• 瀏覽: 15,427
  • 回覆: 380
有陣時我想現在的維穩員經常口中都説低端人但我想到底何謂低端人呢這是一個很空泛的名詞在誠哥四叔大劉眼中我們香港討論區99.999%的人都可能是低端人或在蓋茲或已故的喬布斯先生眼中大劉也可能都算是低端人再遠些在其他文明眼中我們全地球的所有生物也是低端故此與其說不想低端人選擇了一些不好的候選人不如規定所有投票人都要有大學畢業程度交過五年以上嘅薪俸稅和智商超過120才有投票權這樣我想一定會選到一些稱職的領導者將地球交給他

在未來世界我想我們的管治權如果交由人工智能會怎樣呢現在很多人說不想選到一些低端人管治我們的世界如果換了人工智能他們出錯的機會可以接近零咁樣是不是他們是最適合呢

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-11-9 05:41 AM 發表

在我們本身的星球還沒統一時各國的疆界依然存在其他國家的問題對於我們大部分人來說是沒有時間理會但自己本身的國家就不能不理會我想他們只是愛之深痛之切 ...
即係聯合團關中國係自己國家問題?美國係愛中國之深大於自己美國?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-11-8 02:25 AM 發表
最近美國、台灣在選舉,兩個政府都指出假消息、假新聞會干擾選舉,妨礙政府正常運作的便不能再視為言論自由了。
撲街美國佬利用社交平臺搞顏色革命係人都知,家陣其他人以彼之技還施彼身,美國佬又發爛渣,借口來,話人干預選舉,實則上係唔准揭佢啲下三濫衰嘢

引用:
原帖由 bensonchow 於 2018-11-9 06:25 AM 發表

即係聯合團關中國係自己國家問題?美國係愛中國之深大於自己美國?
抱歉我只是說香討大部分會員

科幻啲來說如果我們將未來的地球管治權交由人工智能到那時人工智能會不會認為我們人類的存在是對地球有害呢但人工智能是最叻的是不會犯錯的咁怎樣決擇呢

科幻啲來說如果我們將未來的地球管治權交由人工智能到那時人工智能會不會認為我們人類的存在是對地球有害呢但人工智能是最叻的是不會犯錯的咁怎樣決擇呢

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-9 02:07 AM 發表

唔係!
而家講明只有兩至三人參選畀選民選。

而根據公民權利及政治權利國際公約,
應該畀盡量多機會畀人參選。

當然,大家都明白事實無可能畀所有人都可以參選,
因此會一個「一人退一步」的折衷方案,就係公民提名。
連退一步的方案都唔接受,係點都解釋不了。 ...
公民提名都唔保證多於三人參選架。

美國果種很多人參選總統,真係得啖笑啦,我從來都當係兩位參選。

國際公約,更加得啖笑啦,就當真係唔遵守,又如何,DQ我呀,我自己退出又得。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-8 02:27 AM 發表

視乎你對「尊重」的定義。

不滿政府施政,係大陸被視為不尊重,但係世界好多地方包括香港,就好平常。
早幾日美國關掉百多個戶口,係言論自由嗎?請問?🤭🤭🤭🤭🤭

有時想鬧下習主席唔知算唔算犯法

有信息就自由?中國人太可憐😂😂😂

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-9 04:00 AM 發表

乜你搞選舉唔係想搵最合適的人咩?
你的邏輯就係多人參選就會令當選人水平降低,
所以只有一人參選就最好。
係多人參選亦不保證揾到最合適的人,亦不保證水平升高。

你地唔係成日好鐘意講【低端人士】既咩,公民提名嗎即係比更多機會低端人口參選,其實又真係令當選人水平降低播。

引用:
原帖由 武仁勝乂 於 2018-11-9 05:43 AM 發表
300億又好3000億都好啦。所有信息都被監控,不利消息就河蟹。口交部真係唔要面,走出黎話多信息就係言論自由口交部條友腦殘?用下腦先再出黎口交啦 ...
就係問你點監控囉。
每條信息都要經申請,審查,覆核,確認才發放嗎?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-9 02:07 AM 發表

唔係!
而家講明只有兩至三人參選畀選民選。

而根據公民權利及政治權利國際公約,
應該畀盡量多機會畀人參選。

當然,大家都明白事實無可能畀所有人都可以參選,
因此會一個「一人退一步」的折衷方案,就係公民提名。
連退一步的方案都唔接受,係點都解釋不了。 ...
盡量俾多D人參選,
又包唔包括盡量俾機會各參選人公平競爭呢,起碼盡量俾各候選人相同的宣傳機會,曝光時間啦。

香港,最少都有句,西九耳猿候選人仲有某某某,某某某丫。
你幾時聽過新聞報導說:美國總統候選人除希拉蕊,川普外,仲有李察,保羅,瑪莉丫。
起碼在呢一點,美國比香港更落後播。

你知我講乜個可,
睇你又玩乜語言偽術去破解先。