• 瀏覽: 46,413
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
+11
只係單睇一樣嘢, 完全唔知大陸需要幾多大豆, 中美貿易戰開始大陸已減少入口美國大豆25%, 但唔知道仍欠1500萬噸, 南美根本滿足唔到大陸需求, 所謂人唔食豬都要食, 而大豆基本可儲存2~3年

引用:
原帖由 leorice0309 於 2018-11-9 06:38 AM 發表

咁舊的未去,新種果啲點算?咁之後種唔種?農民唔擔心就假!
大陸未來仲要幾千萬噸大豆喎,而家一路都唔夠,根本大陸唔入口係唔夠,你話農民需要種嗎?

引用:
原帖由 mwt 於 2018-11-9 07:54 AM 發表

未加入世貿前中國農民係有種大豆,只係加入世貿後受美國大豆衝擊而生存不到而改種其他,現在打貿易戰中國農民自然又種回大豆因有生存空間,跟本不用擔心大豆問題,中國始終都係最大農產國。 ...
其實你有冇睇新聞架,大陸冇人想種大豆,因為價值低需要地太多,而有好多地不適合種,所以多年嚟超過60%要靠進口,而且需求越嚟越多
http://www.cup.com.hk/2018/10/02/chinas-hunger-for-soybeans/

引用:
原帖由 ~singsing~ 於 2018-11-9 07:46 AM 發表

你對的!中國農民在貿易戰初已經開始種植大豆美國農民可以食豆了
你得閒睇下新聞啦,唔好為撐而撐,點解大陸需要咁多大豆,自己種?
http://www.cup.com.hk/2018/10/02/chinas-hunger-for-soybeans/

引用:
原帖由 ~singsing~ 於 2018-11-9 08:51 AM 發表

啊原來你無睇基因大豆入侵中國的故事
你理得基因大豆故事呀?問題係大陸自己可唔可以自給自足嗎?美國佬及各國工廠生產夠被大陸包攬晒啦,咁又如何?

引用:
原帖由 ~singsing~ 於 2018-11-9 11:50 AM 發表

你放心啦!種黃豆芝麻小事又唔係製做穿梭機,中國大把農民及農地,仲有基因大豆未入侵中國,最大種植大豆國家就是中國知道無?
哦,你冇溫書,點解大陸要入口大豆都唔知
既然有國產大豆,中國為何非要進口外國貨?

引用:
原帖由 meanbean 於 2018-11-9 11:13 AM 發表

要清楚一點,巴西供應的大豆不足,固原先巴西貭差大豆賣貴給中國,轉頭買美國豆補充本地所需,更甚者轉手再賣給中國,且巴西供應商也多屬美產,綜觀,中國買貴豆,美農戶反而價格上賺得多,那個笨,好清楚 ...
巴西根本都唔夠貨俾大陸,自己都要用,如果夠就直頭入晒巴西大豆啦,使咩問老美買呀,加25%都要買呀

引用:
原帖由 maskman2008 於 2018-11-9 12:30 PM 發表

農民需要種丫

但:要尾腳的儂聞種
由哪裡可以有大豆呢,每年需要一億噸

引用:
原帖由 maskman2008 於 2018-11-9 06:03 PM 發表

你咁都要問?

