• 瀏覽: 1,776,511
  • 回覆: 46
  • 追帖: 565
+205
入黎支持

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-11-15 03:11 PM 發表
金主制度,其實就係商人精英管治,東印度公司,為大英帝國建立了日不落帝國!!

金主制度,經濟上的剝奪依靠商人,軍事上搶奪依靠將軍,公務員角色非常低,喺香港英治時代,公務員人工普遍都是低!!

社會主義,真的為民生?希特拉,列寧,毛澤東,都自稱建立了一個偉大的社會主義或者共產主義國家,最後為民族帶來了什麼!!
社會主義和共產主義下的民生好過資本主義?

金主社會,利益,需求推動,例如國家需要武器,政 ...
無錯商人商界都有唔少精英,但佢地目標唔同,商界精英主要為錢。你可以睇到沙士,當全民急需要藥,口罩既時候,商人加價,加重人民負擔。
你睇中國,當油價升,叫中石油中海油分擔。
所以,唔係精唔精英問題,而係初心問題

引用:
原帖由 leslielo 於 2018-11-16 01:06 PM 發表

不全然對
民主或社會主義,都是精英管治
,成敗都取決於人。而不是制度優劣。

現在中國是剛好政通人和
制度,唔完全無關,睇返歷史,秦同其他六國最大既分別,就係中美最大分野,集權制國家最終會超越他國。

超越唔代表唔倒台,兩樣野黎。當然前設係領導人水平相約。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-11-16 09:22 PM 發表

盛極而衰,衰極而盛,周而復始,乃天道也。

實際D,勝者為王!揸壓別國嘅殖民式(或者家長式)統治(我認為美國嘅成功根本同民主政制毫無關係,印度夠有民主啦),係17~20世紀係王道。但係21世紀,中國嘅共產式社會主義就係王道。

喺歷史洪流入面,任何一種政治模式,都可以被時代淘汰。 好多人都曾經辯論過,究竟係英雄造時勢?定係時勢造英雄?其實人,不能勝天,並唔係因為馬雲嘅頭腦改變咗 ...
滿兄,你既見解我認同既,唔知你有冇睇軍版,一個講共太祖既文貼。當中有一個見解,我幾認同既,佢用自然界做例,由人類有記錄到如今,大部分群體動物都係用家長制,領袖既產生方法係鬥爭,勝者為王,領袖擁有食物優先權,交配權等,而領袖卻要肩負起令族群興盛既任務。
我想講既係,既然人法地,地法天,天法道,道法自然。如果民主制度真係咁好,點解自然界中既生物唔用?唔通人類既智慧比天更高?

想請k 兄比啲意見,新一代到中灣區可以有咩選項?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-3-23 10:13 AM 發表

兩害相衡取其輕;好比一個有銭人,欠落好多債,根本上資不抵債。但系如果仍然有充份的生產力,就唔會選擇破產,不但佢自己唔願,其他人都希望維持現狀。因為一旦崩盤,大家都好唔掂。

美國系大到不能倒下。 ...
不能倒下係講無利, 只有損既前題下成立,
但如果美國倒下既利益, 大於不倒下就另計,
如果美國倒下, 美元收皮, 換黎人民幣係國際上可以有更大的份額, 又唔洗再比老美洗劫, 條數就唔同晒喇

引用:
原帖由 用來問野 於 2019-3-31 12:33 PM 發表
將手上物業加按
借出港元
買入人民幣

既可避免超級通脹引發樓價繼續升
又可避免港元跟住美元仆街
師兄呢個情況適用於主事者有能力應付call loan, 如果實力唔夠既投資者要諗過其他方法喇

引用:
原帖由 G36 於 2019-4-1 03:19 PM 發表

排好耐隊...一筆交易都成四個字(上星期五)
直接去周生生周大福買仲快仲方便

引用:
原帖由 kallan 於 2019-5-4 05:47 PM 發表

你這個問題可帶出為什麼香港黃絲帶有市場,而且在云云黃絲裡面,公務員佔了一定份額呢?
香港一份同等和世界接軌的工種(我不會單單和大陸去比較),某些工種就形成一個利益集團,故此當中國大陸再崛起的同時,很多工種亦因為互聯網發達,物流基建發達普及,一些受保護的行業就被取代或者薪金不漲反跌的現象。
近期香港的醫護人員問題,其目的就是保護香港醫護人員的高薪,但現在好像這問題已經有一些突破進展了,因為大 ...
k 兄有一些事想請教,希望k 兄指點迷津。
1. 想請教k 兄點睇中醫呢一行既前境(不論香港內地)
2. 馬兄最近都多分享,黎緊世界會大亂,內地經濟會差,失業高企,請問呢一點k 兄會點睇?

@horse2014 之前十三哥話俄國不可信,現在同盟升級可如何解毒?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-5 09:57 PM 發表

應該係喺美國尚未倒下之前 絕對係盟友關係 而家任何一方都唔會調轉槍頭幫美國 美國倒下之後 就好難講 不過中俄邊界已經畫得好清楚 應該唔會發生爭執 ...
臥榻之旁,豈容他人鼾睡。
大敵當前還好,敵滅之後,難講

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-6-15 10:03 AM 發表

我一向都認為林鄭暗黃,政府內部亦有部份暗黃份子(不少為高層),對反對派放軟手腳

今次修訂逃犯條例,是林鄭圍魏救趙之計。用一個富爭議性題目,來解救中央要她搞23條的壓力,亦能有效為反對派集氣,令今屆立法會無法有效運作,直到下次選舉 ...
呢個分析同小弟之前係玄板分享支六壬卦好似,林鄭月娥唔想做,但不得矣而為之,而且佢身邊好多正苦今員都係陽奉,但唔落力咁做,因為佢地都唔想立法

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]