街. 依家有咩佢唔知點答, 直頭話聽唔明算9數.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]