• 瀏覽: 31,887
  • 回覆: 479
  • 追帖: 3
+8
到時又唔係咁講架啦,收到一岩一忽,比新界佬渣春代,你都唔知起啲咩出黎,人工島政府主導話晒事,差好拿遠喎,一陣收地又話反對又話環保資詢,起少少野搞你十年八年

引用:
原帖由 男E 於 2018-11-8 07:33 PM 發表
38名學者聯署近日發起聯署支持「明日大嶼」計劃,認為項目屬「上佳的社會投資」,政府財力「綽綽有餘」。

房產發展研究中心創辦人姚松炎表示,不認同聯署指填海造島成本比起收回新界棕地式農地更低。他指,以橫州發展項目為例,當時政府並非以甲級農地的價錢去收回土地,故甲級以下每呎地只需400幾元,若以每呎1300元至1500元為填海做地價錢,兩者成本差距甚大。其次,他認為按過往經驗顯示,收回的農地混雜不 ...
香港不亂 不返中 不分化 不反政府 不政治化
會影響誰的生存空間和收入來源

唔知有無人明白!
收綜地發展收有困難,而且地上面本身有人有物,本身都要佔用返地去安置
唔係比錢叫佢走咁簡單
有D野唔用下個腦,點做到大事!

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-11-8 08:14 PM 發表

我今次撐姚生。
撐。。。佢菊花?

引用:
原帖由 男E 於 2018-11-8 07:33 PM 發表
38名學者聯署近日發起聯署支持「明日大嶼」計劃,認為項目屬「上佳的社會投資」,政府財力「綽綽有餘」。

房產發展研究中心創辦人姚松炎表示,不認同聯署指填海造島成本比起收回新界棕地式農地更低。他指,以橫州發展項目為例,當時政府並非以甲級農地的價錢去收回土地,故甲級以下每呎地只需400幾元,若以每呎1300元至1500元為填海做地價錢,兩者成本差距甚大。其次,他認為按過往經驗顯示,收回的農地混雜不 ...
其實我估計引爆海底火山建島成本最底,又快,仲可以有溫泉。

其次系雲之國,又環保又大不過上落差D。

超過400蚊呎喺咪妖生包底?

當政府落實每三年填海
收棕地易如反掌
議價能力高
最重要人口不斷增加
必須增加土地
不是用原來的土地

港獨𠃊噏嘢

引用:
原帖由 sman070707 於 2018-11-9 07:17 AM 發表
超過400蚊呎喺咪妖生包底?
點解d人成日講錢?
攪基建是提高本地生產總值!
工人有工開,加人工,錢落返在香港人手上
地起好又可以賣地收返成本
是德政

房產發展研究中心 這不是地產商會的嗎?

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-11-8 08:14 PM 發表

我今次撐姚生。
你有無睇新聞?呢幾年D新界佬開比政府2、3千蚊尺呀,幾百蚊尺收地?笑左,底蟲炎成世無得做議員

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]