註冊 登入



打印

[國際新聞評論] 【國際突發】槍手闖加州酒吧掃射 據報十多人中槍至少一死 香討焦點

【國際突發】槍手闖加州酒吧掃射 據報十多人中槍至少一死 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]

美國加州千橡市(Thousand Oaks)一間酒吧餐廳發生槍擊案,報道指一名槍手闖入店內,亂槍掃射店內的顧客,共開了約30槍,據報有十多人中槍,造成至少一人死亡。消息指,槍手暫時仍未落網。



案發在當地時間周三晚上11時許,有目擊者稱,一名槍手走到酒吧的保安崗位前,對着一名保安的頭部開槍,然後闖入店內,用半自動武器向店內的人開火,其間槍手又向酒吧內的舞池投擲煙霧彈。



報道指,槍擊發生時,肇事酒吧內有大學生舉行活動,因此多名傷者都是年輕人。




補多張圖先!
好驚呀!!美國真係好恐怖啊!!!快d救到d人啦!!!!

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181108&s=10793140&a=58889452



精選樓盤
無槍械管制,係非常危險,就算啲人話美國係高端人士,一樣殺到遍體鱗傷


米國有槍的好處。


民主是無限放大他人的缺失。看看佬米給伊拉克的民主就知民主不是好東西。
實彈war game 好好玩喎,香港冇民主冇得玩喇,唔恨得咁多。


[隱藏]
咁小意思,都算新聞?


民主國民暴力果化......槍口至會对內


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeoGo 於 2018-11-8 05:35 PM 發表

無槍械管制,係非常危險,就算啲人話美國係高端人士,一樣殺到遍體鱗傷
所謂美國有槍械自由,說穿了,不過是美國軍火商每年內銷20幾億生意額利益既遮醜布,横掂年死千幾槍下亡魂都係平民與警察,錢就由軍火商袋袋平安。

美國會否禁槍?  當然唔會,咩春話 "有槍反抗才有民主",呢啲咩春200年前西部牛仔開發邏輯. 亦唔係槍太多禁不了,第二次世界大戰後,各國一樣槍械泛濫下,都可以全國繳械,美國政府決心禁槍有咩難,問題難在美國兩個壟斷政黨,共和黨及民主黨都受背後財閥集團既政治獻金操控,當中軍火商更係閥集團既主力,美國兩個壟斷政黨有勇氣禁槍,去斷自己幕後金主財路嗎?  

當年 Kennedy 就係決心結束越戰而觸怒軍火商,Kennedy 下場係咩? 即使佢自己家族係閥集團一份子,亦要死於非命,呢個就係美國所謂民主政治既真面目。

美國兩黨邊個夠胆認真禁槍,去觸動背後財閥金主中既主力派系 -- 軍火商? 莫講話禁槍,近50年來既美國,連打少啲仗亦不能,邊個總統唔打扙,財閥金主就要佢下台!

美國呢個號稱民主大國, 係一個好戰國家, 由歷史可見, 從第一次世界大戰以降, 不停對外發動或大或小戰爭, 無論兩個壟斷政黨邊個上台執政都好, 背後財閥集團都會推兩黨去打扙.

財閥集團中既軍火商們唔洗多講, 有仗打就有軍火銷路, 對外戰爭既軍火生意額比美國內銷市場更和味!

藥品及醫療集團亦跟軍火商一樣, 有戰爭就有大生意.

華爾街銀行家財閥亦因為美國打扙燒錢, 幫美國政府鎘資賣更多更多國債, 而 "過河濕腳" 喺天量國債發行中, 合法抽取佣金去致富!

資源巨賈如石油商, 喺美軍打仗時有銷售不特止, 有幸美軍攻入别國去扶植傀儡政權的話, 你估該國天然資源開發權又會落入誰手? 當然又係美國政治金主們 -- 資源巨企手到拿來喇, 正如當年鴉片船跟著英國海軍攻入中國既歷史因由一樣.

你話為咩事, 財閥集團要向共和黨及民主黨捐出大量政治獻金, 去幫兩黨壟斷美國政壇係所為何事? 為何歷史上兩黨政治既美國會不停戰爭? 不停戰爭對咩人有好處?  美國民主政治既真相, 平民流血而財閥賺錢.

諗諗美國槍禁問題為何講咗近百年,又年年近千平民人死於槍下,殘廢受傷更係不計其數,點解美國唔禁槍? 你睇美國金權政治制度咪知點解囉.



回覆 引用 TOP

真係好


美國又贏了



企硬,唔click嘢,向毒果說不。
教協人渣=洗腦專家=名師出膠徒



回覆 引用 TOP

美國每年有一萬幾千人死於槍下,依d好小事啫。
比起美軍每年在外所殺既人,不值一提。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
叫港獨本土全移民美国


毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

總統選舉軍火商捐咁多錢,你估佢做慈善呀?美國民主? 赤裸裸政治黑金又唔見班撚人泛民嘈


Beat warriors !!!

回覆 引用 TOP

好彩香港議員去唔到美國做議員咋!傳媒黃永會問,點解開槍唔係打手


佢被迫叫做綠毛假髮狗
佢好鐘意食爛屎
更鐘意睇毒狗點浸死,
而且係一隻一隻咁浸死。

回覆 引用 TOP

共和黨祝捷方式


請自族精英舉起中指,和我一起宣誓:
我是本土人,我愛大butt裂癲,我愛米國旗,
我們是大英遺民,我們是西下夕陽,
我們要做一個愛著數,愛投訴,講粗口,無教養的本土精英

回覆 引用 TOP

鬼國


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港警察開一槍班傑青就鬼殺咁嘈
美國佬開槍就唔夠膽出聲



 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。