• 瀏覽: 41,421
  • 回覆: 354
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 ED1988 於 2018-11-8 12:10 PM 發表

"所以做任何生意都唔好招惹中共國民"
內地佔IPhone差不多25% sales,咁Apple咪亭執??
https://www.businessinsider.com/apple-iphone-sales-region-china-chart-2017-3
但大陸消息話, 上個月 IPHONE XS MAX 賣得48萬部, XS 8萬部

即係全球鎖路咁差?

其實呢啲長者優惠,應該只限香港人獲得

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2018-11-8 10:37 AM 發表

香港人上珠海玩,中共國梗系賺到笑.
最慘調反轉落嚟班系中共國低端,每人全程只帶50元及一個水壺.
50元比中共國小費,呢D偷雞圑,無各香港旅遊局申請,香港人人都輸. ...
原來逼爆東薈城購物果啲只係買M記漢堡包,唔怪得怨聲載道,如果果班人每人帶50萬,樓主就會無限歡迎!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-11-8 12:07 發表
點解啲相都見唔到佢哋攞住個水壺嘅???

做過接待大陸團嘅人都知 大陸長者個水壺裝樽茶 係指定出行裝備 唔需要有相為證

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2018-11-8 12:06 PM 發表

唔係咁樣講 唔好太偏頗 錯不在長者

係香港政府同大陸政府兩地做個協調定位 就係搞錯晒 或者根本冇去搞過

香港從來都話係要吸納高質過夜團 要有本地接待 但係而家就係畀大陸個邊旅行社渾水摸魚黎偷食 講得最難聽個句就係黎打刧

個堆半日團 唔係香港政府願意見到 政府心裡知但把口唔出聲遮 唔通高調係記者面前話呢班半日團對經濟冇建樹咩

兩地長者都可以參加高質過夜合法旅行團  ...
所以,剛開始老人家想見識。
點解會解讀為濫用?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-11-8 12:12 PM 發表
原來逼爆東薈城購物果啲只係買M記漢堡包,唔怪得怨聲載道,如果果班人每人帶50萬,樓主就會無限歡迎!
拎得50萬現金, 人地就唔會同居民一齊排啦

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2018-11-8 10:24 AM 發表
港珠澳大橋通車引發大量無牌經營的內地團逼爆東涌,這些一日團以長者為主,瘋狂濫用大橋穿梭巴士「金巴」的長者優惠,營辦商坦言接載長者團是「蝕本」生意,金巴繁忙時間來回程每次虧蝕300至500元(人民幣,下同)...............

香港人真系慘,on99比中共國屈左成千億來起條慘豬澳大白象橋,都唔系比香港人用.
招惹埋一大班中共國低端來佔領東涌,
仲要屈埋香港運輸公司車費,睇怕間公巴 ...
香港長者到大陸坐公車或地鐵都係免費

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2018-11-8 10:24 AM 發表
港珠澳大橋通車引發大量無牌經營的內地團逼爆東涌,這些一日團以長者為主,瘋狂濫用大橋穿梭巴士「金巴」的長者優惠,營辦商坦言接載長者團是「蝕本」生意,金巴繁忙時間來回程每次虧蝕300至500元(人民幣,下同)...............

香港人真系慘,on99比中共國屈左成千億來起條慘豬澳大白象橋,都唔系比香港人用.
招惹埋一大班中共國低端來佔領東涌,
仲要屈埋香港運輸公司車費,睇怕間公巴 ...
呢d 設施有長者優惠?傻的嗎?就算係比都設定平日啦

引用:
原帖由 QK13 於 2018-11-8 12:14 PM 發表

所以,剛開始老人家想見識。
點解會解讀為濫用?
大陸火車, 或者全程要坐的高速公路巴士, 都無長者半價, 諗諗咩原因?

引用:
原帖由 054D 於 2018-11-8 12:09 發表

最奇怪就係, 政府真係完全無知?

日日皇巴站就有唔少低質團(雖然所謂合法)
高質唔一定過夜, 但如果一個人時間值錢, 就唔會話明明見到架B6等個幾鐘, 都要死排爛排, 唔改行程, 例如坐B5轉車, 或者直頭坐A車直出市區, 話晒條條大路通羅馬
重有, 明明講好左, 一個月內全部A線入口岸, 而家反對派議員開個記招嘈下就話要拉倒
佢知唔知好多香港人都想去口岸唔想轉車GA? ...
事實係咁 皇崗個班都係冇本地人接待架 不過呢期講條橋先至講條橋冇本人接團咋 皇崗朝朝早個班一樣全部都係非法領隊團

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2018-11-8 12:11 PM 發表

阿哥哥呀 阿哥哥 我服左你囉 你知唔知有需要之時雙層巴 高身車輛係要強制行青馬下層隧道架

麻煩你唔需要回覆我啦
我知道呀,但係我無話完全唔使單層巴士喎,
我只係質疑點解絕大部份都要係單層巴士者,青馬大橋本身都好少可要用到下層啦

我再查返資料,青馬大橋平均風速達60km/h以上先會用到下層,
但係港珠澳大橋平均風速達65km/h以上已經要封橋
所以你既辯解並唔成立...

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]