• 瀏覽: 68,835
  • 回覆: 584
  • 追帖: 11
+8

附件

BNO petition.jpg(84.37 KB)

BNO petition.jpg

咁就好喇!班黃絲漢奸可以全部離開香港,去做二等公民,唔駛認做中國人。

97年攞唔到居英權,以後就無。
將來可以用技術移民,投資移民去英國。

引用:
原帖由 今天的事今晚做 於 2018-11-8 10:24 AM 發表
咁就好喇!班黃絲漢奸可以全部離開香港,去做二等公民,唔駛認做中國人。
唔一定,英國公民林鄭一家係禮崩苦住得好安樂。

點解英國要比BNO成英國公民,對英國有何好處?

引用:
原帖由 今天的事今晚做 於 2018-11-8 10:24 AM 發表
絕對贊同,他們就可以過英國,大唱英皇仙福永享,壽比天齊!!!

也許是英國脫歐勞動力短缺 ?

係就好啦,記得取消香港身份,冇扮中國人。

引用:
以下是有網民後悔回歸前夕無申領BNO
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27550139

引用:
現時香港已經有最少五萬家庭擁有居英權護照,人口不少於三十萬香港人。重點是香港人不一定是中國藉。

引用:
原帖由 心水清 於 2018-11-8 10:37 AM 發表
係就好啦,記得取消香港身份,冇扮中國人。
不確定它會否達到10,000 ?

班傻 hi BNO holders 而家都話自己係英國公民架,不過冇居住權冇投票權冇福利咋嘛

使乜爭取? 而家已經係啦!

引用:
原帖由 gullible 於 2018-11-8 11:01 AM 發表
班傻 hi BNO holders 而家都話自己係英國公民架,不過冇居住權冇投票權冇福利咋嘛

使乜爭取? 而家已經係啦!
喺英國合法居留嘅BN(O)人士喺英國法律上唔算係「外國人」,喺英國境內享有同英國公民一樣嘅民權:

1. BN(O)同BC喺英國相比,只係冇英國居留權並且受到入境限制,例如工作或者做生意嘅權利受限,需要達到一定條件去申請T1或者T2。
2. 可以投考英國公務員入面嘅非保留職位 (NON-RESERVED POSTS) 。
3. 登記選民,可以喺英國地方選舉同公投進行投票。
4. BN(O)喺英國居留期間無須向當地警局登記。相反,港澳特區護照去英國讀書、工作、居留等都一定要同其他非歐洲經濟區國民嘅外國人一樣到當地警局登記,聽聞登記仲要畀錢。
5. 申請英國車牌較特區護照簡單,只要居住英國超過180日,交出香港車牌(P牌都得)同埋填好一張FORM寄去英國運輸部(DFT)。另外,只要喺FORM入面填埋你個PASSPORT NUMBER,唔使好似特區咁影印PASSPORT DATA IMAGE。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]