• 瀏覽: 1,776,369
  • 回覆: 49
  • 追帖: 565
+205
引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-7-15 02:16 PM 發表

受眾主要係90後嘅年輕人!大部份都已接受所謂嘅大學教育,大學教育主要目的不是傳授學識,最主要目的係教導往後人生如何去繼續學習,獨立思考及判斷,已學到知識進一步研討,創新。好顯然呢班香港新一代冇真正接受過大學教育! ...
我從一啲教會朋友嗰度聽返嚟. 佢哋講到好似真嘅一樣. 以家警察嘅行為, 已經唔係警察, 而係老解嘅行為. 我聽左只可以係心中苦笑. 佢哋未免覺得自己太重要啦.

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-7-29 11:18 PM 發表

我反而認為三大重點的第一點,是叫我們所有香港人要先付出,所謂的付出就是站出來表態!

因為香港以外的地方,只單一地聽到反中的聲音,而沒有其他香港人反對暴徒的聲音!

9999623 ...
今次嘅記者招待會,我覺得重點在於,中央其實係想叫香港人,如果唔想再繼續差落去,就要自己企出嚟。依家嘅情況係有一班人,夾硬綁住咗其他人,要香港同佢哋一齊沉淪落去。

引用:
原帖由 kallan 於 2019-9-4 01:03 AM 發表
解讀一下為什麼美債息倒掛會出現經濟衰退問題?
簡單解讀一下,美債其實就是美國定期發行的債券,用作支付利息和日常運作之用(一個國家以債來養債,可知這個國家是如何沉淪)。而美債是有年期來規限,即是美國政府作最後擔保在發行期用票據價值收回。即是一張兩年期價值十萬美元的債券(這裡指是由聯儲局原始發行),在拍賣期間以兩厘年息拍出,這代表每年會有2000美元作利息,兩年即合共收取4000美元利息,而在到期時 ...
謝謝分享。獲益良多!👏👏😊

引用:
原帖由 kallan 於 2019-9-18 11:46 PM 發表
香港暴徒的心態?
現在社會風氣已經不能用正常態度去認知,在暴徒或者簡單的跳閉學生一眾等,其自我行為認定就是神聖的、而且是用革命而自居,要知道,當一個上認為自己的作為是革命,就不會用慣常認知的一套,例如:守法。這其實是人類最原始的一套清洗,所以我們現在要贊一贊的就是中央政府在極度容忍的情況下,將香港這些問題作一種強有力的隔離,再而是去蕪存菁。
當一個社會的群體不守法時,就不要去要求國家和政府用守 ...
希望呢班漢奸走狗嘅下場快啲出現!以免遺禍人間!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-9-30 09:40 PM 發表

文革是將全部老幹部拉下馬,使他們無法培養自己的私人勢力,鄧小平、葉劍英等是毛澤東的心腹,知道毛澤東的用意,所以毛澤東死後沒有人投靠外國勢力,8964的顏色革命才失敗的。 ...
不枉我一路睇開你寫嘅嘢!👏

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-10-1 03:15 PM 發表

謝謝捧場。
你係其中一個有料之人。支持你繼續寫!💪

引用:
原帖由 TWSK73 於 2019-10-3 10:18 PM 發表

但係講中文數理甚至所有其他科目,港生真係半點優勢都無,同大陸學生比惟一有機會佔優係英文噃
// 同大陸學生比惟一有機會佔優係英文噃

乜以家仲係咁咩?!

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-10-4 08:50 PM 發表

黃人真正想要的可能是想把二制延長,早前地主AA傀儡溜了口風…
佢哋想延長,而唔係改變。

引用:
原帖由 kccarr 於 2019-10-5 06:29 PM 發表

從國慶當天到昨晚,警隊及政府以帶出微妙變化訊號,首先國慶當日警隊總共開了六發實彈,而且還真的射中暴徒,另外那5發,其中在荃灣沙咀道兩發,據警方解說亦曾經是向著暴徒射擊,只是未有射中!好像警察突然神勇了?

