• 瀏覽: 12,050
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 paploo 於 2018-11-10 12:34 AM 發表

正解。中國人係咪香港人祖宗冇意義。重要係今日香港都是中華人民共和國的土地。
一於當中共中央是臭四!

咁唔想做中國人,有本事就離開香港,做英國人一定無你份,你想做日本狗隨便去

引用:
原帖由 石叻 於 2018-11-10 12:37 AM 發表

一於當中共中央是臭四!
喺個“芒"後面你當佢臭四又得臭一百零四都得。

引用:
原帖由 azer 於 2018-11-10 08:23 AM 發表

喺個“芒"後面你當佢臭四又得臭一百零四都得。
香港有言論自由,中共中央確係臭四!

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表
究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
我研究左依個課題一段時間。結論如下:
1. 主要同出生背景有關(樓下師兄有講);
2. 中國唔肯搞Marketing,亦冇諗住搞。加上媒體長年累月負面報到,中國形象不是太好;

解決方法:
1. 我認為中國應該係Marketing方面著手。
2. 推崇中國文化,儒家思想同佛學。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-11-7 02:36 PM 發表

最現實,簡單就係份人工啦!

香港啲公務員,真係做得好過深圳,澳門咩?
呢班咁嘅人,離開咗香港,仲有幾多人,可以攞返份人工先?

班咁嘅人,冇咗香港人身份,值錢先?佢哋敢正面用工作能力,同大陸人,澳門人競爭力?? ...
咁多野唔講講公務員

中國最喜呃九人,搞高樓價等你做樓奴,唔買訓街。香港係中國也係。文族就林點呃九你。

點解要離開!?
喺中共嘅地方屌中共都唔知幾爽。呢種樂趣如果移民去咗第二個國家係搵唔到嘅!

大陸人就男盜女娼。
啱啱先有條靚仔偷運大麻花,又唔知叫咩呢?
可能係年少無知咁話囉!

引用:
原帖由 basucx 於 2018-11-8 04:15 PM 發表
你不如問下大陸日日咁多人要移民美國為乜
因為美國批囉!
其他地區批都一樣去㗎!

講到女娼就真係有啲分別㗎,陀地貴$100,呢啲就真係大陸人同香港人嘅分別喇。
所以話做雞都高級啲嘅。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表
究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
因為自卑囉

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-7 02:32 PM 發表
我都會答香港人
另外外人睇中國同香港人係唔同
自欺欺人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]