• 瀏覽: 31,881
  • 回覆: 479
  • 追帖: 3
+8
總之政府做嘅反對就得㗎啦,豆皮佬

地產打手豆皮炎終於露出尾巴

引用:
原帖由 tinnit 於 2018-11-8 08:35 PM 發表
豆皮炎忍唔住發炮了...
豆皮炎係頂唔住要發噏瘋至真,養狗千日...

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-11-8 08:47 PM 發表
政府收農地,有人又話要復耕,政府要填海,又係話要復耕那班人話要收農地。

最好先收維園,摩士公園,九龍仔公園,九龍公園和香港公園來建公屋,居屋,市區有交通有配套 ...
問咗環保L豬西未?

引用:
原帖由 男E 於 8-11-2018 07:33 PM 發表
....
其次,他認為按過往經驗顯示,收回的農地混雜不少官地,試過有三分一屬官地,即無須出錢賠償等,故整體而言,收回農地的發展成本明顯較低。
姚松炎呢條友胡說八道,令我懷疑佢係咪已被地產商收買?
大名鼎鼎的「菜園村」,亦100%屬官地,只不過政府容忍村民在官地上建寮屋暫住左幾十年,唔洗交租,最後咪一樣要出錢賠償,仲要幫村民搵塊新地皮重建「新菜園村」呀!

引用:
原帖由 阿卡卡 於 2018-11-8 09:46 PM 發表
姚教授, 請問華富邨重建,

都差D 比你搞到計劃胎死腹中,

雖然最後有轉機, 但供應伙數

由11900伙降至7000-8000伙,

睇落去你想實現基層市民永世不

得翻身, 造就只能夠自己友代代平安嘅

願望喎!?

次次增加土地以及房屋供應,

你就企出嚟諸多意見, 你究竟

想點呢? 唔想人安樂, 剩係

自己友先可以happy, 你要出聲,

我地窮人唔介意, 不 ...
地產狗一隻

乜爛面炎識計數咩?乜佢唔知地價唔到位政府唔需要急住賣咩?

填海正正就係收棕地農地嘅手段,試諗下D地主知政府冇地係手而向佢地求地,你會平賣益政府咩?

相反,政府手握1700公頃填海地,會唔會心急高價入農地?地主先急喇!

引用:
原帖由 煙如織 於 2018-11-9 02:13 AM 發表
新界北發展計劃搞咗二十幾年,一塊地都未收過,就知道收地幾難及需時幾耐,就明白要盡早開展填海造地新劃。
當年提出嘅話,而家已經完成

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2018-11-9 02:17 AM 發表

根本就係有班仆街別有用心想誤導市民,講到好似要一砲過攞幾千億咁,衰在又有唔少唔用腦嘅人相信!!
嘈嘅係有組織嘅走狗

引用:
原帖由 billy80 於 2018-11-9 02:34 AM 發表
總之政府做嘅反對就得㗎啦,豆皮佬
反對嘅係地產佬,佢係地產狗,主人要佢吠啫

引用:
原帖由 walkera2006 於 2018-11-8 09:39 PM 發表

38位學者其中一位
人哋英文甩甩聲,好過你條大陸仔abc都唔識講。

引用:
原帖由 ricebuket 於 9-11-2018 02:55 AM 發表

嘈嘅係有組織嘅走狗
一隻姚松炎,一隻鍾劍華,一隻朱凱迪

引用:
原帖由 男E 於 2018-11-8 07:33 PM 發表
38名學者聯署近日發起聯署支持「明日大嶼」計劃,認為項目屬「上佳的社會投資」,政府財力「綽綽有餘」。

房產發展研究中心創辦人姚松炎表示,不認同聯署指填海造島成本比起收回新界棕地式農地更低。他指,以橫州發展項目為例,當時政府並非以甲級農地的價錢去收回土地,故甲級以下每呎地只需400幾元,若以每呎1300元至1500元為填海做地價錢,兩者成本差距甚大。其次,他認為按過往經驗顯示,收回的農地混雜不 ...
他的分析會比38個學者準?????

引用:
原帖由 男E 於 2018-11-8 07:33 PM 發表
38名學者聯署近日發起聯署支持「明日大嶼」計劃,認為項目屬「上佳的社會投資」,政府財力「綽綽有餘」。

房產發展研究中心創辦人姚松炎表示,不認同聯署指填海造島成本比起收回新界棕地式農地更低。他指,以橫州發展項目為例,當時政府並非以甲級農地的價錢去收回土地,故甲級以下每呎地只需400幾元,若以每呎1300元至1500元為填海做地價錢,兩者成本差距甚大。其次,他認為按過往經驗顯示,收回的農地混雜不 ...
對於我來說我反而想聽到一些關於氣象專家和地質學家的意見因有關國際文件也披露石化燃料持續排放增加致使全球暖化加劇在未來50至100年水平面有可能上升數公尺故此我們聽取一些經濟學家和地產商的意見同時也要把那些環境專家的意見考慮在內同時也要對未來50年的環境作出最壞打算

引用:

呢位【已完】為咩人服務,
一目瞭然!😜😜😜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]