• 瀏覽: 1,699,676
  • 回覆: 8
  • 追帖: 586
支持!!!

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-6-8 02:00 AM 發表

唔知美國佬會唔會連配件都要越南製造呢~關於肥特,我嘅見解一直同呢度主流睇法好吾同。呢度好多人都吾知肥特搞緊乜, 越嚟越覺得佢唔係痴嘅就係傻嘅。

但我自認為一直了解佢想要D乜,所以配件不可中國制造,係冇可能嘞。

肥特係一個真心愛美國嘅人,為美國着想(但情緒同做法世人不認同, 我個人亦唔認同呢種手段玩法。我前年已經講過,佢同香港王維基嘅攻略手法同一路:“All or Not ...
我亦明白傻特的心態係 反正死唔死無差幾!博一博單車變摩托。

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2019-6-27 12:49 AM 發表

香港政府不如由台灣長榮航空去管理就可以
香港政府,在立法會夠票選過已經是奇跡,故此在整個逃犯條例通過前,其實港府已經考慮過問題所在,反對。派會否用14年暴動手法?果然在案發前一連串的氣油彈事件,就說明不管怎樣,這都是一場上了場的硬仗,不管怎樣,一樣要立法,因為這就是法治之本,既然按程序,夠票就過,不夠票就拉倒,這亦是民主精神的所在(雖然我不相信什麼民主),但林鄭在暴動後,反而暫停、最後道歉,這是 ...
初初仲諗住係行一步險棋,點知……唉!無言,真心對林鄭失望!我仲信她果句,官到無求膽自大!

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2019-7-9 05:16 PM 發表

這個不會香港同意,這就是我經常講的兩極化其中一項配套,你同意配合就配合,不同意亦不會強逼你,這其實是一個言行、經濟能力、社會責任的一份完整的報告,即是現在香港你想買樓,都是經過壓測,如果有案底,公務員不能做,被停牌不能駕車等,只不過這用在大灣區裡,減低社會風險,亦同時是大數據時代來臨的產品,不用大驚小怪,即使歐美都希望做得到,但因為民主進程,討論要十幾廿年時間,所以兩極經濟如果採納,就減少了罪 ...
我亦認同這套系統係大數據年代必然的產物,但最怕俾有心的官員公器私用,掌控弄權。唔夠透明!

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2019-7-20 07:57 PM 發表

我都明白你的意思,但你亦可自由選擇不配合(即使是國內人都可以選擇不配合),這就是個人私隱權問題!
我們每一個人有不同選擇,如果在整個中國完全生存不到下去,可以到世果每一個角落去生存,但說不定這個國家又有不同的條件去約制個人私隱呢?誰說得準?
我們不要狹義在國家利益或者愛國主義裡去打轉,而作為一個人類去作為考慮,相信這沒有異議吧!
當一個人完全有其私隱權的保護,即是沒 ...
K 兄,請問你覺得這套系統會否俾有心人(某D有權限的官員) 公器私用?本人最擔心這種情況。

行必有快慢
天師有軟硬
引用:
原帖由 kallan 於 2019-7-20 11:33 PM 發表

這些系統反而不容易公器私用,因為一進一出、時間地點或者是誰發入,這些都有內部守則!
理論上管理這些系統並不會用現有制度上的官員,因防官官相衛嗎?
而這些內部監控的程序並不複雜! ...
如果對某一個人的評分,係人手輸入資料,即係人為,那麼人為就有私心,有私心便有危險,而果個人可否有能力去判斷某一個人的行為是否一定錯,畢竟尼個世界唔係一十一等於二。申利,我係支持尼套系統,但實在太多唔清楚個玩法係點。香港的環聯就好清晰,欠錢未找扣分,看自己的分數又扣分(當然係想借錢先會看),無再看及個個月定期找咭數,又慢慢加分。好清晰玩法!

行必有快慢
天師有軟硬
引用:
原帖由 kallan 於 2019-7-20 11:45 PM 發表

是否犧牲是個人感觀認知問題!而因為有這個系統,所以想象有人逼你,但沒有這個系統就無人逼你嗎?
世間最恐怖就是你以為無人遷你,是你獨立思考得出來的結論?所以在任何時代,都是極小數人支配大部份人,原因就在這裡,我好像講得好玄,其實這是心魔問題?
公平D講,你不接受可以抵抗和否定,這沒有問題,亦影響不到別人!
我請個人翻來洗碗,洗足一個月先有糧出,換一個角度,我在洗碗,而被老細要求洗快D,洗到 ...
有D國家係用宗教的教義去管制D人民,致於教義的解釋權,係存在於小數人手裡。

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 x747x 於 2019-7-21 12:03 AM 發表

多年前第一次去日本都已經要打指紋先入得,亦無聽見香港人會嘈被侵犯私隱。
新加坡亦是,要打晒兩隻,住边間酒店及做咩,係飛機上及酒店check in 前都要填。內地只是報回鄉咭資料(住酒店)

行必有快慢
天師有軟硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanE 於 2019-7-21 12:05 AM 發表

我真係唔明你擔心乜野?行得正企得正你驚乜呀!你咪似出去反嘅傻人咁囉!無限想像,想無盡嘅可能,!就算K兄都冇可能答你肯定會唔會,不過我話你知係會嘅,還一定會呀!人性總不可能定出一條軌,就算規定訂出一條軌而行,但都會失足㗎! ...
你講尼D我唔知咩!只是想討論下個系統未成熟到某程度便推出,好影響民生(當然唔試又點知問題係邊,點調整)。慶幸自己住在香港,未咁快就要面對。

行必有快慢
天師有軟硬
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]