• 瀏覽: 15,391
  • 回覆: 380
引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 02:21 PM 發表

事實係好多人自由地放訊息,但官方可以將錯誤﹑帶侮辱性等不良訊息屏蔽。

特朗普其實好羨慕中國咁,佢都唔知幾想屏蔽 CNN 啲假新聞!
面書做左。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 02:18 PM 發表

而家係講緊你將抹黑﹑歪曲事實當作言論自由,你老豆老母點教你,或者有無教你係一回事,但文明社會對呢啲事係持負面感覺。

多訊息唔代表一定係有言論自由,只不過係你預設中國係無啫。 ...
邊句抹黑?
抹黑啲說話係你自己講嗰喎。

引用:
原帖由 pp49pp 於 8/11/2018 14:36 發表

邊句抹黑?
抹黑啲說話係你自己講嗰喎。
你一直相信大陸無言論自由嘛,實情係有言論自由,只不過歪曲事實﹑侮辱他人/領導人﹙或其他好難聽嘅說話﹚,先會被屏蔽。

如果你認為以上言論唔應該屏蔽先係叫言論自由,咁麻煩你唔好再上香討,呢度嘅所謂「言論自由」比大陸「更差」!

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 03:32 PM 發表

你一直相信大陸無言論自由嘛,實情係有言論自由,只不過歪曲事實﹑侮辱他人/領導人﹙或其他好難聽嘅說話﹚,先會被屏蔽。

如果你認為以上言論唔應該屏蔽先係叫言論自由,咁麻煩你唔好再上香討,呢度嘅所謂「言論自由」比大陸「更差」! ...
我問你邊句係抹黑呀?
你東拉西扯做乜呀。
你似抹黑多啦。

引用:
原帖由 pp49pp 於 8/11/2018 17:09 發表

我問你邊句係抹黑呀?
你東拉西扯做乜呀。
你似抹黑多啦。
我唔係話你講抹黑嘅嘢,係話你認為抹黑嘅說話都唔應該屏蔽,同埋你嘅立場係「言論自由」= 抹黑﹑侮辱人嘅自由。

好似記協咁,佢哋嘅新聞自由 = 創作新聞﹑歪曲事實﹑斷章取義嘅自由。

但只有贊共產黨及中央領導好的訊息

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-8 12:09 PM 發表

當然,尊重嘅定義人人不同。不過,喺香港對政府施政不滿嘅,90% 係被傳媒煽動,呢啲傳媒根本不值得有新聞自由,煽動暴動嘅人好似本土派同公民黨等亦都不應該有言論自由。

資訊流通快,而家已經知道,煽動明日大嶼嘅人就係棕地地主,咁傳媒去幫佢哋反對呢個計劃,係好事還是壞事?啲人好似唔記得自己不久之前先話樓價貴…

除咗亦社會雞犬不寧,亦洗部份人腦令其無咗基本邏輯,大大聲聲喺條街度爆粗鬧 ...
你有證據有人煽動其他人去做侵害人權的事,咪去告人囉!

否則你無理由唔畀人發表言論。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 8/11/2018 23:57 發表

你有證據有人煽動其他人去做侵害人權的事,咪去告人囉!

否則你無理由唔畀人發表言論。
唔係吓吓要告人吓嘛,你粗口鬧老公呀媽之後後悔,同佢哋道歉就得,唔通要佢哋告你先係道理?

佔中已經係一個例子:試想無 facebook 同 WhatsApp 去推波助瀾,其實未必搞得成事。

唔好同我講有公民提名就能解決一切,因為最發達最講人權最民主嘅美國都係無公民提名呢樣嘢。

如果香港可以好似大陸咁封鎖煽動生言論,反國教同佔中甚至暴動都可以收檔。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-9 01:29 AM 發表

唔係吓吓要告人吓嘛,你粗口鬧老公呀媽之後後悔,同佢哋道歉就得,唔通要佢哋告你先係道理?

佔中已經係一個例子:試想無 facebook 同 WhatsApp 去推波助瀾,其實未必搞得成事。

唔好同我講有公民提名就能解決一切,因為最發達最講人權最民主嘅美國都係無公民提名呢樣嘢。

如果香港可以好似大陸咁封鎖煽動生言論,反國教同佔中甚至暴動都可以收檔。 ...
唔係下下要告人,所以下下都可以無證據去屈人?

既然公民提名唔係乜都得,點解要堅決唔畀?
老美係有公民提名,而且唔駛去美洲咁遠,
台灣都有公民提名選總統。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 9/11/2018 01:32 發表

台灣都有公民提名選總統。 ...
你講畀大家知老美嘅公民提名總統候選人係邊個先啦?

你政治觀上仲係好幼嫩,美國同台灣嘅人民都不停撕裂,而且 A 黨上場就要防備 B 黨嘅攻擊,蔡英文啱岩贏咗就普天同慶,而家支持度去到邊?況且民進黨仲衰過共產黨,太陽花運動:唔告﹑國民黨資產:充公﹑新黨想統一:拉晒,仲做過咩好嘢?

如果一黨專政真係有問題,點解上市公司從來都係一黨專政﹙只得一個董事局﹚,唔洗幫公司發餘又要防避對方拉自己落台?

人民撕裂﹑不能集中為人民施政,所謂的民主根本就唔 work﹐只係洗腦勁咋!

沙特同新加坡一個行帝制一個夠獨裁,又唔見有人譴責佢哋唔民主無人權?答案只有一個:同美國 friend﹐傳媒唔會洗人腦同煽動人。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 9/11/2018 01:32 發表

台灣都有公民提名選總統。 ...
無證據去屈人,你似係講緊民進黨嘅所作所為。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-11-9 01:45 AM 發表

無證據去屈人,你似係講緊民進黨嘅所作所為。
同#25一齊答!

公民提名只係講可以參選,無要求公民提名的候選人一定要當選。
所以我真係唔明點解唔畀公民提名。

其他果啲,依你邏輯,行皇帝會更好!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-9 01:47 AM 發表

同#25一齊答!

公民提名只係講可以參選,無要求公民提名的候選人一定要當選。
所以我真係唔明點解唔畀公民提名。

其他果啲,依你邏輯,行皇帝會更好! ...
又點解一定要有公民提名呢。
國際乜乜七七公約/條例規定架。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-11-9 01:49 AM 發表

又點解一定要有公民提名呢。
國際乜乜七七公約/條例規定架。
因為根據公民權利及政治權利國際公約,
應該畀盡量多機會畀人參選。

但事實又無可能畀所有人都可以參選,
因此會一個「一人退一步」的折衷方案,就係公民提名。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-11-9 01:51 AM 發表

因為根據公民權利及政治權利國際公約,
應該畀盡量多機會畀人參選。

但事實又無可能畀所有人都可以參選,
因為一個折衷方案就係公民提名。
即係唔係“必需”啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]