註冊 登入

[國際新聞評論] 農民大豆迫爆倉擔心達成協議前已腐爛 香討焦點

農民大豆迫爆倉擔心達成協議前已腐爛 E-mail 此主題給朋友

美國總統特朗普掀起對中國的貿易戰已經超過半年,但似乎沒有結束迹象。雖然美國農民在中期選舉仍然投票支持共和黨,但他們心中的

現在美國農民著急的是,各方都認為中美貿易戰最終還是會達成協議,但能否在滿倉大豆腐爛前結束就很難說。

we cannot wait for win.... two minutes said.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20181109/bkn-20181109030510719-1109_00972_001.html

精選樓盤
啲妓者都傻嘅,美国嬴足 253 萬年,甘超越、投乜嘢降???

之前有會員話大豆唔值幾個錢,話倒落海都唔會可惜喎。
引用:
原帖由 hktwofiveboy 於 2018-11-9 05:27 AM 發表

美國總統特朗普掀起對中國的貿易戰已經超過半年,但似乎沒有結束迹象。雖然美國農民在中期選舉仍然投票支持共和黨,但他們心中的

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20181109/photo/bkn-20181109030510719-1109_00972_001_01b.jpg?20181109043805

現在美國農民著急的是,各方都認為中美貿易戰最終還是會達成協議,但 ...

我只係「其中一個」被佢哋「黑名單」: ccpdllm, 被監控會員 253, 133331628, 30678426, 鍾無豔, WongManTak
我唔會用「黑名單」製造「一言堂」
引用:
原帖由 hktwofiveboy 於 2018-11-9 05:27 AM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20181109/photo/bkn-20181109030510719-1109_00972_001_01b.jpg?20181109043805

現在美國農民著急的是,各方都認為中美貿易戰最終還是會達成協議,但 ...
不用擔心
中國人有辦法將腐爛既豆加工再賣
問題根本不存在

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-11-9 06:07 AM 發表

不用擔心
問題根本不存在
已去信兩分鐘,
不用擔心,
中國台湾省人最愛食臭豆腐,
磨豆腐!

臺灣人民一日五餐磨豆腐應該可以消化

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-11-9 06:07 AM 發表

不用擔心
問題根本不存在
不用擔心
美國人有辦法將腐爛既豆加工再賣
問題根本不存在

引用:

不用擔心
問題根本不存在
不用擔心
台灣人幾腐爛既豆都會畀雙倍錢同美國買
問題根本不存在

不用擔心,特總講過美國優先,所以特總宣布免費比美國人優先食哂所有大豆,解決美國人優先不會餓死。

整阿婆豆腐

台灣日本印度澳洲新加坡爭住要

只係單睇一樣嘢, 完全唔知大陸需要幾多大豆, 中美貿易戰開始大陸已減少入口美國大豆25%, 但唔知道仍欠1500萬噸, 南美根本滿足唔到大陸需求, 所謂人唔食豬都要食, 而大豆基本可儲存2~3年

唔係話中國照入貨咩!唔係歐盟增加入貨咩,唔係臺灣增加入貨咩。唔係經巴西轉口咩。

引用:
原帖由 午模終結者 於 2018-11-9 06:32 AM 發表

只係單睇一樣嘢, 完全唔知大陸需要幾多大豆, 中美貿易戰開始大陸已減少入口美國大豆25%, 但唔知道仍欠1500萬噸, 南美根本滿足唔到大陸需求, 所謂人唔食豬都要食, 而大豆基本可儲存2~3年 ...
咁舊的未去,新種果啲點算?咁之後種唔種?農民唔擔心就假!

今年至今,中國沒有入口美國大豆,但是中國的大豆入口量只減少0。5%!

Trade wars are good, and easy to win

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。