註冊 登入

[政治討論] 外交部副部長:中國8億多網民每天產生300億條信息 說沒言論自由的什麼邏輯?

外交部副部長:中國8億多網民每天產生300億條信息 說沒言論自由的什麼邏輯? E-mail 此主題給朋友

中國於11月6日至9日在日內瓦接受聯合國人權理事會第三輪國別人權審查。外交部副部長樂玉成率政府代表團與會,中國代表團團長、外交部副部長樂玉成,6日在審議會上有力批駁所謂“中國壓制言論自由”論調。

中國代表團團長、外交部副部長樂玉成(中),外交部部長助理張軍(右),香港政務司長張建宗(左)在會上 圖丨外交部

樂玉成指出,世界上沒有絕對的自由,言論自由也有“紅線”,即不得違反法律,不得損害他人權利。中國有8億網民,近1.2萬種報紙期刊,每月微博活躍用戶超過4億,網民每天產生的信息量多達300億條。可以說,中國擁有世界上最大的信息產生量,也擁有世界上最豐富最活躍的思想。這樣的國家,還有人說沒有言論自由,這是什麼邏輯?難道只有允許煽動分裂、仇恨和恐怖極端主義的言論,才叫言論自由嗎?

在審議結束後樂玉成還對記者表示,中國代表團此次在現場表現十分出色,十分自信,全景式回答了150個國家提出的300多個問題,沒有意外。150個國家報名發言,其中120多國對中國人權成就表示支持和讚賞,創下歷史之最。普遍認為中國人權取得了歷史性進步。

據了解,此次審議共有聯合國150個國家在會上發言。常駐日內瓦代表俞建華、外交部部長助理張軍參會。最高人民法院、統戰部、公安部、司法部、國務院新聞辦公室等有關單位和新疆、西藏自治區和香港、澳門特別行政區代表都參加了審議。

精選樓盤
多,同言論自由無關喎。

引用:
原帖由 pp49pp 於 7/11/2018 23:37 發表

多,同言論自由無關喎。
尊重他人嘅說話不怕多,抹黑﹑歪曲事實﹑煽動﹑策劃恐襲嘅言論就一個都嫌多。

可能你講得太多唔適合嘅嘢,知道喺內地一定比人拉,所以咁抗拒,不過正常人係唔會講呢啲嘢,希望你可以跳出 comfort zone﹐嘗試接觸正常世界。

最近美國、台灣在選舉,兩個政府都指出假消息、假新聞會干擾選舉,妨礙政府正常運作的便不能再視為言論自由了。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 02:14 AM 發表

尊重他人嘅說話不怕多,抹黑﹑歪曲事實﹑煽動﹑策劃恐襲嘅言論就一個都嫌多。

可能你講得太多唔適合嘅嘢,知道喺內地一定比人拉,所以咁抗拒,不過正常人係唔會講呢啲嘢,希望你可以跳出 comfort zone﹐嘗試接觸正常世界。 ...
視乎你對「尊重」的定義。

不滿政府施政,係大陸被視為不尊重,但係世界好多地方包括香港,就好平常。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 02:14 AM 發表

可能你講得太多唔適合嘅嘢,知道喺內地一定比人拉,所以咁抗拒,不過正常人係唔會講呢啲嘢,希望你可以跳出 comfort zone﹐嘗試接觸正常世界。 ...
你搬龍門啦!
發幾多條同言論自由係兩會事。
你東拉西扯,咪睇得出你詞窮理屈囉。

中國嘅禁言叫剝奪言論自由;
美國嘅禁言叫保障國家安全。

其實兩者冇乜分別。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 8/11/2018 02:27 發表

視乎你對「尊重」的定義。

不滿政府施政,係大陸被視為不尊重,但係世界好多地方包括香港,就好平常。
當然,尊重嘅定義人人不同。不過,喺香港對政府施政不滿嘅,90% 係被傳媒煽動,呢啲傳媒根本不值得有新聞自由,煽動暴動嘅人好似本土派同公民黨等亦都不應該有言論自由。

資訊流通快,而家已經知道,煽動明日大嶼嘅人就係棕地地主,咁傳媒去幫佢哋反對呢個計劃,係好事還是壞事?啲人好似唔記得自己不久之前先話樓價貴…

除咗亦社會雞犬不寧,亦洗部份人腦令其無咗基本邏輯,大大聲聲喺條街度爆粗鬧人甚至郁手,莫非係話「自由」?

美國已有唔少已證實係假新聞傳媒,連 facebook 都話會屏蔽佢哋,莫非你仲要由得佢哋繼續歪曲事實?

係既話,社會上正義的意見,只會是拒絕同阻止人們繼續歪曲事實,所以就變成「無言論自由」。

清者自清,你想做凟嗰個?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-11-8 09:51 AM 發表

你搬龍門啦!
你想講300億條都是贊美共產黨的,定係想講300億條都是有專人審核過,才發放呢?

引用:
原帖由 pp49pp 於 8/11/2018 09:51 發表

你搬龍門啦!
大陸係有言論自由,喺微博上經常有人亂講嘢,只不過係歪曲事實,以假消息去煽動人犯法等等嘅不當言論係會被刪走。

你如果不屑大陸咁做就認定係無言論自由,咁你都應該離開香討返回高登連登,因為除咗特定字眼外,亦唔可以侮辱會員。

喺一個無言論自由嘅論壇去批評自己國家無言論自由,係好懦夫嘅要現!

另外,唔好將言論自由同自我監督混為一談。假設你條女係因為你下面太細所以同你分手,正常係會用其他原因,而唔會直接話你下面碌嘢太細。唔通佢會因為唔好意思咁直接,而覺得自己係無言論自由嗎?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-11-8 12:17 PM 發表

你想講300億條都是贊美共產黨的,定係想講300億條都是有專人審核過,才發放呢?
多同言論自由係兩會事。
你攪清楚未?

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 12:32 PM 發表

大陸係有言論自由,喺微博上經常有人亂講嘢,只不過係歪曲事實,以假消息去煽動人犯法等等嘅不當言論係會被刪走。

你如果不屑大陸咁做就認定係無言論自由,咁你都應該離開香討返回高登連登,因為除咗特定字眼外,亦唔可以侮辱會員。

喺一個無言論自由嘅論壇去批評自己國家無言論自由,係好懦夫嘅要現!

另外,唔好將言論自由同自我監督混為一談。假設你條女係因為你下面太細所以同你分手,正常係會用其他原因,而 ...
多不等同有言論自由。
唔該你諗清楚至講啦!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-11-8 01:53 PM 發表

多同言論自由係兩會事。
你攪清楚未?
嗎問你點唔自由法囉。

所有微信都是經審查西選核證才發放的呀。

引用:
原帖由 pp49pp 於 8/11/2018 13:54 發表

多不等同有言論自由。
唔該你諗清楚至講啦!
而家係講緊你將抹黑﹑歪曲事實當作言論自由,你老豆老母點教你,或者有無教你係一回事,但文明社會對呢啲事係持負面感覺。

多訊息唔代表一定係有言論自由,只不過係你預設中國係無啫。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 8/11/2018 14:02 發表

嗎問你點唔自由法囉。

所有微信都是經審查西選核證才發放的呀。
事實係好多人自由地放訊息,但官方可以將錯誤﹑帶侮辱性等不良訊息屏蔽。

特朗普其實好羨慕中國咁,佢都唔知幾想屏蔽 CNN 啲假新聞!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。