1Q好高唧
一、中國的大豆需求量與進口比例
根據中國糧油信息網權威數據,2017/2018年度中國大豆、豆油、豆粕的年度結餘量均為負值,說明該年度大豆、豆油、豆粕的期末庫存為減少趨勢。2017/2018年度大豆、豆粕及豆油期末庫存由增轉減。
中國大豆消費大量依靠進口,對外依存度非常高。2017年中國大豆消費量超過11000萬噸,而自產量僅為1500萬噸左右,進口量高達9600萬噸(進口量占消費量比例達85%左右),和其它種植品類相比,中國大豆對外依存度非常高,考慮到中國消費量持續較快增長,但產量近年來基本持平,預計未來大豆進口量仍將保持高位並持續增長,大豆大量進口的趨勢未來難以發生明顯改變。
二、各國大豆價格對比
有人說中國可以自己多種或者進口巴西的大豆,即使不考慮國產大豆需求不夠的問題,先看看加25%的關稅能不能導致促進國內農民加大改種大豆的熱情:
中國大豆種植總成本為667.34元,比美國高39%,而且單產低一半(小麥和玉米成本差距更大,我們下面會講到,如果限制大豆,人家改種玉米我們死的更慘)。因此加25%的關稅對提高國產大豆競爭力於事無補。
至於巴西、阿根廷大豆的替代問題,大家都能想到的問題,難道美國人想不到?就在中國列清單的時候,美國商務部部長羅斯在一次20餘分鐘的採訪中詳細解釋了特朗普政府在此方面的態度,透露出「這沒什麼大不了」的態度。他在採訪中表示,大豆是中國飲食結構的關鍵組成部分,是其飲食結構中重要的蛋白質來源。「我不是很確定中國能否找到取代我們大部分大豆的替代來源。」羅斯表示,即便可以,日本和其他市場也在消費美國的大豆。
羅斯認為,中國要找到其他大豆生產方必須要付高價,才能讓巴西、阿根廷這樣的國家改為替中國生產大豆,而這將讓中國面臨更高成本。
實際情況是巴西大豆大約比美豆貴1/5-1/4,也就是說,加25%的關稅可以抵消美豆對巴西大豆的價格優勢,聽起來好像是個不錯的事情。但是請等等,既然以往美豆比巴西大豆便宜,那麼我們為什麼還要進口那麼多巴西、阿根廷大豆?難道是因為怕美國控制我們大豆,得了吧,這只不過是正常的生意往來。原因就是底下這條,這也是那群無腦的五毛們絕對不會告訴你的。

引用:
原帖由 maskman2008 於 2018-11-9 06:15 PM 發表

其他食物無蛋白質?

笑死人了
你又講得啱喎, 大把嘢有蛋白質啦, 咁你應該強力建議大陸政府停止進口美國, 巴西等大豆, 等佢地D豆冇人買生晒蟲, 而大陸自己每年都生產到1500噸啦, 夠晒14億人口用有餘啦, 正如你話蛋白質來源唔一定靠大豆, 咁咪冇問題咯, 一天光晒啦, 唔使靠美國佬啦, 佢地仲唔死?

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-11-9 06:44 PM 發表

個標題係咁寫:
農民大豆迫爆倉擔心達成協議前已腐爛

你仲撐乜唧
迫爆? 貿易戰打咗幾耐? 大豆可儲存2~3年,爛咩嘢?唔好為踩美國而踩,咩都大陸贏晒, 有數據咪拎出嚟討論咯,  而且大陸根本唔夠大豆, 只係夾硬死頂住

引用:
原帖由 kainrodney1016 於 2018-11-9 06:38 PM 發表

大陸同俄羅斯達成協議。
大陸企業係俄羅斯租地種大豆再輸入翻中國,加上改變飼料豆粕既成份比例,不就將來就可以完全低消從美國入口既需求量。
咪以為中國人傻,一直會硬食美國或者南美貴價大豆。 早有準備。
相反美國依然依靠中國出口稀土抗生素,中國一收緊美國銀紙再多都臨時搵唔到代替品。劍尖對住美國咽喉,只系中國無必要亦唔想出呢招。 ...
有冇相關資料呀?? 成本如何??

引用:
原帖由 maskman2008 於 2018-11-9 06:40 PM 發表

第一,我憑咩叫中國做呢樣做個樣?
我哋香港只是中國其中一個城市!

第二,中國有一千億人口,十萬億人口都好,我只求一日三碗飯,唔係食豆

第三,站在我的視角,尾腳發起貿易戰,我配左眼鏡都用德國鏡片(貴一倍都唔止),做返份內事以支持我國出一分力 ...
你可以寫信俾中聯辦講述你意見, 又或者提意見俾港區大人直接反影中央, 重大好事對國家有利一定接受

引用:
原帖由 hinfan 於 2018-11-10 12:48 AM 發表

但價錢已減價30% 。吾夠咪買美國平貨囉。中國無問題喔!
咁咪俾人鍊住條頸咯

引用:
原帖由 hinfan 於 2018-11-10 02:56 AM 發表

唔係好明你講乜喎!
即係話向巴西等地入口都唔夠咪要向美國入貨咯, 貴25%都要入

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]