• 瀏覽: 1,776,600
  • 回覆: 7
  • 追帖: 565
+205
支持k兄!

引用:
原帖由 快準閃 於 2018-11-12 08:23 AM 發表
早晨!其實我是K兄的忠實擁躉,跟K兄貼好耐,這裡真是充滿知識點的好地方,加上其他C兄的分享見解,真是難得可在-個貼看到咁多世界發生緊ge事加分析,因為在其他媒體地方是很難找到的,因此更珍貴加我分,感謝 ...
樓主的分折邏輯思維十分強,以前在傳媒上睇時局,感覺似事而非,令到我一頭霧水,但樓主分折邏輯,令我受益不淺,還能應用在投資,工作和做人處事,再次感謝樓主。

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-12-14 01:09 PM 發表

唔一定係人仔升值,好大機會唔係,而係美元大幅度貶值!
多謝各位c兄啟發。

其實用常理諗,美國年年要印錢就要發債。但年年財赤,要還債就要發更多的新債還舊債和維持日常開支。QE時所借下的債黎緊幾年係還債高峯期。而創新科技(例如5g)本以可以係一個新的資金池,可吸納新印出來的錢。但創新科技,美國好似無乜突破。去美元化又不停進行,新餅又無份,舊餅又被分去。

我諗除咗打仗或策反外,貶值應該係唯一解決債務的方法。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-1-9 11:14 PM 發表
睇下老美撥款起牆單野,香港民主派無人敢講捆綁?前幾年咪日日鬧特騎正苦乜乜捆綁,搞到民怨四起。原來哎吔老豆就唔係捆綁,親生老母就係捆綁。明哂 ...
師兄,講開起牆,以前美國一直無起牆,亦無出過大問題。起場原因在於墨西哥難民,但點解以前在無牆有難民情況下無大問題發生,反而現在要駛錢起幅牆出來?我估一定要有需求先起。。。而難民,一係打仗,但北美無打仗風險。一係經濟,會不會防未來美元崩盤,墨西哥直接受影響,而引發大批難民到美國,現在起牆係防大批難民進入美國?

引用:
原帖由 呢個藍色的樓奴 於 2019-2-22 08:33 AM 發表

但幾年前我在大陸工廠工作 發現大陸新一代不見得比香港好好多 全部新請的不到三個月就走 原因得三個 第一無空調 第二體力勞動大 第三無女工😅 最後工廠只剩下幾個老員工 而我只能回港找工作 ...
這個情況在2011年已開始,那時其他省份城市入息漸高,好多工人不願為多少少工錢離鄉別井,工廠除提升工資外,還推出獨立房間宿舍給夫妻技工,空調宿舍等等招聘,但仍缺人。

現在美國幾道攻勢好似好凌厲,每日不停宣傳,但睇落去全都是打唔死人時自己就重傷。唔賣晶片比華為,意味失去了中國市場,萬一華為一直忽悠,但推出了質量同西方一樣的晶片或質量差少少,然後配合稀土出口對外加稅或對外炒高,外國晶片根本毫無競爭力。大陸成個市場食晒。到時美國佬喊都無謂。

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-3 10:40 PM 發表
今後中美貿易談判如何玩法?
當中國出了白皮書之後,單從中美貿易談判的範疇來講,就是要美國根據中方的白皮書內容去談,否則就是各有各做,各自表述。
我們先拿這個話題探討落去,如果美國要求重開貿易談判,即是同意中方的立場,所以有得繼續談判,所以現在特朗普的選擇其實已經落入中國的圈套裡,因為一但展開談判,就代表中國的底線,如果不繼續談判,就不能繼續話題,只可以在稅項加碼和將稅基抗大。這就出現以下的問題 ...
覺得特朗普專登制造美元通賬,以求減輕債務。

引用:
原帖由 x747x 於 2019-7-15 06:00 AM 發表

盧偉聰太軟弱,根本唔適合做一哥,做警隊 PR 勉強合格。

不過警察被圍攻未必關佢事,係在場指揮官無叫下屬保持隊型。

好似喺扶手電梯俾人踢落去圍毆嘅,正常情況點會得一個警員?一係指揮官大意,一係警員自己無危機感。

照情況睇廿一號應該會掟汽油彈,而政府同警隊只會不停譴責但無實際行動,中央亦唔會理。

不過每年紀念六四可能會改為紀念六十二或其他日子,因為在香港人心中,六四已平反。 ...
其實警隊於十幾年前由半軍事化轉為服務就已是行錯方向,警隊係執行法律,天性就是與民對立。警隊太親民和透明,令警隊失去一種威嚇性!沒有威嚇性,時間久了,人心就會膽自大!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]