• 瀏覽: 1,776,624
  • 回覆: 34
  • 追帖: 565
+205
Del

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-7-15 11:55 AM 發表

那麼保留香港特別行政區就可以

如果用現時制度搞合併,只會香港食深圳,要深圳聽命香港領導,深圳絕不會同意
等到2046就自有分曉

引用:
原帖由 斷橋殘雪 於 2019-7-21 11:31 AM 發表

你講尼D我唔知咩!只是想討論下個系統未成熟到某程度便推出,好影響民生(當然唔試又點知問題係邊,點調整)。慶幸自己住在香港,未咁快就要面對。 ...
其實呢啲方評分制度一直存在,而且閣下都面對緊甚至一直用緊!只不過佢用咗不同名稱及名義去將人分級!
舉個非常簡單嘅例子「會員制」,會員制呢一個制度好多商業機構都有用,而且用咗好多年,仲好成熟,甚至閣下而家上緊嘅香討都係用緊呢套人以群分嘅制度!
根本呢一種制度概念一直存在,而中國所推行嘅信用系統亦係建基於呢種概念,只不過係已往數據由私營機構掌握變成而家由國家都可以掌握啫,有乜問題?
何解一個咁成熟嘅制度一去到中國就立即變成不成熟呢?

引用:
原帖由 jobhkf 於 2019-8-17 06:40 PM 發表

K兄高見。李生在大公等親中報登“黃瓜之說”,真的很難解釋是對暴徒説話。
但暴徒會否就是擇“黃瓜”的工具?
唔使擔心,暴徒已對黃瓜之説演繹成「尚存一點良心」即係變成為佢哋打氣嘅文宣!
所以呢啲想投機取巧想賺兩邊而又焉語不詳嘅告白根本就註定失敗!各自各演繹兩邊不是人,後果可大可小,總之有咩事就唔好怪人演繹錯誤!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-8-17 07:56 PM 發表

我們不如將問題集中在是否會出動解放軍來香港這作為討論(即是會出動/不會出動)
因為中央如果出動解放軍落港,不會只是巡遊,而是要做野,否則如果落香港是巡遊再回去,即使那時段香港風平浪靜其國際效果都一樣。
這個話題,深入討論。 ...
即最壞打算係老解一出,一國兩制將會報消?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]