• 瀏覽: 1,700,255
  • 回覆: 44
  • 追帖: 587
K兄請問點睇中央呢個新政策 ?

支持深圳建设中国特色社会主义先行示范区的意见发布

https://finance.sina.com.cn/china/2019-08-18/doc-ihytcern1709404.shtml

熱賣及精選
引用:
原帖由 kallan 於 2019-8-18 08:51 PM 發表

其實我早在這帖講過我的意見,就是中央會放棄香港,因為國家就等同一台機器,是要運行,國家不能等埋香港或者為香港度身訂造一個方案出來。
我們不要只從香港作為出發點去看問題?這是極度錯誤,因為國家是以整個國家人民褔祉去考慮問題。對外則是國際間的損益計算,對內是要交待整個民族,現在香港是一國兩制的政治結構,不論怎樣解讀,中央當年既然同意一國兩制,就由得其發展下去,當兩制之中的矛盾突顯和對立增加時 ...
其實小弟早前就有留言香港等於自己個仔 , 無論點教個仔都係忤逆和仇視父親 , 最後對個仔絕望就只會放棄不管由佢自生自滅 !  
但K兄認為台灣如何處理 ? 武統台灣好可能係必然選擇但用什麼方式管治 ?

#5554 咁大篇文章看似有理其實完全站唔住脚 ! 只係好簡單的推論如果貿易戰真係可以令中國低頭前幾任總統已做輪唔到傻侵 ! 而家中國仲要全面反面反而美國永遠口水多過茶到底係邊個著緊 ?! 香港問題如果香港對中國真係咁重要早就命令林鄭要低頭盡量都要配合而唔係好似而家咁放任不管 ! 中國的務實和謀略並唔係又自負又天真又不識時務的香港人所能理解 ! 而家香港咁亂又收唔到科而深圳又打鑼打鼓全面發展,作為外資真係放心投資無時無刻都玩暴亂的香港嗎?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2019-9-16 11:28 PM 發表

其實當中央加大額給外資在國內投資時,我已經講左港交所收購偷交所是作兌沖的行為,即是港交所的權重開始山深圳和上海去分擔(如果不用放棄香港之說話就可以這樣講),而你收購倫交所都要倫交所同意先得架,而這個消息是在兩件事同時進行,這代表了中央一早就知會了港交所,而港交所在評估損失時就將另一個所謂利好大動作講出來,這只是麻痹一下當下的股市!
又假設,如果港交所和倫交所被收購或者合 ...
請問K兄點睇國資委加強投資香港 ?

引用:
原帖由 054D 於 2019-9-18 10:50 AM 發表

呢個世界邊有民主?即#5851

所謂議會係代議政制,而議員政客本身係受商界或專業界別或境外支持維持金權。

投票只係代理人間的為推舉政客執政一場戲。

全世界除左小國,眾聲喧嘩下有結果,其他國家如果都只係好似黑衣咁,無規範下只講訴求無妥協,眾聲喧嘩的結果都係眾聲喧嘩。

社會之所以為社會,並唔係建基於民主,係建基於法律法治呢種共同價值,偏偏香港政客就用破窗效應,少 ...
K兄相信森林主義我都係,其實現實根本就係咁 !  無論獨裁,民主,社會,共產,乜野主義都好都一定係強者支配弱者 !  毛澤東其實好偉大真係嘗試共產主義,但個個都係36咁點激發有本事的人出來貢獻 ?!  民主所謂公平根本係變成資本家話事 !  但問題係當資本家話事政府就唔慌強得去邊 !  資本家就好似大白鯊咁唔知飽要貪到盡 !  如果政府唔強勢就會令窮人越來越慘最後導致作反就係政府受晒 !  但西方世界的政府其實對商人都好多限制和税收都傾向福利主義,其實只有香港先係真正的資本主義社會 !  資本家話晒事而政府就只有完全弱勢 !  當香港的強者不留餘地強者全拿終於導致而家暴徒不惜玉石俱焚攬炒 !  香港想根本改變反而要係而家中國的社會主義 !  大陸同樣都係強者支配弱者,但強者係當權的政府,將商家和平民的利益作微調唔好太傾斜,當權者話冇利益就呃你但絕對唔會好似商家咁去到盡 !  因為當人民作反受晒的就係政府 !  其實林鄭而家做咩都冇用 !  以後邊個做特首都係冇用 !  比商家話晒事政府就自然弱勢 !  我從來唔擔心呢啲人會撤資因為世上再冇其他地方可以俾佢地咁放肆咁予取予携 !  仲有大把國企想入來代替佢地添 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-10-6 04:22 PM 發表