開真槍後基本上預計到反對派各路必定大做文章,亦勢將暴亂升級。
當反對派不斷譴責的同時,警方再高調宣佈將中槍暴徒落案控告暴動罪及兩項襲警罪,明顯將事件想火上加油。加上宣告警察通例 ...
所以肥佬開到口叫收兵。你話唔玩就唔玩咩?邊有請客吃飯嘅革命㗎?!🤣

引用:
原帖由 kccarr 於 2019-10-6 05:47 PM 發表

昨天黃和整個連鎖零售店舖都全線休息一天,對外公布是擔心員工交通及安全問題,反觀過往他的所有店舖在8號風球仍然要照常營業,有照顧員工危險及回家交通問題嗎?另外暴動以來,PK 屈人寺等店舖有被破壞過嗎?🤔

政府剛推出幪面法,各路牛鬼蛇神即時加大火力文攻武鬥,務必妖魔化幪面惡法對現時香港的情況非但沒有幫助,更令暴力加速升溫,社會更趨動盪!昨天的銀行排長龍,超市貨架被掃清,交通狀況混亂等 ...
大偽線人係幫細商家輸血,等佢地唔會嘈甲由。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-10-16 01:40 PM 發表

美國又好,特朗普又好,而家基本上已經冇分別,因為資本力量已全面掌控大局,所以,先會出動“利益輸送門”去搞趙小蘭。

所以,美國而家想做嘅事,就係先砌低俄羅斯,要俄羅斯交出佢嘅南亞政策~~~可以係阿富汗反恐,可以係中東方向嘅入局,可以係對克什米爾問題嘅表態……

呢個係美國嘅戰略訴求,佢必須要行呢一步,先可以全力合圍中國。

至於美國股市,只係戰術性考量,美國自己都知,中國而家未係全力解決美國 ...
二虎競食之計?🤔

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-10-16 02:59 PM 發表
美國眾議院通過香港民主法案,很搞笑,長臂管轄是神精痛。

香港民主派第一沒有警察,第二背後沒有軍隊,所謂的革命永不會成功,不斷的搞破壞,激怒市民通過民主禁止法,將反政府組織宣布為非法組織,港府要求大陸武警協助治安,武警各區巡邏。

恐怖分子還能搞出什麼名堂呢?

敘利亞反政府軍有槍有炮還不能成功,在香港搞同解放軍做對的搗亂,那是找死。 ...
香港人現在還跟住嗰幫人瞎攪,真係以為革命係飲茶食飯咁簡單。😔

引用:
原帖由 gogofit 於 2019-10-24 06:57 PM 發表

亂局唔停係因為有人唔想停,有人唔俾停,有人想停停唔到?
Bingo... 

引用:
原帖由 朱Bill 於 2019-10-26 01:45 PM 發表

香港治安靠香港警察係正常不過嘅事,唔正常嘅係香港人自己將警察綁手綁腳,同暴徒講人權同警察講克制!
然後望老解落嚟平亂,唔落嚟就係放棄香港! 港人唔投票俾泛民咪一天都光晒囉,乜嘢法例都可以改,但高貴港人係都要投泛民,呢D係自己攞嚟,如果主流港人係都要過苦日子咁嚟緊嘅日子咪苦囉,呀爺俾咗後路愛國港人,有樓有學識嘅上大灣區發展或退休好過香港,冇樓冇工做嘅咪留返喺香港鬧政府囉,反正冇嘢可以輸! ...
香港人想留返啲粗活給中央做。😔

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-10-26 02:23 PM 發表

香港人, 是考幾多次政治考試都會0蛋啊. (拒絕學習, 或者是睇"雞精書"當知識的人, 給多少次機會重考, 都是徒勞)
我是阿爺都會睇死你肥佬. (一次兩次還會搖頭嘆息想幫下你...但是提到明考的範圍, 要是準備好就已經不會0蛋, 你地都答不到, 點幫你呢?) ...
中央一路都打開口牌,香港人一係唔睇,一係睇唔明,再唔係就扮睇唔到。所以,仆街真係唔好喊。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]