• 瀏覽: 1,667
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
+2
廣深港高鐵香港段的於今年九月開通,政府及其全資擁有的九鐵公司,與港鐵簽署多份協議,包括由九鐵委託港鐵作為高鐵香港段的營運商,為期十年。在此期間的車資收入全數撥歸港鐵,並與中國鐵路總公司分攤,但當高鐵載客量較預測少逾一成半時,九鐵需攤分七成虧損風險,即高鐵虧蝕款項將由公帑負擔七成,若客運量持續偏低時,不單要承擔虧損,是次免費派車票的費用難免要公帑「埋單」........

今日政府財力不錯,尚可承擔虧損;他日若政府財政轉差,麻煩可不小。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181109/bkn-20181109030012928-1109_00822_001.html

至少要 RUN 三年先有可能有錢賺。
引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-11-9 05:43 AM 發表
廣深港高鐵香港段的於今年九月開通,政府及其全資擁有的九鐵公司,與港鐵簽署多份協議,包括由九鐵委託港鐵作為高鐵香港段的營運商,為期十年。在此期間的車資收入全數撥歸港鐵,並與中國鐵路總公司分攤,但當高鐵載客量較預測少逾一成半時,九鐵需攤分七成虧損風險,即高鐵虧蝕款項將由公帑負擔七成,若客運量持續偏低時,不單要承擔虧損,是次免費派車票的費用難免要公帑「埋單」........

...

根本錯曬啦,大陸人本身都唔多搭高鐵,有錢個班搭飛機多,搵鬼搭咩,仲要香港有成8個口岸,大把途徑可以又平又快黎香港,起黎都唔知為乜,為左cap水,正垃圾

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-11-9 05:57 AM 發表
至少要 RUN 三年先有可能有錢賺。

3年?太樂觀的吧。
係有排貼

其實,根據經濟學原則。乘客量是 price sensitive 的,即話比你知,現票價是無競爭力。

連營運都蝕,更不要指望收回建設相關的成本吧。

提示: 違規內容已被屏蔽
譚議員都低能,送票谷數咪益政府畀少啲公帑,應該叫港鐵送多啲啦。

攞d錢去填海移山起居屋好過啦

一條計揾香港笨就蝕香港幾十年?

引用:
原帖由 sam-yeung 於 2018-11-9 08:10 AM 發表

大陸唔多人搭高鐵?哈哈哈哈哈哈哈
大陸高鐵都蝕緊,佢地搭高鐵高鋒期過左,好多搭返輕軌或傳統飛機

西鐵早期通車,日月神報話日日蝕500港鐵好快倒斃。

引用:
原帖由 橫行蟹 於 2018-11-9 08:20 AM 發表
西鐵早期通車,日月神報話日日蝕500港鐵好快倒斃。
西鐵係攪月票後先多左人搭,即係減價,唔係揾ghost搭.

唔緊要,王鳳瑤日日都由深圳返落嚟香港支持"光復香港"
[attach]8981424[/attach]

https://nextplus.nextmedia.com/news/mosthit/20180330/579199

附件

Screenshot_20181109-111254.jpg(51.86 KB)

真係...貴

遲d要送叉燒飯   

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]