香港的問題第一是政府愚蠢,第二是警察人數不夠,林鄭應該下台,由中央派特派專員,中國武警十萬進駐香港,並且武警各區巡邏,並且組織快速機動部隊。

這是唯一的解決方法,拉鋸戰只會嚴重傷害香港經濟。

現在香港是在用茶杯的水救火,香港政府是在玩野! ...
不能同意更多 ! 我之前都仲信中央有後著 , 而家完全唔信不特止仲要真係完全俾林鄭自己搞唔參與 , 所以而家局面越整越差 !
什麼有後著或等美國死香港自然有救係多餘 ! 香港根本不能捱到2020 , 所謂和理非都失業就會更加多激進暴徒 , 情況只會越來越差 !
呢種無止境的放火破壞汽油彈警方無止境的驅散只會不斷重覆著等到經濟崩潰大量人失業 !
當更多的人心懷怨恨時更大的暴動和搶掠就會出現 ! 換言之到最後全港大量店舖被搶掠而警察又人手不足時到時林鄭就會迫住開口叫解放軍或武警進港平亂 !
林鄭永遠都係後知後覺 ! 其實香港已經係輸咗因為一直拖香港就真係會死 ! 到最後香港爛晒時林鄭係不得不求中央平亂 , 一直以來的軟手軟腳到最後都係要強硬手段平亂 ,
但又會被其他食花生國家制裁 ! 即係千防萬防都係要被制裁 , 既然係咁點解唔早強硬要付出和犧牲咁多先做 ?! ( 要清楚妥協係根本做唔到亦話唔到事 )
正如師兄咁講武警十萬進駐香港守住全港一年 , 啲洗腦暴徒仲夠膽出來就捉上大陸拘禁 !
呢個局面我相信12月或前就會出現 !

引用:
原帖由 PaoHow 於 2019-10-22 11:14 PM 發表

林鄭現在仍未被廢除,即係林鄭所做嘅,仲係配合緊阿爺節奏。
唔係咁樣 !  而家中央真係同你玩老正 !  真係落實一國兩制港人治港 !  所以所有野都係林鄭自己做,但已講明林鄭開口就一定會幫 !  仲有班反中的唔係冇野做,佢地認為之後的選舉都會大勝,戴妖未坐監前就已做文宣叫年青人做選民,而家已經多咗好多新選民,佢地條計係咁行 !

引用:
原帖由 PaoHow 於 2019-10-23 01:53 PM 發表

要估阿爺想點玩,可以睇阿爺點對港警。

港警今次以低武止暴拉長玩的手法,明顯係上頭指示,這指示令港警面對超大壓力,包括港警家人飽受欺凌,如果上頭唔夠 power,對港警沒有高度安撫/支持,港警一早已倒轉頭反林鄭,港警一反,阿爺就要被迫出兵。所以阿爺如果要出兵,只要阿爺對港警不作為,一早已可出兵。唔到林鄭話事。

所以港警在今次事件有重要角色,阿爺要幾時出兵,節奏一早已在阿爺掌控中。 ...
唔敢話你樂觀唔好,但在香港的黃人真係遍佈各階層,政府都大把,金融就直頭係添 !  所以根本係清唔到亦改變唔到 !  唯一辦法就係慢慢弱化香港 !  所以今次風暴我覺得中央會讓步去平息,但會明顯地俾香港有實力的黃人和財閥睇到中央的政策唔會再預香港,等投資香港的外資自己睇風向 !

引用:
原帖由 財記士多 於 2019-10-23 03:03 PM 發表

我估計中央唔會讓步
情況如失控
或港府要求
便出武警
曱甴根本升級唔到,而家只係每個星期重覆住做,所以唔會失控 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-10-23 08:13 PM 發表

讓步?怎樣讓步?對面5大什麼,什麼東西能讓?

香港人說不要窮得只剩下錢,那就不如讓香港人窮得一無所有吧…
我所指的讓步就係林鄭已經鬆晒口話特赦學生係基本法已經有的 , 佢在電台講仲話會盡力幫啲學生 !
而獨立調查委員會會在監警會公報調查後不能令市民滿意會考慮進行 ! 仲有今次選舉建制可能會大敗 !
以上種種如果真係出現 , 而林鄭又傾向更軟的方式去做特首 ( 雖然雙真普選冇出現因根本話唔到事 )
咁五大訴求就等於間接接近成功了 ! 但中央就只會更加唔預香港去全力發展大灣區 , 仲可以美其名要堅定執行一國兩制港人治港 !

引用:
原帖由 gkyw 於 2019-10-24 12:04 PM 發表

香港呢幾個月嘅暴動事件, 警察執行方面好似綁手綁腳。受咗限制咁。
只以驅散爲主要戰略,所用嘅防暴裝備好似冇乜作用,
只要有相配嘅裝備同策略, 我相信警察嘅武力係可以足夠收拾呢班暴徒。
  近期外國警察如何處理類似暴動事件, 比較之下香港似乎放水俾暴徒.
外國警察係打擊得非常到位, 個個用衝鋒槍,拒捕嘅人數千千聲
假若香港警察前線防暴個個用一次數十發嘅橡膠彈衝鋒槍,
十人幾十秒已經可以 ...
其實講來講去香港的高官怕被制裁 !  否則真係開真槍狂掃佢地仲有邊個敢走出來 ?!  成日話等時機係多餘 !  因為乜野時機都好,外國要做你就做你 !  總之就係話你做用過度武力要制裁 !  我絕對相信香港的高官好怕被制裁 !  甚至影響埋家屬就仲怕 !  只要林鄭開口請中央幫手,中央立刻用全國性法律捉曱甴,香港的假髮都唔可以管老解或武警有冇過份武力 !  然後再將曱甴押返大陸審 !  如果真係咁做我保証其他漏網之魚絕對唔敢再出來 ! 但問題係咁做外國就有藉口制裁香港和中國 !  所以最關鍵係出呢招避過假髮玩野但又俾外國制裁,講來講去就係香港怕死囉 !

引用:
原帖由 ckm 於 2019-10-24 04:05 PM 發表

如果咁講,阿爺都怕死㗎,阿爺可以直接出兵,直接用全國性法律,點解阿爺唔咁做?
因為林鄭唔開口叫幫的話,就會俾受制裁的人鬧中央多事 !  本來唔憎大陸的人都可能會怨大陸插手 !  而且香港人既然忍得點解要幫你 ?!

引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2019-11-15 12:03 AM 發表

黃官會唔會包括月蛾呢?之前一直話林鄭既軟弱係大大既指示,但當官媒,大大都開聲要盡快止暴制亂,係唔係同對林鄭既支持成一個反比呢?
我早就講咗林鄭和其他高官軟手軟腳除咗驚被制裁凍結資產亦都唔識用硬冇膽 !  習大上次見林鄭根本就係做戲 !  今次忍唔住親自出聲再加上官媒講時日無多就足以証明中央再冇耐性 !  但呢度的粉絲團就即刻叫我收聲話呢個帖唔係講香港 !

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-11-15 10:01 AM 發表

上次習大見林鄭係做戲的話,咁今次出聲又會唔會係做戲呢,背後既野無人知,林鄭黃定藍依然無證據去證明,我地只能信中央話林鄭無問題
去到習大的層次仲需要做戲嗎  ?! 佢咁樣做戲係會影響自己威信根本係多此一舉 !  你可以唔信好快就會知中央係咪想拖定係已經再冇耐性 !

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-11-15 10:33 AM 發表

你岩岩先話習大見林鄭係做戲,現在又話習大依個層次仲需要做戲嗎,咁即係點,唔好意思,我有d混亂了。
林鄭係黃定藍無證據證明,你話中央好快會做野,其實中央不斷係外圍做緊野了,深圳大灣區澳門等城市地區公布各種政策喇
而會對香港做d咩,相信一直有部署,幾時行動或行唔行動都係睇大勢,國家層次再到中國內部層次最後才到香港層次吧 ...
我所講的習大做戲係表面上係一定要撑林鄭 !  即係上次老江鬧記者可以唔撑董生嗎 ?!  但實際上就係要林鄭做實際野止暴制亂唔係只係講 !  仲有好多人永遠都係唔係黃就係藍的思想 !  我認為林鄭係能力有問題而唔係話佢黃 !

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]